Когато сте изпълнителен директор, от вас зависи да оформите визията,

...
Когато сте изпълнителен директор, от вас зависи да оформите визията,
Коментари Харесай

Да иновираш в традиционен бизнес

" Когато сте изпълнителен шеф, от вас зависи да оформите визията, упоритостта и тактиката и да се уверите, че те се извършват. Ваша работа е да ангажирате, вдъхновявате, овластявате екипа си ", споделя Жил Богар

[Pernod Ricard] Профил

Жил Богар заема от 20 години управителни длъжности в един от световните алкохолни колоси - Pernod Ricard. Бил е финансов шеф за Централна и Южна Америка. През 2008 година става основен изпълнителен шеф на " Pernod Ricard Бразилия ", а през 2009 година става и финансов шеф на цялата група Pernod Ricard. От над година е основен изпълнителен шеф на Pernod Ricard EMEA & LATAM. Компанията

Pernod Ricard е френска група, която е вторият максимален световен състезател в бранша за високоалкохолни питиета и виновност. Сред най-известните й марки са Martell, Jameson Irish Whiskey, водка Absolut, уиски Chivas Regal, джин Beefeater и други Приходите й за 2018 година доближиха 8.99 милиарда евро при чиста облага 1.6 милиарда евро, а чиновниците й в целия свят са към 19 000 души.Как се развива промишлеността за високоалкохолни спиртни питиета?

Индустрията за спиртни питиета се развива добре, пораства с положителни темпове в международен мащаб - към 2%. Но премиум марките, които са главният ни фокус, порастват още по-бързо - към 4%. Това е разследване от премиумизирането - хората може би употребяват по-малко, само че по-качествени артикули на по-високи цени. Това също е разследване от зараждащата междинна класа на разрастващите се пазари, които последователно минават от ползване на локални спиртни питиета към интернационалните алкохолни марки. Така че пазарът е динамичен посредством най-много на разрастващите се пазари - Азия, Китай, Индия, Латинска Америка, Южна Африка. Съединени американски щати също са много динамични с доста нововъведения, движещи растежа. По отношение на марките и категориите в Pernod Ricard водещите за растежа ни марки са нашият коняк Martell, който е доста мощен в Китай, а също и в Съединени американски щати, нашето ирландско уиски Jameson, което пораства в Южна и Източна Европа, в Латинска Америка, а също и в Африка. Като цяло цялото портфолио уиски е в доста добра наклонност. Джинът също процъфтява и имаме хубаво портфолио - Beefeater, Monkey 47, Plymouth, а неотдавна купихме Malfy, която е марка от Италия. Това са най-успешните марки в нашето портфолио.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Продължава ли консолидацията в бранша и какви са вашите упования?

През последните 20 години бяхме главният консолидатор в промишлеността - изключително сред 2000 и 2008 година, когато разраснахме Pernod Ricard шесткратно. Купихме Seagram, Allied Domecq и по-късно водка Absolut. Оттогава в бранша има по-малка консолидация. Защо? Защото множеството компании имат семеен главен акционер и бъдещите проекти доста зависят от тези хора. Благодарение на тези придобивания станахме международен водач в спиртните питиета, имаме сериозна маса, мощно географско наличие, мощни марки във всички основни категории. В резултат на това нямаме празно място, което да ни принуди да продължим с огромни придобивания. Трябваше да изплащаме задълженията си след придобиването на Absolut и в този момент имаме още по-нисък дълг даже преди първите огромни придобивания. Съсредоточихме се върху наричаното от мен интензивно ръководство на портфолиото, продажба на несъществени марки и закупуване на по-малки нишови крафт марки, които са допълващи. Вярваме, че има място за огромните международни марки и по-малките ниши на по-високи ценови точки, и това е основа на нашата M&A тактика. Така че консолидацията не е завършила, само че не е наложителна, с цел да продължим да растем.

Споменахте крафт марките. Къде виждате развиването на тази наклонност - просто моментна мода ли е или ще продължи и отсега нататък?

Мисля, че това е структурна наклонност - това желаят и търсят новите консуматори и милениъли. Не единствено крафт марки, само че и достоверност, качество на продукта и мощна цифрова връзка с марката. И, почтено казано, през последните осем години някои крафт марки свършиха доста добра работа, като внесоха нещо ново с достоверни артикули, идващи от области с доста нововъведения, употребявайки и цифровите технологии за персонализиран маркетинг да ангажират потребителите по един нов метод. Опитваме се да си партнираме с някои от тези бизнесмени, тъй че техните марки да се причислят към нашето портфолио. Monkey 47 Black Forrest Gin е добър образец. Наскоро обявихме придобиването на Malfy Gin, също TX Whiskey и Rabbit Hole Whiskey в Съединени американски щати. Така че сме отворени към тази крафт наклонност. Тя продължава да е релативно лимитирана главно в Съединени американски щати, само че към този момент идва и към Западна Европа. Този сегмент към момента е дребен - в западните страни съставлява към 5% от бизнеса, до момента в който при крафт бирите е над 20%. Не имам вяра, че няма да стане всеобщ, тъй като положителните алкохолни марки към този момент имат известност и качество на продуктите. Но Jameson да вземем за пример е тройно дестилирано уиски, основано преди епохи. Качеството на продукта е доста положително, само че той има всички специфики на крафт бранд, само че в по-голям мащаб. Няма причина да не можем да реализираме същото и с крафт марките ни.

Колко значими са технологиите за подобен обичаен бизнес?

Да, правилно е, че бизнесът е обичаен. Имаме марки, които са на над три века - Martell да вземем за пример е учреден през 1715 година В продължение на десетилетия нововъведенията не бяха главен мотор в промишлеността, само че доста неща се трансформираха през последните 10 години. Новите технологии трансформират метода, по който ангажираме потребителите, оказват помощ ни да бъдем по-персонализирани към потребителите, вместо просто да пускаме наличие по малкия екран, да използваме потребителските данни, с цел да ги ангажираме в ECRM или посредством диалог в обществените мрежи, или да ги поканим на събития на нашите марки. Това е доста всесилен метод да бъдем по-ориентирани към потребителите и да отговорим на потребностите и упованията им. И е голяма промяна, която тече и в комерсиалната част, основно в електронната търговия, която ни дава опция да развиваме нов канал, допълващ търговците на дребно. Все още е относително стеснен - по-малко от 3% от продажбите в международен мащаб. Но на някои пазари е по-голям - във Англия и Китай делът е надалеч по-висок.

Извън маркетинга, търговията и потребителите новите технологии трансформират и метода, по който управляваме финансовите си интервенции - някои задания са автоматизирани, машинното образование ни оказва помощ в правенето на планиран разбор, а също и в региона на HR. Така че упоритостта ни е да превърнем Pernod Ricard в същинска цифрова компания. Но става дума за големи промени - желаеме да внедрим и технологии като VR и AR, машинно образование и планирани модели.

Какви са разликите сред географските ви пазари?

Присъстваме с директни филиали на Pernod Ricard в близо 90 пазара, а във всички останали присъстваме посредством сътрудници. Имаме географска сегментация въз основа на техния капацитет за напредък и способността ни да се конкурираме сполучливо на тях. Развиващите се пазари демонстрират мощен напредък - най-много страни като Китай и Индия. Защо? Защото се радват на мощен напредък на Брутният вътрешен продукт и имат доста консуматори, които до момента са употребявали по-евтини, по-нискокачествени локални марки. И по този начин се обръщат към международни марки като Chivas и Martell в Китай или към някои локални уискита в Индия, които се продават на по-висока цена и са с надалеч по-добро качество.

Така че огромната наклонност, която следим през днешния ден, е тази нововъзникваща междинна класа на доста пазари. Борбата на уиски пазара също е доста значима на тези нововъзникващи пазари, по-специално в Източна Европа, Латинска Америка и Африка. Пазарът в Съединени американски щати също е доста динамичен, на който растежът се подхранва от премиум и нововъведения. А в Западна Европа, въпреки растежът да по-слаб, можете да видите нови трендове и нови способи на ползване. Например аперитивът процъфтява - имаме Lillet, който е аперитив на винена основа. Свидетел сме и на взрива на джина - хората го харесват, тъй като е елементарно смесим и е изработен от пресни естествени съставки. Опитваме се също да предлагаме спиртни питиета с по-ниско алкохолно наличие.

Друга огромна наклонност е, че нашите консуматори желаят да получават нови прекарвания и спомагателни услуги към марката. Затова организираме такива събития. Например по време на нашите ивенти за Jameson хората могат да посетят места, където демонстрираме по какъв начин се прави Jameson и където могат да създадат някои дегустации. Има други павилиони, на които може да се татуират или да посетят бръснар, или да купят ризи и якета с логото на Jameson. И всичко това работи доста добре за нас, тъй като хората желаят да имат прекарвания, а не просто да пият. И от ден на ден и повече се трансформираме в уредници на сходни събития. Понякога даже можем да им помогнем да провеждат събитие в личните си домове.

Колко друга е актуалната ви роля спрямо предходната позиция на финансов шеф?

Бих споделил, че работата като финансов шеф беше доста добра подготовка за сегашната ми позиция. Винаги съм гледал на финансите като нахлуване в бизнеса. Трябва да се адаптирате към измененията в средата, неустойчивостта, несигурността и така нататък Трябва да намерите верния баланс сред дълготраен и кратковременен проект. Също по този начин да сте сигурни, че обслужвате ползите на всички заинтригувани страни - акционери, консуматори, клиенти и така нататък, и явно при основаването на стойност. Когато сте изпълнителен шеф, от вас зависи да оформите визията, упоритостта и тактиката и да се уверите, че те се извършват. Ваша работа е да ангажирате, вдъхновявате, овластявате екипа си. Бих споделил, че способността да се гледа на нещата по-аналитично и стратегически е по-скоро главната работа на изпълнителния шеф. След 9 години като финансов шеф на Pernod Ricard желаех да съм изпълнителен шеф, с цел да се доближа до бизнеса и да съм по-близо до хората. И е голяма смяна, тъй като пътувам през две трети от времето си в разнообразни области в Европа, Африка, Близкия изток и Латинска Америка. Но ми харесва, тъй като е толкоз разнообразна работа - имате дребни и огромни пазари, разнообразни култури, разнообразни езици. Влизате в живота на потребителите - пробвате се да разберете какво им харесва, каква е тяхната просвета, упования и така нататък Това е приказен метод да откриете света, а аз съм доста любопитен. Много е значимо да изслушвате хората " на терен " и да взимате положителните им хрумвания, а по-късно да се уверите, че са овластени, с цел да могат да създадат тези промени. След съвсем година и половина съм доста удовлетворен от работата си.

Интервюто взе Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР