Когато става въпрос за заспиване, единственото най-ефективно нещо, което можете

...
Когато става въпрос за заспиване, единственото най-ефективно нещо, което можете
Коментари Харесай

6 начина да накарате съзнанието ви да се отпусне за сън

Когато става въпрос за заспиване, единственото най-ефективно нещо, което можете да извършите, е да успокоите мозъка си.

Разбира се, може да е по-лесно да се каже, в сравнение с да се направи, изключително когато е измежду нощ и обезверено се мъчите да заспите, само че има няколко не толкоз явни метода да успокоите мислите и да подготвите мозъка и тялото си за сън.

Ето няколко подкрепени от специалисти метода да заблудите мозъка си, с цел да се освободи и да заспите.

Опитайте да не спите

Един от най-ефективните способи да се подмамите да заспите, е да се опитате да не спите. Прекалено усилените опити за сън в никакъв случай не работят и цялата тази паника и безпокойствие от заспиването е това, което в действителност държи толкоз доста хора будни през нощта, сподели Дейрдре Конрой, психолог на съня и клиничен шеф на Клиниката по поведенческа медицина на съня в Университета на Мичиган.

Като вършиме противоположното и се принуждавате да лежите в леглото и да останете будни цяла нощ – събитие, наречено парадоксално желание – в даден миг несъзнателно ще задремете. „ В мозъка си в действителност се пробвате да останете будни, само че сънят в последна сметка ще надделее “, споделя той.

Съсредоточете се върху сутрините 

Ключът към положителния сън не е единствено в това, което вършиме и какво не вършиме през нощта. Всъщност утринната ви рутина може да има още по-голямо въздействие. Според Кати Голдщайн, невролог в Центровете за здравни разстройства на съня на Университета на Мичиган, положителният сън стартира от сутринта.

„ Настройте алармата си и пуснете светлината – това освен подсказва тялото ви, по кое време е времето за пробуждане, само че и по кое време би трябвало да настъпи сънят “, сподели Голдщайн.

Събуждането, когато алармата ви изгасне, едновременно всеки ден, и излагането ви на дневна светлина настройва вътрешния ви часовник, което улеснява заспиването преди лягане.

Оставете си време за паниките

Отделянето на време за терзание по-рано денем може да ви помогне да заспите преди лягане. Вместо да отхвърляте изцяло терзанията си, в случай че прекарвате време в тревожни неща няколко часа преди лягане, не директно преди лягане, можете да помогне да спите по-добре през нощта.

Бърз съвет: Отделете 15 минути, с цел да запишете тези опасения в дневник, с цел да можете да ги изведете на хартия и да ги оставите там. Това може да понижи количеството терзание, което ви наляга преди лягане.

Помислете за природата

Звуците и тъмнината на природата са естествени съставки за предизвикателство на сън. Известно е, че природата понижава напрежението, намалява кръвното налягане, понижава мускулното напрежение. За да заспите, пробвайте да мислите за природата - като последния път, когато сте спали на палатка или сте лежали под звездите.

Съсредоточете се върху звука на дъха си

Бавното, надълбоко коремно дишане – като метода 4-7-8, при който вдишвате за четири секунди, задържате дъха си за седем секунди и издишвате за осем секунди – е известно, че усилва релаксацията и провокира сън. Освен това елементарното фокусиране върху дъха може да отвлече мозъка от други терзания и паники и да ви води до сегашния миг.

Изтощавайте мозъка, а не тялото 

Има постоянно срещано неправилно разбиране, че упражненията вечер могат да ви оказват помощ да спите по-лесно. Но до момента в който тренировката изморява тялото, това не изтощава безусловно мозъка ви. След маратон тялото ви може да е изтощено, само че това не значи, че мозъкът ви ще бъде подготвен за сън. Редовните извършения усъвършенстват съня като цяло, само че упражненията, с цел да заспите, няма да ви оказват помощ. 

Вместо да упражнявате, с цел да улесните съня, се занимавайте с действия, които могат да ви изморят душевен. Четете книга, редете пъзели – занимавайте се с нещо, с което сте ангажирани душевен.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР