Когато става въпрос за упражнения за здравето на сърцето, не

...
Когато става въпрос за упражнения за здравето на сърцето, не
Коментари Харесай

Поддържането на физическа активност е лечение за хипертонията

Когато става въпрос за извършения за здравето на сърцето , не желаете да достигнете върха прекомерно рано. Последните проучвания демонстрират, че в случай че желаете да се предпазите от високо кръвно налягане с напредването на възрастта, би трябвало да играете дълготрайно и да поддържате равнищата на физическа интензивност до междинна възраст, заяви Study Finds.

Но съгласно изследване, извършено измежду повече от 5000 души в 4 града в Съединени американски щати, обществените фактори могат да затруднят някои хора в тази тенденция спрямо други.

„ Тийнейджърите и хората при започване на 20-те си години може да са физически дейни, само че тези модели се трансформират с възрастта “, изяснява създателят на проучването и епидемиолог Кирстен Бибинс-Доминго от Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF) през април 2021 година, когато проучването е оповестено в American Journal of Preventive Medicine.

Многобройни изследвания са посочили, че физическите извършения намаляват кръвното налягане, само че новата работа демонстрира, че „ поддържането на физическа интензивност в млада възраст – на по-високи равнища от препоръчваните до момента – може да бъде изключително значимо “ за попречване на хипертонията “, споделя Бибинс-Доминго.

Хипертонията, известна още като високо кръвно налягане, е съществено заболяване , което визира милиарди хора по света. Тя може да докара до инфаркт и инсулт; също по този начин е рисков фактор за развиване на деменция в по-късна възраст.
По данни на Световната здравна организация всеки четвърти мъж и всяка пета жена имат хипертония. Но множеството хора с високо кръвно налягане даже не знаят, че го имат – по тази причина то постоянно е наричано „ тихият палач “.

Въпреки това има способи да се промени високото кръвно налягане, като физическите извършения са във фокуса на това изследване.
Над 5100 възрастни са включени в изследването, което наблюдава здравето им в продължение на три десетилетия благодарение на физически прегледи и въпросници за навиците им за физическа интензивност, тютюнопушене и банкет на алкохол.

При всяка клинична оценка кръвното налягане е било измервано три пъти с период от една минута, а за разбора на данните участниците са били групирани в четири категории по раса и пол.

Във всички случаи – измежду мъжете, дамите и в двете расови групи – равнищата на физическа интензивност спадат от 18 до 40-годишна възраст, като през идващите десетилетия равнищата на хипертония се покачват, а физическата интензивност спада.

Според откривателите това допуска, че младата възраст е значим интервал за интервенция за попречване на хипертонията на междинна възраст с стратегии за промоция на здравето, предопределени за повишение на физическата интензивност.

„ Почти половината от нашите участници в млада възраст са имали неоптимални равнища на физическа интензивност, което е било доста обвързвано с появяването на хипертония, което демонстрира, че би трябвало да се увеличи минималният стандарт за физическа интензивност “, споделя водещият създател Джейсън Нагата, специалист по медицина на младежи в UCSF.

Когато откривателите са разгледали хората, които са правили пет часа умерени физически извършения седмично в ранна зрелост – два пъти повече от минималното количество, препоръчвано понастоящем за възрастни – те са открили, че това равнище на интензивност намалява доста риска от хипертония, и изключително в случай че хората запазят навиците си за физически извършения до 60-годишна възраст.

„ Постигането на най-малко два пъти повече от сегашните минимални рекомендации за физическа интензивност за възрастни може да е по-полезно за предварителната защита на хипертонията, в сравнение с елементарното съблюдаване на минималните рекомендации “, пишат откривателите в своя документ.
Но не е елементарно да се увеличи седмичната физическа интензивност на фона на изменящите се решения в живота и възходящите отговорности.

„ Това може да се отнася изключително за интервала след гимназията, когато опциите за физическа интензивност понижават с прехода на младежите към колежа, пазара на труда и родителството, а свободното време се съкратява “, сподели Нагата.

Що се отнася до друга отрезвяваща истина, изследването демонстрира също по този начин по какъв начин чернокожите мъже и чернокожите дами претърпяват фрапантно разнообразни здравни траектории спрямо белите си сътрудници. На 40-годишна възраст равнищата на физическа интензивност при белите мъже и дами доближават плато, до момента в който при чернокожите участници те не престават да понижават.

Към 45-годишна възраст чернокожите дами изпреварват белите мъже по равнище на хипертония, до момента в който при белите дами в изследването се следи най-ниско равнище на хипертония до междинната възраст.

На 60-годишна възраст сред 80 и 90 % от чернокожите мъже и дами са имали хипертония спрямо малко под 70 % от белите мъже и към половината от белите дами.

Изследователският екип изяснява тези добре познати расови разлики с голям брой обществени и стопански фактори; не че тези фактори са били оценени в това изследване, макар че е маркирано междинното обучение.

„ Въпреки че чернокожите младежи могат да имат висока ангажираност в спорта, социално-икономическите фактори, кварталната среда и професионалните или фамилните отговорности могат да попречат на продължителното ангажиране с физическа интензивност в зрелост “, споделя Нагата.

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР