Когато става въпрос за отслабване и диети, едни от най-често

...
Когато става въпрос за отслабване и диети, едни от най-често
Коментари Харесай

Коя храна има повече калории - паста или бял ориз?

Когато става въпрос за намаляване и диети, едни от най-често изключваните храни от менюто са тестените произведения и оризът. Те са с високо наличие на въглехидрати и носят на организма доста калории. Пастата е един от представителите на тестените произведения, които са постоянно демонизирани и подценявани в диетичното хранене. Оризът също се смята за зложелател на тънката талия.
Можем ли обаче да ги степенуваме по калории? Каква е същинската разлика сред ориза и пастата?
Според Medical News Today, порция бял общоприет ориз от 100 грама съдържа почти 28.7 грама въглехидрати, 2.36 грама протеини и 0.19 грама мазнини. Тази порция носи на организма 130 калории. Белият ориз е пречистен, което значи, че при пречистването на обвивката му е изгубил огромна част от здравословните си хранителни субстанции.
Кафявият ориз, за разлика от белия, резервира триците и зародишите в състава си, което му придава разнообразни здравословни изгоди. Той е богат на минерали, витамини, фибри, антиоксиданти, които белият съвсем не съдържа.
Оризът е прелестен артикул, който може да се подготвя по доста разнообразни способи и неслучайно участва в хранителната просвета на доста нации. Най-полезният и здравословен метод за консумация на ориз е в сварено положение или на пара. Консумацията на бял ориз изисква нараснало внимание, с цел да можете да контролирате както приема на калории, по този начин и на въглехидрати, защото белият ориз има висок гликемичен показател и покачва кръвната захар.
Пастата не е толкоз нездравословна, колкото доста хора мислят. Всъщност, пастата се прави от пшеничено брашно и вода. Тя има междинен гликемичен показател, което я прави позволена за консумация от хора, страдащи от нарушен глюкозен толеранс или диабет. Разбира се, потреблението още веднъж би трябвало да е в дребни до умерени количества и съобразена с дневния калориен банкет.
Пълнозърнестата паста е по-добрата алтернатива за консумация, написа Healthline. Пастата може постоянно да участва на трапезата ви, стига да не прекалявате с количествата от нея. В една чаша рафинирана паста от бяло брашно се съдържат 220 калории, 43 грама въглехидрати, 8.1 грама протеини и 1.3 грама мазнини. Това прави пастата по-нискокалорична от белия ориз.
Разбира се, пълнозърнестата паста е по-добрият избор от бялата. Тя съдържа повече фибри и растителни протеини, които освен дават повече сила и задоволеност, само че и не покачват внезапно кръвната захар. Ето по какъв начин пастата може да е част от уравновесената ви диета. Можете да се наслаждавате на нея в умерени количества.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР