Когато става въпрос за осъждането на руската агресия и санкции

...
Когато става въпрос за осъждането на руската агресия и санкции
Коментари Харесай

Радман: Всички държави от Западните Балкани трябва да осъдят руската агресия

Когато става въпрос за осъждането на съветската експанзия и наказания против Москва, чакаме това от всички страни, включително Сърбия. Важно е Европейски Съюз да има съществено място в Западните Балкани, с цел да се опълчи на експанзията. Всяка страна в района, която има за цел да стане част от евроатлантическото пространство, би трябвало да почита правилата на Европейски Съюз и неговите полезности.


Това съобщи външният министър на Хърватия, Гордан Гърлич Радман, който е на публично посещаване в София по покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, в отговор на въпрос на БГНЕС.

На въпрос на БГНЕС по отношение на позицията му по повод дестабилизиращата роля на Сърбия на Балканите, Радман съобщи:

„ Благодаря за този въпрос! Всяка една страна в Западните Балкани, която има като цел да стане част от евроатлантическото пространство би трябвало да почита правилата на Европейския съюз и неговите полезности. “

„ Когато става въпрос за осъждането на съветската експанзия, чакаме това от всички страни на Западните Балкани. Когато става въпрос за глобите, които бяха подхванати от Европейски Съюз, считаме че всички страни от района би трябвало да ги поддържат, тъй като те са съгласно европейските правила, а въпросните страни се стремят към участие в Европейски Съюз и би трябвало да покажат взаимност с Украйна “, акцентира хърватският външен министър.

БГНЕС напомня, че Сърбия в лицето на нейния президент Александър Вучич изрично отхвърли да наложи наказания против Русия в унисон с общоевропейските старания за въздържане на експанзията на Москва.

В този смисъл наскоро беше оповестен апел към Запада, от страна на редица европейски и американски общественици и политици, да предприеме дейни дейности против дестабилизиращата роля на Белград, която се държи като съдружник на Москва в Балканския район.

Коментирайки тематиката, Радман означи, че страните от района измежду които е и Сърбия, би трябвало да съгласуват личната си външна политика с общата външна политика на Европейски Съюз.

„ Много е значимо Европейски Съюз да има съществено място в Западните Балкани, с цел да се опълчи на експанзията. Югоизточна Европа и Западните Балкани принадлежат геополитически към Европейски Съюз. Всички тези страни граничат с държави-членки на Европейски Съюз или на НАТО “, съобщи той.

„ Разбира се че блокът има своите политически принадлежности и механизми, с които да може да убеди страните от района, че би трябвало да следват Европейски Съюз, в случай че желаят да станат негови членове “, заключи Радман. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР