Когато става въпрос за нископлатени работни места, не всички браншове

...
Когато става въпрос за нископлатени работни места, не всички браншове
Коментари Харесай

В кой сектор работниците са обречени на бедност

Когато става въпрос за нископлатени работни места, не всички сектори са идентични. Ново проучване показва, че да работиш в региона на бързото хранене е най-сигурният способ да изпаднеш в сиромашия като нископлатен чиновник.
 
Ново проучване, осъществено в Калифорния от групата с нестопанска цел " Икономическата кръгла маса ", затвърди предишни констатации, че в индустрията за бързо хранене делът на работещите небогати е по-голям от всеки друг отрасъл. Това несъгласие се дължи на ниското заплащане на чиновниците в заведенията за бързо хранене и невъзможността да получат изцяло работно време.
 
Проучването открива, че през последните осем години индустрията е служила като мотор на бездомността в Златния щат, увеличавайки броя на бездомните в щата с 51%. Според доклада в този миг заетите в заведенията за бързо хранене съставляват всеки 17-и друмник в Калифорния.
 
" Оценяваме, че бездомността в Калифорния щеше да нарасне с към една пета по-малко, ако долната граница на заплатите в заведенията за бързо хранене беше съответна, за да подсигурява, че работещите там имат стабилно жилище ", се споделя в проучването.
 
Ниското заплащане и непълната заетост в сектора на бързото хранене не са проблем само на Калифорния, заяви пред Си Би Ес Одри Тейлър, лидер на групата за защита на справедливото заплащане Fight for $15.
 
" Ясно е, че в Калифорния и в цялата страна заплатите ни не са в крак с растящите разходи за живот ", показа Тейлър, която получава 12$ на час в ресторант Wendy " s в Милуоки, Уисконсин. " Проучването на Икономическата кръгла маса в Калифорния би трябвало да бъде предупредителен сигнал за цялата страна. "
 
Недостатъчно работни часове за изцяло седмично заплащане
 
Федералното ниво на беднотия за тричленно домакинство, което е междинният размер на американското домакинство, е 24 860$, според Министерството на здравеопазването.
 
По данни на Бюрото за трудова статистика към миналата година в Съединени американски щати е имало към 3,3 млн. работещи в заведения за бързо хранене и на гишета, които са получавали почти почасово заплащане от 13,53$. Това прави 28 130$ годишно при 40-часова работна седмица, каквато много от чиновниците в заведенията за бързо хранене не получават.
 
Въпреки че Калифорния има една от най-високите минимални заплати в Съединени американски щати - 15,50$ на час, работещите
в заведенията за бързо хранене там непрекъснато не поставят достатъно часове на седмица, за да подобрят метода си на живот, написа в отчета.
 
Според проучването работещите на първа линия в заведенията за бързо хранене в Калифорния получават възнаграждение за почти 1340 часа годишно. За човек, който работи целогодишно, това прави почти 26 часа седмично. За съпоставяне, всички останали чиновници в щата работят почти по 1839 часа годишно.
 
 istock istock
Докато лаботниците в заведенията за бързо хранене се борят да свържат двата края, компаниите, които ги наемат, се оправят отлично. През четвъртото тримесечие на 2022 година McDonald " s е осъществил полза от 1,9 милиарда Щатски долар, което е повече по отношение на предходната година, показват данните на компанията. Междувременно Chick-fil-A записва 18,8 милиарда Щатски долар продажби в американската система през 2022 година, което е с близо 13% повече от предходната година, оповестява The Franchise Times.

Как да намерим по-добре платена работа

Компаниите за бързо хранене обаче може да не се оправят толкоз добре в бъдеще, ако не запонат да се грижат повече за служителите си, заяви Даниел Фламинг, президент на " Икономическата кръгла маса " и един от основателите на проучването.
 
" Тази индустрия е изключително печеливша, единствено че няма да бъде устойчива, досега в който не спре да основава и поддържа беднотия и бездомност всред служащите си ", показа Фламинг. " В целия щат обществеността заплаща разноските за здравни грижи за 31% от личния състав на първа линия в заведенията за бързо хранене, чрез покритието на Medi-Cal, заплаща за талони за храна за 17% от служащите на първа линия и заплаща необхватен набор от разходи за услуги и жилища за 10 120 бездомни лица от работната ръка в заведенията за бързо хранене. "
 
 istock istock
В същото време компаниите за бързо хранене осъществят огромни облаги, показа той, като изясни, че петте най-големи компании в този бизнес са имали 12 милиарда Щатски долар облага през миналата година и 14,5 милиарда Щатски долар година по-рано. " Това не е заслужено за служащите и не е добре за обществото. "
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР