Когато става въпрос за набавяне на важни хранителни вещества като

...
Когато става въпрос за набавяне на важни хранителни вещества като
Коментари Харесай

Тези зеленчуци съдържат повече калций от млякото

Когато става въпрос за набиране на значими хранителни субстанции като калция, доста хора незабавно се обръщат към млечните артикули, изключително към млякото, като главен източник. Въпреки това може да ви изненада фактът, че някои зеленчуци имат по-високо наличие на калций от млякото. Въпреки че млечните артикули остават благонадежден източник на този жизненоважен минерал, включването на богати на калций зеленчуци в диетата може да бъде потребен и различен метод.

Зеленолистните зеленчуци, в частност, се открояват като съществени противници в региона на калция. Спанакът, зелето и зелената салата са измежду зеленчуците, които имат мощен калциев удар. Въпреки относително ниското си калорично наличие, тези зеленчуци са богати на хранителни субстанции и са отличен източник на калций за хората, които желаят да разнообразят диетата си. Освен това тези зеленчуци обезпечават спомагателни изгоди за здравето, като да вземем за пример благосъстояние на витамини, антиоксиданти и фибри.

Броколите, кръстоцветни зеленчуци, са друго зелено украшение, което превъзхожда млякото по наличие на калций. Този повсеместен зарзават освен придава възхитителна хрупкавост на ястията, само че и способства за доста количество калций, който поддържа здравето на костите. Освен това броколите съдържат и други значими хранителни субстанции като витамин С, витамин К и фибри, което ги прави скъпо допълнение към уравновесената диета.

Зелената салата, листен член на фамилията на зелето, е изключително забележителна поради наличието си на калций. С усет и текстура, сходни на тези на зелето, зелената салата предлага доста количество калций на порция. Включването на тези зеленчуци в салати, пържени ястия или просто задушаването им може да обезпечи апетитен и хранителен метод за покриване на потребностите от калций, без да се разчита само на млечни артикули.

Ократа, неповторим и постоянно подценяван зарзават, също заслужава да бъде упомената поради наличието си на калций. Бамята освен придава характерен усет и текстура на ястията, само че и способства за приема на калций. Богата на фибри, витамин С и фолиева киселина, бамята предлага добре уравновесен хранителен профил, който надвишава наличието на калций.

Въпреки че тези зеленчуци не могат да заменят изцяло питателните изгоди от млечните артикули, те оферират растителна опция за тези, които имат нетърпимост към лактоза, вегани или просто желаят да разнообразят източниците си на калций. Важно е да се означи, че усвояването на калция може да бъде повлияно от разнообразни фактори, като да вземем за пример съществуването на оксалати и фитати в някои зеленчуци. Въпреки това поддържането на добре уравновесена и разнообразна диета, която включва композиция от богати на калций зеленчуци, млечни артикули и други богати на хранителни субстанции храни, може да способства за цялостното здраве и благоденствие.

Зеленчуци като спанак, зеле, зелена салата, броколи и бамя могат да послужат като отлични източници на калций, съперничещи или даже превъзхождащи наличието на калций в млякото. Включването на тези богати на хранителни субстанции зеленчуци в диетата ви освен подкрепя здравето на костите, само че и обезпечава набор от спомагателни витамини и минерали, които са от значително значение за цялостното богатство, осведоми actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР