Когато става въпрос за кафе и продукти, съдържащи кофеин, обикновено

...
Когато става въпрос за кафе и продукти, съдържащи кофеин, обикновено
Коментари Харесай

Кафето има неподозирано въздействие върху кръвното налягане

Когато става въпрос за кафе и артикули, съдържащи кофеин, нормално разясняваме дали те въздействат на кръвното налягане, повишавайки го. Сред най-разпространените препоръки към хипертониците е да лимитират приема на кофеин и да понижат фрапантно броя на чашите ароматна течност, които одобряват всеки ден, с цел да открият по-добър надзор над кръвното си налягане.

Хипертонията е измежду водещите аргументи за смъртност в международен мащаб, което постанова нараснало внимание към факторите, които я обуславят, диагностицирането, контрола и лекуването ѝ, а това неизбежно прави въпросите, свързани с приема на кофеин и по какъв начин той въздейства на кръвното налягане, от основна значимост.

Днес обаче ще разгледаме кафето от различен ъгъл и ще разкрием неподозираните му влияние върху кръвното налягане, търсейки отговора на въпроса кафето смъква ли кръвното. Не бързайте да отговаряте негативно на този въпрос, истината може да се окаже друга. Как въздейства приемът на кафе върху кръвното налягане? Според уеб сайтът за здравни тематики и научни проучвания кафето не се оказва зложелател номер едно за кръвното налягане.

Последните изследвания и дълготрайни наблюдения по тематиката изрично сочат, че обичаната и известна гореща напитка в действителност ни оказва помощ за поддържането на ниско кръвно налягане.

Резултатите от проучването, извършено от учени от университета в Болоня и университетската болница в Болоня, демонстрират, че консумиращите 2-3 чаши кафе дневно имат по-ниско кръвно налягане от тези, които заобикалят потреблението на кафе като цяло или се лимитират до  само една чаша.

Ръководителят на проучването споделя и следеното благотворно влияние на кафето върху сърдечно-съдовото здраве, сочи го като дейно средство, подпомагащо предварителната защита на обществено значими болести като диабет и разяснява изгодите от потреблението на кафе против развиването на невродегенеративни и чернодробни болести. 

За здравословните изгоди от потреблението на кафето като просвета, а не на самия кофеин, защото потребните свойства на кафето са годни и за безкофеиновите му други възможности, се приказва от дълго време, само че за първи път се оправдава кафето като напитка, която може да употребяват и хипертониците, без да се тормозят за показанията на апарата за кръвно налягане.

Означава ли това обаче, че кафето намалява кръвното налягане, или тук приказваме за дълготрайното въздействие на кафето върху възстановяване на сърдечно-съдовото здраве, от което следва и по-добър надзор над кръвното налягане, както и по-нисък риск от развиване на хипертония? Кафето – смъква ли кръвното налягане?

Ако  страдате от високо кръвно налягане или в случай че сте с хипертоничен припадък и разчитате на чашата с кафе да намали индикаторите на апарата, ще ви разочароваме – дълготрайният банкет на кафе в действителност води до по-ниско кръвно налягане и по-малък риск от хипертония в дълготраен проект, само че това надалеч не значи, че потреблението на чаша кафе е лек за високото кръвно и ще го намали след приема.

Напротив – след потреблението на питиета и храни с кофеин, каквато е и кафето, кръвното налягане леко се покачва за къс интервал от време. Важно е да се направи разлика сред въздействието на кафето при дълготраен банкет и това какво се случва след потреблението на едно кафе, с цел да не останат пациентите с неправилното усещане, че могат да изпият чаша кафе и да се почувстват по-добре вместо да одобряват медикамента си за намаление на кръвното налягане.

Какво въздействие оказва кафето върху човешкия мозък

Специалистите предизвестяват пациентите си да вършат разлика сред двете въздействия на кафето върху кръвното налягане и даже сигнализират, че приемът на чаша кафе случайно може да докара до трагично въпреки малко нарастване на кръвното налягане, граничещо с хипертонична рецесия, което може да бъде изключително рисково.

Това зависи съгласно множеството откриватели от самостоятелната реакция на организма към кофеина. Те смятат, че при някои пациенти кофеинът може да блокира хормон, който оказва помощ за поддържането на артериите разширени. Други считат, че кофеинът кара надбъбречните жлези да отделят повече адреналин при някои пациенти, което води до внезапно повишение на кръвното им налягане.

Трети сочат, че кафето работи на някои пациенти като мощен диуретик и по този начин действително намалява кръвното налягане. Ето за какво съветът на експертите в клиниката е всеки да познава тялото си и самостоятелния метод, по който му влияе кафето, и да реши потреблението съгласно реакцията на организма си, а не да следва общи препоръки, написа actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР