Когато става въпрос за изготвяне на веществени доказателства в рамките

...
Когато става въпрос за изготвяне на веществени доказателства в рамките
Коментари Харесай

Пламен Киров: Няма основания президентът да носи наказателна отговорност

Когато става въпрос за правене на материални доказателства в границите на досъдебно произвеждане, прокуратурата би могла да огласи обстоятелствата и събитията. Трябва да разделим самото материално доказателствено средство от метода, по който е събрана информацията. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR някогашният парламентарен арбитър Пламен Киров във връзка публикуваните записи от СРС-та, в които Румен Радев разисква метода, по който се проверява назначението на брачната половинка му във военновъздушните сили.

Според него няма учредения президентът да носи наказателна отговорност, в случай че става въпрос единствено за публикуваните записи.

Той разясни, че държавната измяна постоянно е закононарушение, само че се борави с наказателно-правни понятия, които не кореспондират на това, което може да извърши един държавен глава.

Запитан дали може да се приказва за нерегламентирани средства, посредством които е събрана въпросната информация, Киров изясни, че сега може единствено да се гадае какво тъкмо е станало, тъй като никой не споделя цялата информация. Не можело да бъде разкрито всичко, не било ясно нито каква незаконна активност се проверява, нито каква е компанията или кои са разследваните лица.

Бившият парламентарен арбитър уточни, че се чака тълкувателното решение на магистратите по запитването на основния прокурор да отнеме 4-5 месеца.

Според него в България има недосегаеми хора. Той изясни, че според Конституцията Народните представители не дават отговор наказателно за своите изявления и гласувания в Народното събрание. " Могат ли народните представители с гласуванията си да правят закононарушения? Могат, несъмнено, да разпалят нападателна война ", разяснява Киров.

Той разясни, че би трябвало да бъде разграничена наказателната неотговорност от наказателната цялост. Това са двата детайла на имунитетите.

Киров счита, че няма потребност от промени в Конституцията, касаещи имунитетите на държавниците ни. Той призна, че тя не е съвършена в някои свои елементи. С всяко нейно изменение обаче се решавали някои промени, само че се пораждали други.

" Имунитетът съставлява привилегия на длъжностни лица, които не носят отговорност, каквато носят всички останали жители. Евентуално би могла да се резервира само тяхната цялост, като тя не бъде безспорна, само че да отпадне тяхната неотговорност ", акцентира някогашният парламентарен арбитър.

Припомняме, президентът Румен Радев в послание към народа разгласи, че смъква доверието си от държавното управление Борисов - 3. Премиерът отговори мигновено, че поръчката е директна интервенция в изпълнителната власт. На идващия ден от ГЕРБ разтълкуваха свалянето на доверие като отговор на президента на питането на основния прокурор Иван Гешев до Конституционния съд за обсега на имунитета на президента и стартирането в общественото пространство на записите от телефонен диалог сред Румен Радев и военачалник Стойков, началника на Военновъздушни сили. Затова и Борисов забрани категорично на министрите си да разясняват проблема със СРС-та. Първоначалните поръчки за импийчмънт на президента бяха опровергани публично след Изпълнителна комисия на ГЕРБ, ден откакто президентът Румен Радев съобщи, че един импийчмънт би напълнил не язовирите и хладилниците на хората, а по-скоро площадите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР