Когато става дума за лични финанси все е слушал хиляди

...
Когато става дума за лични финанси все е слушал хиляди
Коментари Харесай

9 финансови правила, които можете да нарушите

Когато става дума за персонални финанси все е слушал хиляди препоръки, които " наложително " би трябвало да се съблюдават, с цел да реализираме материално успокоение и благоденствие. Истината е че няма универсална стратегия, с чиято помощ можем да решим всичките си проблеми.

Има финансови препоръки, които в действителност са подобаващи за " начинаещи ", само че всеки случай е самостоятелен, а бъдещето е непредсказуемо.

Ние също се писали за " наложителни " финансови правила, които би трябвало да се съблюдават и фактически биха ви помогнали да управлявате по-добре парите си. Но същите специалисти означават, че техните наставления могат да се нарушават според от съответната обстановка и съответния човек.
 Снимка 349300
Източник:

1.Икономисвайте 10% прихода си за излизането в пенсия

Ако имате задоволително добър приход, който ви разрешава да спестявате 10 и повече % от него с цел да си осигурите бъдещето.

За доста хора 10% от прихода е дребна сума, само че за хора с дребен или неустойчив приход, спазването на това предписание може да сътвори съществени финансови проблеми.

Затова специалисти показват, че според от размера на приходите ви, разумно е в някои случаи да се икономисва и 50%, а в други и под 10% от прихода.

Но всички експерти са единомислещи: започнете да икономисвате пари колкото е допустимо по-рано. И освен за пенсионния интервал на живота ви - създавайки си " финансова възглавница " ще можете да посрещате неизбежни непредвидени обстановки.

Изводът е: в случай че не можете да спестявате доста, не позволявайте това предписание да ви пречи да икономисвате изобщо. Запомнете, дори и неголямата спестовност в средносрочен и дълготраен проект може да се окаже извънредно удобен фактор за персоналните ви финанси.

2. Имайте " финансов буфер " еднакъв на разноските ви за 3-6 месеца

Един от най-честите финансови препоръки за грамотно ръководство на персоналните ви средства пари е постоянно да имате финансов буфер, еднакъв на сумата, която харчите в течение на 3-6 месеца.

Ясно е, че не всички хора могат да съблюдават това предписание. В взаимозависимост от съответната обстановка, някой може да има опция да спести много по-малка сума, а различен - доста по-голяма.

За тези, които имат задължения (по кредитна карта, ипотека, потребителски заем), специалистите предлагат като по-изгодно първо да се погасят отговорностите и по-късно да се отделят пари за " черни дни ".

А тези, които не неприятен, висок, само че променлив и неустойчив приход, могат бързо да се убедят, че финансов буфер за 3-6 месеца е непълен.
 Снимка 330963
Източник:

3. Извадете възрастта си 100, с цел да изчислите идеалното систематизиране на вложенията

Едно от главните правила на вложението гласи: належащо е да извадите от годините си 100 и ще получите процентът вложения, които би трябвало да държите в акции

Това значи, в случай че сте на 25 години, то 75% от вложенията си би трябвало влагате в акции, а останалото в облигации и други релативно надеждни бумаги и активи. Ако сте на 75 години - противоположното.

Този съвет дълго се е смятал за едно то " златните " правила за персонално вложение, само че в сегашния миг доста експерти не са съгласни с него. Това предписание е открито в Съединени американски щати и работи за техните пазари и то за положението, в което са били преди повече от десетилетие.

Затова, в случай че решите инвестирате, то специалистите поучават да не следвате сляпо горното предписание, а да преразглеждате вашия портфейл вяска година. И да внасяте съответните корекции според от положението на пазарите и икономическите трендове в сегашния миг.

4. Насочвайте 4% от вложенията си за пенсионно икономисване

Още едно " желязно " предписание: насочвайте най-малко 4% от вложенията си за образуване на пенсионни натрупвания.

Но в това уравнение има прекалено много неопределени величини - каква е структурата на капиталово ви портфолио, до каква степен е диферсифицирано то, каква рентабилност ви носи, каква е вашата възраст.

Вместо строго да спазвате упоменато предписание, експертите поучават да бъдете по-гъвкави и да преразглеждате всяка година капиталовия си портфейл, оптимизирайки го, в това число и частта за пенсионните натрупвания.

5. Давайте не повече от 30% от прихода си за жилище

Правилото " 30% " е едно
 Снимка 315658
Източник:

от най-разпространените, когато става дума за разноски, свързани с жилището.

Идеята е да не давате повече от 30% от своя приход за ипотечни вноски или наем.

Но това предписание към днешния ден е към този момент остаряло, настояват специалистите. Те поучават да се мисли не за съответна сума.- до 30% от прихода, за това какъв брой посилна за вас би била една или друга сума за посочения разход.

Затова съветът е да се съпоставят всички фактори, влияещи на вашата съответна финансова обстановка. И да се избере оптимална такава сума, която сте подготвени и мате опция да отделите за жилището ежемесечно.

6. Купувайте на едро

Ако купувате артикули на едро, то знаете, че тяхната цена е доста по-ниска от извършването на покупки на единични бройки. И в това е смисълът да пазарим на едро.

Но си коства да се замислите, дали в реалност, в случай че купувате повече артикули, в сравнение с потребявате действително, икономисвате пари, а не ги хвърляте напразно.

Много хора признават, че под въздействието на отстъпки, разпродажби или преференциални цени на едро, купуват повече в сравнение с действително може да употребявате. И вместо спестовност най-после се получават непотребни разноски.
 Снимка 291650
Източник:

7. Вземете заем за обучение, съгласуван с бъдещата ви заплата

Студентските заеми набират известност в доста страни по света, а освен в Съединени американски щати. Когато се пресмята сумата на заема, нормално множеството хора се опират на това какви ще са бъдещите приходи на студента след завършването.

Но това предписание към този момент се смята за остаряло, дори и в Съединени американски щати. Икономическата обстановка в света и обособените страни е доста динамична, пазарът на труда се трансформира. Трябва да се регистрира и опцията бъдещият експерт да работи за доста по-малко заплата, в сравнение с си е представял. Или да се наложи да се пренасочи към специалност, която се търси сега на завършването и не е влизала в първичните му проекти.

8. Изплатете ипотеката преди да започнете да спестявате

Това предписание почитат доста специалисти, тъй като допускат, че е по-добре всичко да икономисвате, когато нямате никакви задължения. А също така, вие изплащате освен главницата на заема, а и лихви по него. За това поучават бързо да се погасяват заемите и по-късно да мислите за спестявания.

Но доста експерти предлагат, дружно с изплащането на ипотеката или различен огромен заем, да си създадете финансов запас или да не пренебрегвате пенсионните натрупвания. Този вид на ръководство на персоналните ви финанси е по-добър, тъй като и преди погасяването на ипотеката, може да се появят непредвидени обстановки, за които ще ви трябват средства.
 Снимка 384340
Източник:

9. Кредитната карта е нещо неприятно

Много хора се стараят да не употребяват кредитни карти, тъй като те предизвикат непотребни разноски, по които се изплащат и лихви. Затова избират дебитните банкови карти.

Но дружно с това, доста специалисти означават, че кредитната карта не " безусловно зло ", изключително в случай че се употребява в разсъдък.

Ако успявате в точния момент да погасявате отговорностите си и не стигате до наказателни заплащания, то кредитната карта не нещо неприятно, изключително когато става дума за непредвидени разноски.

Съветът е: на първо място е рационално да съставите собствен бюджет и да се придържате към него. А в случай че въпреки всичко се случи непредвидена обстановка, да се възползвате от кредитната си карта практично и с мярка. На време погасявайте отговорностите си, с цел да не стигате до непотребни и тежки последици за вашите финанси.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР