"Когато системата работи в условия на по-голяма децентрализация, работи по-добре,

...
"Когато системата работи в условия на по-голяма децентрализация, работи по-добре,
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Училищата сами определят мерките срещу COVID-19

"Когато системата работи в условия на по-голяма децентрализация, работи по-добре, само че би трябвало да кажем задачата, която би трябвало да следват, както и главните насоки. През март месец това се видя ", съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев по отношение на противоепидемичните ограничения, които би трябвало да бъдат спазвани в учебните заведения през новата образователна година. Според него, в случай че единствено МОН дава насоки, има риск от "предозиране " и да се дадат правила, които не са уместни за всяко учебно заведение.
"Не всички рекомендации могат да се приложат във всички учебни заведения. Ясно сме споделили каква е задачата - да се обезпечи оптимално невзаимодействие сред паралелките. Някои учебни заведения избраха модел на смесено образование или на периодично повтаряне, което значи, че някои родители би трябвало да стоят през седмица с децата си у дома, или на разреждане, което значи да имаме два пъти повече учители, а ние нямаме.
Тези модели основават доста повече компликации, в сравнение с този - на невзаимодействие сред паралелките в учебно заведение ". Той напомни, че този модел на невзаимодействие е прибавен и в детските градини.
Министърът на образованието разяснява запитването от омбудсмана Диана Ковачева до Министерството на образованието за 70 000 деца, които нямат таблети и достъп до интернет при вероятно онлайн образование: "Това са нашите данни от предходната година, само че представени погрешно. От една страна са децата, които не участваха, от другата - тези, които нямаха електронни устройства.
Няма сечение на двете множества. Имаше деца, които без устройства, са взели участие по някакъв метод, когато е имало предпочитание, са взели участие. И назад - не вземат участие, тъй като по принцип са неангажирани с просветителния развой. Ние имаме 15% възпитаници, които нямат постоянна посещаемост и които мъчно ги ангажираме при присъствено образование. Една огромна част от децата, които не са взели участие в цифровото образование, не е поради липса на устройства ", сподели той.
Според министър Вълчев, учебните заведения са решили по какъв начин да проведат празничните тържества на 15 септември за откриването на новата образователна година. "Ще се лишим от част от празничната страст, само че не напълно ", сподели той.
Във връзка с продължаващите повече от два месеца антиправителствени митинги, Красимир Вълчев разяснява, че няма драма, в случай че се стигне до предварително преустановяване на мандата на кабинета, само че "има стартирани доста задания ", които са дълготрайни, които са длъжни да извършват.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР