Когато синът ми беше на три месеца, кърмата ми спря

...
Когато синът ми беше на три месеца, кърмата ми спря
Коментари Харесай

Кисело мляко в детското меню

Когато синът ми беше на три месеца, кърмата ми спря ненадейно и вечно. Това се случи през предишния век в един необикновен миг – нямаше приспособени млека, нито каши, нямаше никакви други разновидности за зареждане, с изключение на кисело мляко. Така то се влюби в млякото и айряна и тази обич е мощна и до през днешния ден. Но това е частен случай.

Днес звучи неуместно да си помислим даже, че няма опция на майчината кърма. Сега е най-логично експерт да каже от по кое време можете да давате кисело мляко на детето, по какъв брой и по какъв начин. Единственото ясно е, че тази храна е измежду най-полезните освен за децата, само че и на всяка вързраст. След майчиното мляко естествено.

Защото дава на организма куп скъпи и незаменими субстанции: калций, минерали, витамини – най-вече В12, белтъчини – всичките, нужни за тъканите, костите, верния продан на субстанции, нервната система...

Купувайки кисело мляко, е значимо да четете деликатно етикетите, тъй като ценното от него е при положение, че потребните бактерии се съхраняват в живо положение в готовия артикул. Това би трябвало да е указано на етикета, както и крайният период на валидност.

Напоследък се приказва доста за това, че киселото мляко, с което сме известни по света, сякаш има период на валидност, само че не се скапва поради консервантите. Затова предпочитайте да купувате тествано мляко. Същото важи и за другите киселомлечни артикули – сирене, кашкавал, извара, сметана.

Много хора, увлечени по екологично чистия метод на живот, избират да си ги подготвят у дома и из нета интензивно се разменят предписания за заквасяване на мляко, само че експертите не предлагат да се увличате по това. Не предлагат и на деца да се дава мляко от мандри и екологични ферми.

Наистина, киселото мляко е просто мляко и закваска, само че и двете съставки изискват характерни условия – млякото би трябвало да съдържа несъмнено количество мазнини и белтъчини, не трябва да има нездравословни микроорганизми – а по какъв начин ще разберете дали това, което сте си набавили, не съдържа, откакто нямате лаборатория всъщи?!

В закваската би трябвало да има чисти млечнокисели култури, чието количество е открито със закон, да се следи процесът на ферментация и т. н. Какво ще стане, в случай че си позволите волности в технологията? Например да нагреете млякото не до 39 градуса по Целзий, а единствено до 37 градуса? Ако вземете не характерната закваска, а лъжица кисело мляко, както постоянно се прави? Ако го оставите да се заквасва не 4-6 часа, както е редно, а да вземем за пример 8 часа?

Полезните микроорганизми, които би трябвало да бъдат в киселото мляко, може и да не оцелеят, само че в него могат да попаднат и да се развият други микроорганизми, които витаят в кухнята. С две думи – не е безвредно. Доверете се на експертите, и откакто се уверите, че определената марка мляко, сирене или сметана е тествана, и продуктите и са фактически здравословни, давайте самоуверено!

Е, на детето не е нужно да му давате от 3-месеца, само че в случай, че се постанова да добавяте към кърмата, питайте лекарите и започнете с малко количество – лъжичка. После две и по този начин, до момента в който и вашето дете се влюби в него.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР