Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка.

...
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка.
Коментари Харесай

Сироп от мащерка срещу настинки за деца

Когато си припомням за Родопите, постоянно дочувам мирис на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли, та чак до август, наложително към обяд, когато слънцето е напекло добре цветовете. Макар да става доста по-бавно, режех мащерката с ножица, с цел да не повреждам корените й. Човек би трябвало да изпитва някакво поклонение и признателност към природата и това, което ни дава и да не граби безскрупулно от даровете й... Та мащерката сушахме и използвахме за чай. Но през днешния ден ще ви опиша за друга нейна приложимост, с която да намалите простудните болести и да увеличите имунитета на дребните деца, а и на цялото семейство.

Преди време синът ни боледуваше много постоянно, макар, че го отглеждахме вкъщи и нямаше голям брой контакти с заболели лица. Това стартира още през зимата, когато бе на по-малко от годинка. Наближаваше лятото, непрекъснатите хреми и кашлици пробвах да преборя главно с лайка, билкови чайове, морска вода и сироп от мащерка от аптеките. Но 2-3 седмици след отшумяването на настинката/грипа още веднъж той беше със сополи, зачервено гърло и кашлица. През май месец започнах да му давам съсредоточен, това даде доста добър резултат и с лекост успяваше да се оправи доста по-бързо с заболяването. Няколко месеца по-късно направих и първия си домакински сироп от мащерка.

Този сироп оказва помощ на всевъзможни настинки и множеството я съпътстващи признаци:

Честите болки или инфекции в стомаха.

Той работи стягащо- за постоянно срещаното разстройство и раздразнени вътрешности при настинки.

Облекчава самия ентусиазъм за кашлица, спазмите, отхрачването;

Сиропът от мащерка като цяло има затоплящо и укрепващо деяние.

Във вирусните сезони го използвам даже превантивно - всеки ден по една чаена лъжичка за детето и супена за нас. Комбинирам със същото количество, който по натурален път спомага избиването на трескави положения и температури. Ако детето ви не е консумирало най-малко чай от мащерка до момента, подходете внимателно и с по-малки количества, а най-добре се консултирайте с лекуващият го доктор.

Рецептата ми за сироп от мащерка е взаимствана от тази на Мария Требиен - потомствена австрийска билкарка със незабравим труд в региона на билкарството.

Мащерката, както и всички други билки, се берат, откакто слънцето е напекло и утринната роса е изсъхнала. Избират се здрави растения с добре разтворил се цвят. Не скубете корените, вземете си комфортна ножичка и режете цвят със стебло за задачите на сиропа. Най-добре не използвайте вода от чешмата.


Приготовление на сиропа от мащерка

В купа сипваме вода, топваме мащерката и я изтръскваме добре от водата, слагаме филиз мащерка в буркан, посипваме със захар (най-добре нерафинирана), отново слагаме мащерка, отново посипваме със захар и по този начин до момента в който покрием буркана.
Затваряме добре с капачка и го оставяме на слънчево място за три седмици.
От време на време обръщаме буркана с цел да се разтвори добре захарта.
Получилият се сироп изсипваме в различен съд, а мащерката от буркана промиваме с доста малко питейна вода.
Всичкият сироп слагаме в дребна тенджерка на слаб котлон, изключваме малко преди да заври. След изстиване прецеждаме.



Тъй като върша няколко буркана по тази рецепта, част от тях не закипявам на котлона, а просто филтрирам добре и се стремя да се използваме първи. Съхранявам в хладилника. Просто при топлинна обработка се губи известно количество от потребните дейности на каквото и да е растение.

Сиропът се държи на мрачно и хладно място. Може и в хладилника, само че когато се дава на детето е добре да е изваден авансово.
Разбира се, че, в случай че имате противопоказания към билката, не би трябвало да я употребявате нито по този, нито по различен метод. Сиропът не се предлага за бременни дами.

Ако смяташ, че тази публикация ще е потребна и забавна за други хора, ще се радваме да я споделиш.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР