Когато Си Дзинпин слезе от самолета си в Сан Франциско

...
Когато Си Дзинпин слезе от самолета си в Сан Франциско
Коментари Харесай

Си Дзинпин пристига в САЩ, докато неговата китайска мечта блести

Когато Си Дзинпин слезе от самолета си в Сан Франциско за срещата на върха на АТЕС, това беше при условия, доста разнообразни от последния път, когато кацна на американска земя.

Преди пет години, когато беше напечен и вечерян от Доналд Тръмп в Мар-а-Лаго, господин Си беше отпред на Китай, който към момента е във напредък.

Имаше динамична стопанска система, надминаваща прогнозите. Коефициентът на безработица беше измежду най-ниските от години. Докато консолидира властта си за втори мандат, господин Си гордо уточни „ процъфтяващия “ модел на напредък на Китай като нещо, което други страни могат да подражават.

Дотогава към този момент се появяват пукнатини в това, което той назовава своята „ китайска фантазия “. Оттогава те единствено се уголемяват.

Едно мнение е, че заради това господин Си е в по-уязвима преговорна позиция този път, макар че упованията за огромни пробиви са ниски.

Какво да чакаме, когато Байдън и Си Дзинпин се срещнат. Пътуванията на Си до Айова: Трактори и тапет на Стар Трек

След в началото възобновяване, китайската стопанска система след Covid се забави. Неговият пазар на парцели - в миналото основен мотор на растежа - в този момент е заседнал в кредитна рецесия, изостряйки вътрешната " дългова бомба ", която се раздуха от годините на заеми от локалното държавно управление и държавните предприятия. Много от тези проблеми могат да бъдат приписани на от дълго време плануваното структурно закъснение на Китай, което най-сетне се почувства - мъчително.

През последните две години репресии против разнообразни браншове на стопанската система, както и видни китайски предприемачи, провокираха неустановеност. Те неотдавна се разшириха, с цел да включват задгранични жители и компании, което ускори паниките в интернационалната бизнес общественост. Чуждестранните вложители и компании в този момент реалокират парите си отвън Китай в търсене на по-добра възвръщаемост на вложенията другаде.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР