Когато се намираш във вътрешността на нещо, е много трудно

...
Когато се намираш във вътрешността на нещо, е много трудно
Коментари Харесай

Според ново изследване Вселената не е плоска, а една затворена сфера

Когато се намираш навътре в нещо, е доста мъчно да видиш неговата форма. Дори през днешния ден ние продължаваме да научаваме нови неща за формата на нашата вселена.

Каква е формата на Вселената? Това е още по-трудно да се дефинира. Но с помощта на наблюденията, направени през последните години, както и в резултат на космологичните модели и физиката, можем да предположим, че тя е плоска. Т.е. в случай че изпратим лъч фотони през тъмната пропаст, той ще продължи да се движи в права линия.

Ново проучване обаче твърди друго. На базата на данни от 2018 година, събрани от спътника „ Планк “ на Европейската галактическа организация, астрономи настояват, че тя в действителност е извита и затворена. Досущ като надута сфера. Това значи, че изстреляните от нас фотони рано или късно ще се върнат назад.

Според доктор Елеонира ди Валентино от Манчестърския университет, която е ръководела интернационалния екип от астрономи, виновен за откритието, всичко това ще ни принуди „ Драстично да преосмислим настоящия космологичен модел. “

Едно от главните неща, които издават извитата форма на Вселената, е методът, по който гравитацията извива траекторията на светлината – резултат, предсказан от самия Айнщайн и наименуван гравитационна леща. И тук не става дума за която и да е светлина, а за така наречен реликтовото лъчение - електромагнитно излъчване, идващо от всички направления на небесната сфера (със набор на безусловно черно тяло с температура ~2,725 К). Това излъчване ни дава информация за положението на младата Вселена, а самото му битие се смята за доказателство на теорията за Големия гърмеж.

Когато блокираме всички източници на светлина, космосът сияе – в действителност неясно. Това е най-старата светлина във Вселената.

След като изследват по-внимателно данните от „ Планк “, астрономите откриват, че реликтовото лъчение се поддава доста по-силно на резултата на гравитационната леща, в сравнение с би трябвало. Това е мистериозна особеност, която занапред ще бъде разплитана, само че съгласно екипа едно от евентуалните пояснения за нея е точно формата на Вселената.

„ Една затворена Вселена би могла да даде физичното пояснение на този резултат “, разясняват астрономите. Дали това в действителност е по този начин? Необходими са още проучвания, с цел да потвърдят тази догадка.

Източник: Nature Astronomy

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР