Когато решим да купуваме от непознат търговец онлайн, е добре

...
Когато решим да купуваме от непознат търговец онлайн, е добре
Коментари Харесай

Кои са най-честите измами по време на „черен петък”?

Когато решим да купуваме от чужд търговец онлайн, е добре да създадем своята предварителна инспекция. Трябва да проследим няколко дни, даже и седмици на каква цена е дадената стока, която сме си харесали. И по този начин да разберем дали на „ черен петък” ще бъде понижена. Това посъветва купувачите шефът на Европейския потребителски център Соня Спасова в предаването „ Важното, казано на глас” по bTV радио.

Your browser does not support the audio element.

„ Хубаво е да прочетем дали има мнения за търговеца в интернет, да потърсим контакти на уеб страницата. Ако адресът на уеб страницата приключва на.co,.uk или.de и уеб сайтът е на британски или немски език, това не значи, че притежателят на компанията е във Англия или Германия. Възможно е това да е уебсайт, регистриран отвън Европейски Съюз, който да имитира подобен вариант”, предизвести тя.

Как мамят търговците?

Соня Спасова даде и няколко фрапиращи образци за опити за машинация: „ Имаше един човек, който е направил поръчка за обувки на стойност над 630 евро от уебсайт във Англия. Обещанието на търговеца е било за всеки 60 евро поръчка, той да получи ваучер на стойност 10 евро, с който да може да поръча още артикули. Впоследствие търговецът не дава тази спомагателна сума. По този метод потребителят е лишен от ваучер на стойност към 100 евро. След нашата интервенция и тази на сътрудниците от Англия, потребителят съумя да си получи ваучера”, изясни тя.

При различен случай Европейският потребителски център не е съумял да се намеси: „ Миналата година за „ черен петък” имахме едно недоволство, обвързвано с детска играчка – кукла. Цената ѝ в уебсайт е била към 260 лв. на „ черен петък”, като информацията е била, че играчката е понижена с близо 1/3. Потребителят е видял същата кукла в различен уебсайт, на три пъти по-ниска цена. Тук става въпрос за комерсиално решение и Европейския потребителски център няма какво да направи”.

Колко е огромна заплахата да ни „ източат” кредитната карта?

Знак за сигурност е съществуването на „ https” в електронния адрес. Някои от кредитните карти оферират предпазен код, който е годен и се вижда на уеб страницата. „ Другото значимо нещо е да се следи разпечатката или посредством интернет банкиране да следим наличността на нашата карта. Много значимо е и да не използваме публично наличен интернет, когато вкарваме номер на кредитна карта. Трябва да го създадем от у дома - от своя персонален компютър”, акцентира Соня Спасова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР