Когато Република Северна Македония влезе в Европейския съюз с нерешените

...
Когато Република Северна Македония влезе в Европейския съюз с нерешените
Коментари Харесай

Проф. Елдъров: Когато РСМ влезе в ЕС ще претърпим научно поражение

Когато Република Северна Македония влезе в Европейския съюз с нерешените проблеми, ще консумираме едно огромно освен политическо, само че и научно проваляне. В това беше безапелационен в ефира на Българска национална телевизия проф. Светлозар Елдъров от Института за балканистика при Българска академия на науките.

Той добави, че историческата просвета е огромна мощ, тя може да се употребява за разрешаването на историческите проблеми сред двете страни, само че не за политически цели и решения. Според проф. Елдъров Договорът за другарство, добросъседство и съдействие, подписан сред България и Република Северна Македония през 2017 година е като писмо до Дядо Коледа, които пишат децата за мир и обич. 
 Проф. Кирил Топалов: Македонската страна в комисията бави работата по протоколите Проф. Кирил Топалов: Македонската страна в комисията бави работата по протоколите
„ На идното съвещание ще се разисква това, което обсъждаме през последните няколко срещи и остава постоянно незавършено. Това е...

Той добави, че Българска академия на науките и Македонската академия на науките са в острието на спора. Македонският въпрос е изработен от политиците, а не от историците. Македонският въпрос трябваше да бъде решен с политически средства, счита проф. Светлозар Елдъров.

Той уточни, че би трябвало да се обърне доста огромно внимание на българската общественост в Република Северна Македония. Акцентът би трябвало да се придвижи на политическото поле, а правата на българите да бъдат приети в Македонската конституция, настоя историкът. 

Според проф. Елдъров е време да се потърси политическа отговорност на политиците и държавниците за възможностите, които пропиляхме в разногласията за историческата истина с Република Северна Македния. 

Още:
 Два дни ще заседава смесената българо-македонска комисия Два дни ще заседава смесената българо-македонска комисия
Смесената българо-македонска комисия по исторически и просветителни въпроси на 21 и 22 октомври ще има 15-то съвещание онлайн поради па...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР