Когато разкрия името на баща ти, цяла Испания ще се

...
Когато разкрия името на баща ти, цяла Испания ще се
Коментари Харесай

И България ще се разтърси

Когато разкрия името на татко ти, цяла Испания ще се раздруса. Тези думи на Естела Рейнолдс, една от лудите героини в комедийния испански сериал " Новите съседи " изплуваха и ехтят в главата ми цяла заран след следващото изявление в жанр " Откровение ", което чух във времето на утринните блокове – в тази ситуация интервюираната беше Елена Йончева.
Историята на Йончева от последната седмица е ясна на всички, които най-малко малко наблюдават обществено-политическия живот в България. За тези, които не наблюдават, ето я в резюме – прокуратурата я упрекна в пране на пари и по-точно, че посредством компания, в която взе участие и офшорка, взема 330 хиляди евро от КТБ, като някогашната журналистка и сегашен народен представител и е знаела, че тези пари били изкарани по незаконен метод. А офшорката е свързвана с Цветан Василев – не от прокуратурата, а по медиите.
И в този момент какво следва – баналното в такива кавги, единствено че с по-силни думи от нормално. Това не било политическа, а бандитска принуда и аз ще разкрия по какъв начин корупцията се трансформира в норма с образец с министър и зам-министър, разгласи Йончева. Тя загатна лекичко и за бранш " Енергетика " в тази ситуация. Да напомним, че сигналът, по който прокуратурата я упрекна, е на Делян Добрев – някогашен министър на енергетиката. Самата Йончева беше моторът на " Хасковогейт " и роднинския бълвоч в Хасковска община към Добрев.
Въобще – сапунка като " Моите съседи ". И е сапунка не за друго, а тъй като става въпрос за персонален интерес, макар всички прочувствени думи.
В изявлението на Йончева в утринния блок на Нова телевизия безпощадно лъсна следната истина – тя съзнателно не се спря на въпроса какво в действителност значи пране на пари. Ама по банков път са превеждани, но фактури имало – ами с цел да се изперат пари т.е. от мръсни да станат чисти какво се прави, г-жо Йончева? Не се ли финансира законен бизнес по очевидно на повърхността законен метод?
Всъщност историята на Йончева е шумкарска – поради размера. От КТБ отпътуваха милиарди, само че Йончева стана знаме за 650 хиляди лв.?! Когато Цветан Василев беше в силата си, всеки малко по-нагоре в журналистическия отрасъл (а и не само) беше кристално наясно какво е КТБ. Така че имаме типичен случай – на хартия всичко е законно и пазим кирливите ризи.
Далеч съм от мисълта да споделям отговорна или не е Йончева. Казвам обаче, че тя е имала право на избор дали да избере връзки с тази банка, с Цветан Василев, или не. Точно както Българска социалистическа партия гласоподава, когато се ковеше правосъдната промяна и когато имаше апели за радикална смяна – прокуратурата да не е част от правосъдната система даже, както в Съединени американски щати министърът на правораздаването е и основен прокурор, а колегиите във Висшия правосъден съвет (ВСС) да се избират с решаващия глас на работещите в правосъдната система, а не да има и политически квоти. Или най-малко политическите квоти да не са решаващи. Е, познайте по какъв начин гласоподава тогава Българска социалистическа партия? Сега обаче прокуратурата е неприятна – тъй като по този начин духа вятърът...
Това е казусът в България – правилата са на приказки. Затова и не ставаме за клин за зеле. А историята на Йончева ме подсети и за още нещо – преди няколко дни в публицистичната поща пристигна известие по какъв начин имало концепция в столичния квартал „ Надежда “ да се прави един тип зелен кулоар т.е. от единия завършек на комплекса да можеш да стигнеш до другия единствено през зелена повърхност – облагородена, дишаш единствено О2 и се радваш. Честно казано като го видях, го изтрих – тъй като мигновено се сетих по какъв начин още преди десетилетия, със основаването на Южния, Северния и Западния парк в София се е мислело да има зелени коридори през целия град, с цел да може той, а и ние – живеещите в него, да дишаме. И в този момент просто би трябвало да погледнем какво става с гневното строене, с цел да разберем за какво картата на AirSofia с фини прахови частици би трябвало да си я блъскаме в главите. Точно както Елена Йончева може да си блъсне следващите разкрития за корупция, комфортни единствено и само за ползите на партията, която е храни!
п.п. Ама ще е занимателно Йончева да е преди Станишев в листата за евродепутат, та да си има в запас опцията " европейски имунитет "!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР