Когато психиатърът Елън Лангер започнала този експеримент през 1979 г.,

...
Когато психиатърът Елън Лангер започнала този експеримент през 1979 г.,
Коментари Харесай

Психологическият експеримент, доказал, че старостта е илюзия

 Психологическият опит, потвърдил, че старостта е заблуда

Когато психиатърът Елън Лангер почнала този опит през 1979 година, тя към този момент имала репутацията на жена, доказваща смели теории с още по-смела процедура. Елън практикувала главно спенсионери.

Три години по-рано тя станала създател на в действителност революционен опит за геронтология в старческия дом Arden House в Кънектикът, доказващ, че благоговейната грижа за възрастните въобще не е толкоз добра, колкото се счита, и че води по-бързо до гроба, в сравнение с всяка болест. Експериментът станал част от проучването на синдрома на заучената беззащитност.

Но госпожа Лангер не считала да спре дотук. Тя щяла изцяло да унищожи глуповатия ореол на старостта и да потвърди, че сме толкоз млади, колкото се считаме.

За новия опит Елън избрала осем мъже. Средната възраст на изследваните лица бил 75 години. Всички те трябвало да живеят една седмица в манастир, преустроен за научо-светски потребности в щата Ню Хемпшир.

Участниците още не знаели какво тъкмо ги чака. Всичко, за което били помолени, било да не вземат със себе си книги, списания или фотоси, появили се преди по-малко от 20 години.

Когато осемте мъже влезнали в къщата, в която трябвало да прекарат седмица, без да излизат, били смаяни. Сякаш са се пренесли в предишното. По-конкретно през 1959 година Черно-бял тв приемник, остарели плочи, книги по рафтовете, календари – всичко ги прибирало в действителността отпреди двадесет години.

И още: участниците в опита били помолени да се обличат и да се държат по този начин, като че ли в действителност е 1959 година И те, надлежно, към този момент не били прашясали дядовци на 75 години, а пламенни мъже на 55.

Първоначално изглеждалло, че това е невероятно. Как да изтрием последните 20 години от живота си? Бързо станало ясно, че е доста елементарно. Извън контакта с външния свят, който към момента властвала 1979 година, хората почнали да приказват, живеят и даже мислят, като че ли са в 1959 година

Персоналът се отнасял към тях по съответния метод: без да им оферират помощ при носенето на тежка чанта или пренареждането на рафт. Без напомняния да си взимат  хапчетата или да отиват на процедура. Всичко си правели сами!

За една седмица опитът дал невероятни резултати. Повечето от субектите си подобрили стойката, гъвкавостта, мускулната мощ и паметта. Тоест всички тези параметри, които като че ли не възрастта не щади.

Освен това се оказало, че 63% от участниците имали по-високи резултати от теста за просветеност в края на опита, в сравнение с първоначално.

Най-интересното: участниците в опита изглеждали по-млади и външно. Техните фотоси преди и след били показани на инцидентни хора. Тези, които гледали фотосите, решили, че на фотосите „ след “ мъжете наподобяват приблизително с три години по-млади.

Тоест опитът потвърдил, че благосъстоянието ни зависи директно от средата ни и модела, който тя постанова.

Ако на 70 се наричаш дядо, оплакваш се от старостта и молиш всички да те преведат през пътя, ще се почувстваш дъртак.

Но в случай че съберете храброст и пренебрегнете условието на обществото да сте мърморещи пенсионери и си мислите, че сте още на 45 до гибелта си на 115, имате всички шансове да живеете освен дълго, само че и здравословно, интензивно и щастливо.

През 2009 година Елън Лангер написала бестселъра Counter Clockwise („ Срещу стрелката на часовника “), основана на своите опити.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР