Когато президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган беше на визита

...
Когато президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган беше на визита
Коментари Харесай

Будапеща - между Берлин, Москва и Анкара

Когато президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган беше на аудиенция в Будапеща в средата на ноември, министър председателят на Унгария Виктор Орбан повтори същия принцип, за който е приказвал доста пъти през последните години, а точно – триъгълникът на столиците Берлин, Москва, Анкара, които обичайно имат мощно въздействие върху външната политика на Унгария . Това добре завършено „ извъртане “ е учредено на актуалните условия, само че в това време наподобява малко пресилено.
Без подозрение Хабсбургската империя играе забележителна роля, а нейната столица е Виена – връзка, наследена от Германската империя, ръководена от Берлин. Това е правилно също за Турция, само че по-назад във времето, и за Русия през последните 170 години, написа електронното издание Hungary Today в разбор, представен от организация " Фокус ".
Външната политика на Виктор Орбан има своите исторически прецеденти в политическата философия и процедура на великия Принц на Трансилвания Габор Бетлен и Ференц Деак, мозъкът на Австро-Унгарския компромис, както и в внимателно уравновесената политика на Миклош Калай по време на Втората международна война. Орбан показва, че геостратегическата позиция на страната е действителност, която не може да бъде променена; единствената опция е да се възползваш оптимално от нея. Решаващ миг тук е, че Унгария би трябвало да развива положителни политически и стопански връзки с Великите сили към нея, без да изпада в тежки зависимости към някоя от тях.
В момента доставките на газ за Унгария идват съвсем напълно от Русия, какъвто е казусът с доста европейски страни. Руската Федерация е богата на естествени запаси и без значение, че има съществени вътрешни проблеми, тя сигурно ще остане Велика мощ и през идващите десетилетия поради демографската си тежест и военния капацитет. Турция има население от 80 милиона и мощна войска, нейната стопанска система пораства устойчиво през последните 20 години и тя има доста въздействие върху Близкия изток, в това число върху миграцията. Също по този начин все по-авторитарния режим на Ердоган очевидно е решен, не без носталгия по османските времена, да си обезпечи плацдарм в района. Германия е водещата мощ в Европа с четвъртата най-голяма стопанска система на света и 82-милионно население, което я прави страната с най-голямо население в Европейския съюз. Взимайки поради всичко това, тя без подозрение е страна номер едно в Съюза.

Въпреки че Орбан не сподели, че трите страни са равни за Унгария, това, че ги загатна в един пакет може умерено да бъде интерпретирано точно по този начин. Но, това сигурно не е правилно. Що се отнася до Русия, връзките в действителност са същински нужни единствено в една сфера: енергийните доставки. Важността им евентуално ще намалее с времето, поради това, че възобновимата сила се развива. От друга страна, без значение от големия боен капацитет на Русия и нуклеарния ѝ боеприпас, страната изостана от Съединени американски щати след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики (военния ѝ бюджет е една десета, а Брутният вътрешен продукт една пета от американските – като последният е изчислен в интерес на русия по системата PPP). Накрая, като член на НАТО, Унгария получи отбранителния чадър на тази организация.
Турция стана доста по-силна през последните 20 години изключително откакто миграцията усили геополитическата ѝ значимост в последно време. Въпреки това нейният глас е по висок от политическата ѝ тежест и тя към момента е и най-вероятно ще остане районна мощ. Членството на Турция в НАТО сигурно лимитира упоритостите ѝ в района.
Не предстои на подозрение това, че всред трите страни немското въздействие се усеща най-силно и това надали ще се промени в бъдеще. Германският дял във външната търговия на Унгария е една пета и е доста по-голям от този на всички други сътрудници, а ситуацията при външните вложения е същото. Двойната връзка във форматите НАТО и Европейски Съюз също прави връзката още по-силна. Друг общ аспект е, че както Германия, по този начин и Унгария се коренят в западното християнство, а демократичните полезности са надълбоко вкоренени в техните общества, даже и да могат да се открият някои несъответствия в това. Друг въпрос е дали би било целесъобразно Унгария да " диверсифицира " своята взаимозависимост от Германия, като се пробва да откри други референтни точки в границите на Европейски Съюз в бъдеще.
Друг значим миг е, че унгарското общество, без значение от разочарованието му в Запада след рухването на комунизма, е фундаментално и мощно ориентирано към Запада и макар че постоянно подлага на критика някои политики на Европейски Съюз, той е мощен покровител на Европейския съюз и симпатизира на Германия (и Австрия). За съпоставяне заради 150-годишното османско господство, хората са резервирани към Турция и заради двойното завземане от Русия през 1849 година и Съветския съюз сред 1944 и 1991 година в страната има големи антируски настроения. Освен това Орбан не загатна Съединени американски щати в оценката си, макар че към момента е водещата мощ на света и НАТО от икономическа и военна позиция. Дори изолационистките ограничения на Тръмп в избрани области не могат да отстранен тази наклонност. Америка играе значима роля в ориста на Унгария през 20-ти век (Първата международна война, Четиринадесетте точки на Удроу Уилсън, Втората международна война, ненамесата през 1956 година или Малтийския диалог сред Горбачов и Буш).

Основният политически дом на Унгария е Европейски Съюз, чието рационализиране би трябвало да бъде реализирано с политически средства - нещо, което постоянно се афишира от самия Орбан през последните години. Отношенията с Турция и Русия са значими, само че прекомерно огромната взаимозависимост от тях няма да обслужва националните ползи на Унгария. Разбира се, да се преглеждат унгарските западни връзки и неоспоримите задължения към Запада като нещо, което автоматизирано ще донесе на страната разцвет и благосъстояние, също би било неприятно, както беше потвърдено с края на комунизма преди четвърт век. Мъдрото комбиниране на религия в споделените полезности и трезвия натурализъм във връзка с своите ползи е това, от което Унгария се нуждае през идващите десетилетия .

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР