Когато президентът Джо Байдън обяви войната на Русия в Украйна

...
Когато президентът Джо Байдън обяви войната на Русия в Украйна
Коментари Харесай

Защо използването на термина геноцид за войната в Украйна е важно?

Когато президентът Джо Байдън разгласи войната на Русия в Украйна за " геноцид ", това не е просто още една мощна дума.

Наричането на акция, която е ориентирана към заличаване на целева група от хора " геноцид ", освен усилва натиска върху дадена страна да работи, само че може да я задължи да направи. Това частично се дължи на конвенцията против геноцида, утвърдена от Общото заседание на Организация на обединените нации след Втората международна война и подписана от Съединени американски щати и повече от 150 други страни.

Конвенцията е дело на хора, измежду които и полски евреин, чието семейство е убито от нацистка Германия и нейните съучастници. Защитниците на документа желаеха да създадат нещо, което би предиздвикало света не просто да осъди, само че фактически да предотврати и обезпечи наказателно гонене против бъдещи актове на геноцид.

В коментар във вторник Байдън упрекна съветския президент Владимир Путин, че се пробва да заличи даже концепцията, че човек може да бъде украинец. Други международни водачи не са стигнали толкоз надалеч. Британският министър председател Борис Джонсън сподели, че държанието на Русия в Украйна " не наподобява доста по-малко от геноцид ", само че Обединеното кралство не е употребило публично термина, заявявайки, че единствено съд може да направи такова означение.

Ето какво значи международен водач да разгласи " геноцид ":

Какво значи " геноцид "?

Това е съвременна дума за антично закононарушение. Еврейският юрист от Полша - Рафаел Лемкин, го измисли в разгара на Втората международна война и Холокоста. Лемкин искаше дума, с цел да опише какво правеше тогава нацистка Германия с евреите в Европа и какво беше направила Турция на арменците през 1910-те: убива представители на избрана група хора и безмилостно работи за премахване на техните култури.

Лемкин употребява " geno " - гръцката дума, означаваща раса, и " cide " - латинската дума, означаваща ликвидиране, като след това посвети живота си на признаването и криминализирането на геноцида.

През 1948 година, откакто Адолф Хитлер и неговите съучастници систематично убиват 6 милиона евреи в Европа, Общото заседание на Организация на обединените нации утвърждава Конвенцията за попречване на закононарушението геноцид.

Каква е правната формулировка?

Съгласно конвенцията за геноцида закононарушението се пробва да унищожи национална, етническа, расова или религиозна група, отчасти или напълно.

Това включва всеобщи убийства, само че също и други дейности като насилствена дезинфекция, малтретиране, което предизвиква съществени вреди или душевен премеждия, или изтръгване на деца от дадена група, с цел да бъдат отгледани от други.

Извършва ли Русия геноцид в Украйна?

Оказва се, че това отчасти зависи от личните думи на Путин.

Руските сили са необятно упреквани в осъществяване на всеобщи злоупотреби с цивилни в Украйна, в това число всеобщи убийства.

Това биха били военни закононарушения. Но те съставляват ли геноцид?

Всичко е обвързвано с желанието, твърди Богдан Витвицки, някогашен федерален прокурор на Съединени американски щати и някогашен специфичен консултант на основния прокурор на Украйна.

" Всеки опит да се дефинира дали закононарушенията, осъществени от съветските войски в Украйна, са водени от планове за геноцид, би трябвало безусловно да се концентрира върху изказванията на съветския президент Владимир Путин ", написа Витвицки за мозъчния концерн на Атлантическия съвет тази седмица.

Путин дълго време отхвърляше самата концепция за съществуването на Украйна като обособена нация или на украинците като обособен народ. Според неговата версия на историята Украйна е била част от Руската империя, а по-късно - и от Съветския съюз.

В дълго есе предходната година " За историческото единение на руснаци и украинци " Путин обясни дълбочината на своята решителност по въпроса. Той назова актуалната граница, разделяща Русия и Украйна, " наше огромно общо злощастие и покруса ".

Путин и съветските държавни медии погрешно назовават украинските водачи " нацисти " и " наркомани ". Путин дефинира военната си акция в Украйна като денацификация.

Гису Ниа, юрист по правата на индивида, който е работил по каузи за военни закононарушения в Хага, показва две хипотетични дейности на Русия в Украйна, които също евентуално демонстрират желание за геноцид: отчети за депортиране на хиляди украински деца в Русия и роман, от държавното управление на Украйна, на съветски бойци, които споделят на 25 арестувани дами и девойки в Буча, че руснаците целят да ги изнасилят дотам, че в никакъв случай да не раждат украински деца.

Защо има значение, в случай че международните водачи употребяват " геноцид " за дейностите на Русия?

В конвенцията за геноцида е заложено обвързване, към което Съединени американски щати и други подписали контракта са се отнасяли внимателно - в случай че признаят, че се случва геноцид, те се ангажират най-малко да обезпечат следствие и наказателно гонене.

Според конвенцията хората и страните, извършващи геноцид, подлежат на наказания.

Американските водачи от десетилетия избягваха да употребяват думата " геноцид ", с цел да избегнат увеличението на натиска върху тях да работят при нещастия като тези в Камбоджа, Босна, Ирак, Руанда и другаде.

Съжалявайки за неуспеха си да направи повече, с цел да спре убийството на 800 000 етнически тутси от хуту в Руанда през 1994 година, Бил Клинтън през юни 1999 година стана първият президент на Съединени американски щати, признал акт на геноцид в Косово, до момента в който сръбските сили правиха смъртоносна акция против етническите албанци в Косово.

НАТО се намеси, нанасяйки 78-дневни въздушни удари, които принудиха сръбските бойци да се изтеглят от Косово. Международният арбитражен съд в Хага упрекна сръбския водач Слободан Милошевич във военни закононарушения, макар че Милошевич умря преди приключването на процеса.

От 2005 година международните водачи също поеха на доктрина отговорността за групови дейности за прекъсване на геноцида, военните закононарушения и закононарушенията против човечеството. Зверствата и целенасочените акции против групи от хора не престават по целия свят, а по този начин наречената " отговорност за отбрана рядко се ползва на процедура.

Какво ще се случи, в случай че Съединени американски щати разгласят дейностите на Русия за геноциц?

Лидерите на Съединени американски щати от дълго време се тормозят, че признаването на геноцида ще изисква от тях да се намесят - даже да изпратят войски, с всички опасности, разноски и политическа реакция, до които това би довело. Това е съществена причина водачите да се лимитират до гневни изказвания и филантропична помощ.

Байдън счита, че Съединени американски щати няма да употребяват личните си военни, с цел да се изправят против съветските сили от името на Украйна. Това би рискувало Третата международна война, споделя той.

Той и съдружниците на Съединени американски щати в Европа към този момент се намесват, като глобяват Русия и изпращат оръжие в поддръжка на Украйна за нейната отбрана.

Байдън и други западни водачи приканиха и за правосъдни процеси за военни закононарушения. Международният углавен съд стартира следствие. Но дългогодишното опълчване на Съединени американски щати против Международния углавен съд, поради опасенията, че американските войски могат да бъдат изправени пред наказателно гонене там един ден, усложнява сходно гонене. Същото се отнася и за правото на несъгласие на Русия върху решенията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Така че, на процедура изправянето на Путин пред съда би било мъчно.

В предишното опозицията в Съединени американски щати против въвличането в непознати войни е обезкуражавало водачите на Съединени американски щати да подхващат дейности, с цел да спрат вероятните актове на геноцид.

Но нахлуването на Русия в прилежаща страна и бруталността против народа на Украйна разгневиха американците по метод, по който акциите на геноцид в Камбоджа, кюрдските региони на Ирак и другаде не го направиха.

Скорошно изследване на Асошиейтед прес и Центъра за проучвания на публичните въпроси на NORC откри, че 40% от хората в Америка считат, че Съединени американски щати би трябвало да имат " основна роля " в прекратяването на нашествието на Русия. Само 13% считат, че Съединени американски щати въобще не би трябвало да вземат участие.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР