Когато през 2107 г. учителите от СУ „Св. св. Кирил

...
Когато през 2107 г. учителите от СУ „Св. св. Кирил
Коментари Харесай

На разходка до Луната, но стъпили здраво на Земята

Когато през 2107 година учителите от СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ минават вътрешно образование по какъв начин да работят по-ефективно, се оказват пред учредителен проблем - постоянно информацията закъснява или се изкривява. Точно по това време директорката Таня Николова получава покана от Центъра за креативно образование да участва на показване на облачните технологии.

Тогава се говореше за използването им в просветителния развой, само че аз видях какъв брой потребни могат да са в администрацията и започнахме първо оттова, спомня си тя. Още същата година са основани сметки на всички учители и дискове с папки. Това разрешава всеки чиновник да влезе в облака и да получи информация, където и да се намира.

Ефектът се усетил незабавно. Дотогава било мъчно да се провежда среща на колектива, тъй като всеки има часове по друго време, налагало се оставане в късния следобяд. Изведнъж към този момент всеки можел да отвори даден документ, да отработи своята задача в комфортно време и всичко това да е очевидно в облака.

След като учителите почнали да употребяват технологията, по натурален път пристигнала и потребността да валидират уменията си със узаконяване. След старта през май при започване на идната образователна година през облака към този момент се подавало всичко - от разпределенията до молбите за отпуск. От март 2020 година всичко е в общото пространство. И при започване на образователната година окуражени учители решили да вкарат технологията и в образователния развой - първо в гимназиален стадий, където пазаруването на учебниците е по-трудно, а навикът да се носят тетрадки се позабравя. " Ще има направя виртуална класна стая - да не се оправдават, че нямат учебник и не могли да намерят заданието ", зарекла се преподавателка. И провокирала потрес първия път, когато изискала: " Извадете си телефоните! ".

В момента моделът 1:1, при който всеки възпитаник е с персонално устройство и всички работят във виртуална класна стая, се ползва в една паралелка осмокласници. Училището напредва деликатно и с убеждението, че всичко в огромни количества реализира противоположен резултат. " Не бива технологията да става самоцел. Каквото може да се пипне, би трябвало да продължи да се прави по този метод ", уверена е Таня Николова. И въпреки в някои учебни заведения към този момент да има класове без хартия, в СУ " Св. св. Кирил и Методий " не бързат да " пенсионират " тетрадката нито по български, нито по британски.

Целият запас е в електронен вид в хромбука, само че в учебното заведение комбинират използването му с практическата работа. Трябва колбата да ти задими в ръцете, уверена е директорката, която преподава химия.

Четвъртокласниците могат да следят виртуално опитно поле посредством облачните технологии, само че в двора има и напълно същинско, в което садят лук и марули.

" Използването на устройствата на 100% основава риск от поглъщане в цифровия свят, който не е същински. Именно съчетаването му с действителния прави допустимо да се види разликата сред двата и е още една изгода от модела 1:1 ", споделя Николова.

Петокласниците имат цялостен раздел за планетите и в първия час от него тя постоянно употребява виртуална действителност - с цел да попътуват измежду планетите. Това обаче не може да измести класическите способи и е удачно единствено за въвеждане, с цел да заинтригува, счита директорката. И след първата стъпка на Луната разходките не престават " по Земята ".

Бъдещето е в класната стая, с книжна тетрадка и устройство, като се съчетават най-хубавите страни на другите способи, имат вяра в СУ " Св. св. Кирил и Методий ". Ще продължат да употребяват удобството за предаване на планове в Google класрум. Това пространство се трансформира и в положително портфолио на ученика, който учител може да показа със идващия сътрудник.

Дигиталните умения се покачиха с 55%

Откакто Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника ползва облачните технологии, записва осезаемо възстановяване на цифровите компетентности на десетокласниците. Промяната е " измерена " посредством резултатите им от националното външно оценяване по тази дисциплинираност.

Преди въвеждането на метода 1:1 в първата паралелка, до момента в който още се преподавало напълно по класическия способ, 28,5% от десетокласниците получили след матурата документ за цифрови компетентности от МОН. Година по-късно, откакто хромбуците били употребявани един образователен период, учебното заведение отбелязало 40,05% растеж и 68,61 на 100 от десетокласниците покрили условията за документа. Още една образователна година по-късно, при пълноценно потребление на модела 1:1, подобрението е с още 55,04% - 83,61 на 100 от десетокласниците получили документ за цифрови пълномощия.

В ПГХТТ облачните технологии се ползват от 2017 година Тогава зам.-директорката Любка Славова и нейна колежка по осведомителни технологии отишли на среща за запознаване с Google инструментите. Когато след това разказали на директорката Людмила Ганчева, тя не се поколебала: " Това е бъдещето! ".

До февруари 2018 година били подготвени 16 учители - за работа в облака и основаване на електронно наличие. Междувременно почнало и Google узаконяването, като Светослава Шишиньова достигнала равнището Google трейнър. Облачните технологии в образователния развой били внедрени през втория образователен период на 2017/2018 година В момента гимназията има 7 паралелки по модела 1:1, по който първата почнала образование през 2019 година

Междувременно учебното заведение взело участие в доста планове за устройства. А скоро следва да открие и STEM център.

Още 3 наши учебни заведения са референтни на Google

Още три пловдивски учебни заведения са в групата на новите 8 български образователни заведения, които получиха статут на Google референтни учебни заведения. Това са СУ „ Св. св. Кирил и Методий “, ОУ „ Яне Сандански “ и ПГ по хранителни технологии и техника. Статутът е самопризнание, че са измежду най-хубавите, които употребяват новите технологии в клас по „ умния “ метод.

Това е доста елитна група от няколко хиляди учебни заведения в света, от които до момента в Централна и Източна Европа имаше единствено две - ЕГ „ Иван Вазов “ под тепетата и столичната Втора британска гимназия. Първото у нас и на Балканите бе точно под тепетата ​- Руската гимназия получи статута през юни 2019 година Тогава новината бе оповестена персонално от мениджъра на Google по внедряването на просветителни приложения в Европа, Близкия ​изток и Африка - Дийн Стоукс.

Кандидатите за статута потвърждават пред Google, че употребяват технологиите по логичен метод: имат паралелки по метода 1:1, въвели са облачните технологии в администрацията и в просветителния развой, имат сертифицирани обучители и най-малко един сертифициран трейнър, който образова сътрудници.

Да направиш уебсайт в 7. клас

ОУ " Яне Сандански " е измежду първите учебни заведения в Пловдив, които започнаха използването на облачните технологии - още през 2016 година След в​ъвеждането им в администрацията, узаконяването на учителите и обезпечаването на устройства през 2018 година стартира работа по модела 1:1 в първата паралелка петокласници. В момента той се ползва в по една паралелка в 5., 6. и 7. клас. Всички те обаче не са класове без хартия, комбинираме класическите с модерните способи, споделя Десислава Минкова. Използват се интензивно инструментите на Google, само че по някои предмети не може без положителните остарели и изпитани подходи.



Седмокласниците в края на раздела за химичните детайли основали уебсайт за тях, употребявайки за това инструмент на електронната платформа. Петокласниците пък майсторят мисловни карти с различен - Google дроуинг. А възпитаници в 6. клас създали така наречения подкаст - четат " Малкия принц " по функции. После това се вгражда в презентация, раздвижва се и се прибавя тон - с цел да стане като спектакъл.

Да се направи с електронни принадлежности хидрограма на Струма, Велека и Дунав е различен метод за онагледяване, практическо упражнение, рационализиране на цифровите умения и междупредметни връзки. По този метод развиваме уменията на 21. век, споделят от учебното заведение, в което половината учители са сертифицирани с първо равнище, 32% са покрили второто, а има и един Google трейнър.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР