Когато някой има намерение да заеме публична длъжност, много прецизно

...
Когато някой има намерение да заеме публична длъжност, много прецизно
Коментари Харесай

Кога има ограничения за заемане на публична длъжност


Когато някой има желание да заеме обществена служба, доста точно би трябвало да ревизира дали съблюдава условията на закона, тъй като в противоположен случай, основанията за неговото премахване ще бъдат налични.

Ограниченията за заемане на сходни позиции са разказани в закона и се наблюдават освен посредством контролните държавни органи, а и самите лица авансово подписват заявления, с които декларират, че рестриктивните мерки не се отнасят към тях и даже носят наказателна отговорност, в случай че попълнят погрешно изискваните от тях заявления. Не са необичайност случаите, в които някой, заемащ обществена служба, е бил отхвърлен от нея. Ето за какво е значимо да знаем в кои случаи има ограничавания, за които в актуалната публикация коментира доктор Тодор Капитанов, специалист в областта на трудовото право.

Съгласно закона, лице, заемащо обществена служба, не може да заема друга служба или да прави активност, която според Конституцията или специфичен закон е несъвместима с неговото състояние. Това предписание ясно акцентира недопустимостта на всякаква паралелна активност, която би представлявала колизия на ползи със статута му на обществена персона, заемаща държавен пост.

 iStock iStock
Спрямо рестриктивните мерки, лице, заемащо обществена служба, не може да съставлява страната или общината в случаите когато има частен интерес от вземането на обещано решение.

По отношение на разположение, заемащо обществена служба, са налице забрани да прави каквито и да било дейности или бездействия, свързани със служебното му състояние в частен интерес, като да вземем за пример то няма право при осъществяване на отговорностите си да гласоподава в частен интерес, както и да употребява служебното си състояние , с цел да оказва въздействие в частен интерес върху други органи или лица при подготовката, приемането, издаването или постановяването на актове или при осъществяването на контролни или проверяващи функционалности.

Също по този начин, в случай че няма право да взе участие в подготовката, разискването, приемането, издаването или постановяването на актове, да извършва контролни или проверяващи функционалности, или да постанова наказания в частен интерес . Такова лице няма право да подписва контракти или да прави други действия в частен интерес при осъществяване на пълномощията или отговорностите си по работа.

Следващата група ограничавания целят предотвратяването на спор на ползи, свързани с финансови кръгове, които биха могли да зародят и пораждат към видни политически персони, заемащи обществени постове. Защитени от домогвания с частни ползи са и средствата, предоставяни на страната ни от Европейските фондове.

 istock istock
Така лице, заемащо обществена служба, няма право да се разпорежда с държавно или общинско имущество, да разходва бюджетни или извънбюджетни средства, в това число средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от Европейския съюз на българската страна, да издава удостоверения, позволения или лицензии или да реализира надзор по тези действия в полза на юридически лица с нестопанска цел, търговски сдружения или кооперации, в които то или свързани с него лица са членове на орган на ръководство или надзор, шефове, съдружници или имат дялове или акции .

Лице, заемащо обществена служба, няма право да прави посочените действия и в полза на юридически лица с нестопанска цел, търговски сдружения или кооперации , в които то е било член на орган на ръководство или надзор, шеф, съучастник или е имало дялове или акции 12 месеца преди датата на избирането или назначението му или до момента в който заема длъжността.

Съществуват и някои забрани, отнасящи се до запазване на конфиденциалността, която се изисква за запазване на обществения интерес. Спрямо тях, лице, заемащо обществена служба, няма право да употребява или да позволява потреблението в частен интерес на информация, получена при осъществяването на пълномощията или отговорностите му по работа , до момента в който заема длъжността, и една година след напускането, в случай че в специфичен закон е планувано друго.

 istock istock
В същия дух е и възбраната лице, заемащо обществена служба, да прави консултантска активност във връзка с лица, които са заинтригувани от актовете му, издавани при реализиране на пълномощията или отговорностите му по работа.

Следващото от тези ограничавания е планувано в член 11 ЗПУКИ и гласи, че лице, заемащо обществена служба, няма право да дава единодушие или да употребява служебното си състояние за комерсиална реклама.

Справка:

член 5, член 6, член 7, алинея 1 и 2, член 8, член 10, алинея 1, член 11 от Закона за попречване и определяне на спор на ползи (ЗПУКИ)
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР