Когато нещата станат трудни, връзките с обществеността са една от

...
Когато нещата станат трудни, връзките с обществеността са една от
Коментари Харесай

Ефективната PR стратегия започва с креативност

Когато нещата станат сложни, връзките с обществеността са една от първите бюджетни позиции, които бизнесмените редуцират. Повечето PR експерти ще ви кажат, че това е неприятна концепция. Те ще ви кажат, че спадът е тъкмо неправилният миг да спрете да разказвате историята си. Въпреки че има истина в това, съкращаването на вашия PR бюджет постоянно е за предпочитане пред уволнението на някого. Понякога просто нямате избор, само че ето положителната вест: има няколко неща, които можете да извършите, с цел да помогнете на вашата история да бъде чута, когато няма останало нищо в бюджета, с цел да платите за скъпа организация.

Открийте (или преоткрийте) личната си история 

Не коства нищо да се задълбочите и да откриете (или да преоткриете) за какво вашата работа и вашият бизнес в действителност имат значение за вас. PR не значи просто да получите публикация в списание или да дадете изявление за авторитетен подкаст. Ако сте бизнесмен, PR-ът сте вие. През цялото време. Не е належащо да плащате на организация хиляди долари, с цел да ви помогне да извършите бизнеса си забавен или значим. Ако вие не можете да го извършите да звучи забавно и значимо, никой различен няма да го направи.

И не прекалявайте с продажбите. Бъдете достоверни. Бъди същински.

Не бъдете приложението за обмисляне, което избавя света. Бъдете приложението за обмисляне, което оказва помощ на хората да прекарват повече време с хората, които обичат. Ако в действителност го извършите, всички ще разберем, че сте спасил света. Няма потребност да ни го казвате. Историята ще ви откри.

Актуализирайте и усъвършенствайте вашия персонален профил и този на компанията ви в LinkedIn 

Прегледайте персоналния си профил и фирмената страница. В профила си спрете да казвате на хората какво вършиме. Вместо това се концентрирайте върху достиженията си – и включете всевъзможни стадии, които други (т.е. публицисти или авторитетни хора в индустрията) биха могли да намерят за забавни.

На страницата на вашата компания използвайте език и споделяйте наличие, което оказва помощ на хората да схванат за какво вашата компания има значение. Свържете вашата компания с по-висока, само че съответна цел. Постиженията могат да бъдат вести, изключително в границите на характерни за промишлеността медии. Споделянето на тези достижения в LinkedIn е гратис.

Развийте същински връзки с членовете на вашите локални медии 

PR организациите са склонни да натъртват на един актив над всички останали: взаимоотношенията. Колкото по-добри са връзките им с членовете на медиите, толкоз по-вероятно е да ви вкарат в новините. Достъпът до публицисти не е на ниска цена, частично тъй като построяването на тези взаимоотношения лишава доста време. Тези взаимоотношения са построени на основата на време и доверие. Журналистите зависят от тях.

Можете също по този начин да инвестирате в построяването на взаимоотношения, учредени на време и доверие. Ако живеете в задоволително огромен град, с цел да имате локален бизнес кореспондент, поканете го на обяд или кафе – изключително когато нямате съответна история, която да визиите. Ангажирайте се с тяхното наличие в обществените медии. Споделете техните истории. Изпратете им откровен комплимент, откакто напишат или основат нещо, което смятате за скъпо. Отнасяйте се към репортерите като към човешки същества – вместо към банкомат, който приема злокобни имейли и изплюва 600 думи и връзка – и можете да създадете взаимоотношения, които могат да доведат до отразяване. И в случай че не докара до публикация, въпреки всичко сте намерили нов другар.

Споделяйте наличие на платформи, които контролирате 

Работата с медиите може да разочарова бизнесмените. Дори известното " поле на деформиране на действителността "  на Стив Джобс не може да спре писателите да разгласяват нелицеприятни публикации – или да го пренебрегват през годините му в метафоричната пустота. Контролирайте това, което можете да контролирате.

Уверете се, че публикувате премислено, достоверно наличие на подобаващи платформи, които ви оказват помощ да достигнете до целевата си публика. Ако това е TikTok, присъствайте непрекъснато в TikTok. Ако това е LinkedIn, имайте непрекъснато наличие в LinkedIn. И не подценявайте уеб страницата и блога си.

Бъдете изобретателни

Представянето на огромни медийни платформи нормално се случва посредством композиция от шанс, време и пари. Предприемачите постоянно нямат шанс, време и пари. Единственото нещо, което нормално не им липсва на бизнесмените, е творчеството, а то идва с работата.

Когато измислите нещо в действителност изобретателно - без значение дали е нов артикул, нова услуга или друг метод на мислене по значима тематика - медиите ще ви потърсят. Например, да се отнасяте към чиновниците си толкоз добре, че те да опишат на всички, които познават за невероятната компания, за която работят, е по едно и също време вярното нещо и превъзходен метод да разкажете историята си.

Творчеството и общото благовъзпитание постоянно са безвъзмездни. Те са и най-хубавата PR тактика, даже когато можете да си позволите по-скъпа.

Източник: Дж. С. Маккисен, комуникационен пълководец и създател на McKissen + Company, за

Превод и редакция: Нели Тодорова        
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР