Когато не сме разработили механизми за граждански контрол, когато партии

...
Когато не сме разработили механизми за граждански контрол, когато партии
Коментари Харесай

Социлог: Доносите стават социален регулатор, когато няма механизми за граждански контрол

" Когато не сме създали механизми за цивилен надзор, когато партии не се стабилизират, представлявайки структурирани цивилен ползи, а се пробват да се докопат до властта, с цел да могат вторично да стабилизират партийните си структури, обръчите от компании, зависимости и така нататък, тогава доносите се трансформират в естествения обществен регулатор. И тук кръгът се затваря ".

Това сподели пред Венелин Стойчев, лекар по социология от Българска академия на науките.

" Не знам кой на кого е марионетка, само че явно, когато се държим с бутони Enter или Delete, няма по какъв начин да приказваме за транспарантно правене на обществени политики. За страдание това се отразява на цялото ни общество. Това е причина да сме на едно от челните места в Европейски Съюз и в Европа по корупция. Това е повода и да имаме такива проблеми в публичното и икономическото развитие  ", разяснява още той.

Венелин Стойчев подчерта като проблематични " визията ни за господство на правото, което не е същото като господство на закона " и второ - " методът, по който мислим разделянето на управляващите ":

" Под господство на правото имаме поради това, че законите би трябвало да са обективни и че би трябвало да бъдат контрактувани сред другите политически играчи, с цел да не са въпрос на персонален интерес, а не плод на публично договаряне....  От първия ден на встъпването в служба Гешев приказва за независимостта на правосъдната система. Пълният израз на разделянето на управляващите е система за властови баланс и съвместен надзор ".

По думите на доктора по социология голям проблем е и това, че ситуативните проблеми надвиват, тъй като липсва стратегическото мислене.

" Във всяко общество има мафия, има бандити. Това, което видяхме от тези постановки през последните дни, тъй като явно имаше преиграване, е, че вместо ние да успеем да накараме бандитите да влязат на терена на конкуренцията на правовата страна, се оказа, че сме употребявали бандитските принадлежности в държавните институции ", уточни Стойчев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР