Когато монахини през 14-и век започнали да навиват тънки хартиени

...
Когато монахини през 14-и век започнали да навиват тънки хартиени
Коментари Харесай

Столипиново се запали по хобито на принцеса Елизабет

Когато монахини през 14-и век почнали да навиват тънки хартиени ленти с позлатени ръбове, концепцията им била с на ниска цена материал да вършат дребни брошки, които даже от близко наподобяват златни. В тези далечни времена дамите в черни плебеи не подозирали, че тъй като употребявали за дребната си хитринка паче перо, думата за него -quill, ще даде име на изкуството квилинг. Че един ден то ще доближи до британския кралски двор и ще се трансформира в занимание на принцеса Елизабет. И че 7 века след тях деца от „ Столипиново ” ще вършат своите първи стъпки в изработването на хартиения филигран, а той ще е към този момент и просветително средство за приобщаването им.

Една начална учителка от НУ „ Кирил Нектариев ” е прокарала нишката от далечните епохи до днешното гето, а в нея е засукано и нещо швейцарско. Вече две години Елена Дурова занимава деца от 1., 2. и 4. клас с изобразително и приложно изкуство по план „ Всички дружно за по-добро обучение и здраве ” по Швейцарската стратегия. В тези занимания преподавателката с 39 година стаж съчетава педагогическия си опит с персоналните занимания, които са свързани с майсторенето на красиви неща. Квилинга изучила от интернет, след това по програмата поръчали нужните хартиени ленти, машинка за накъдрянето им, железни „ пера ” за навиване, цветни картони и лепила. И почнало огромното майсторене.

Второкласничката Златка към този момент владее и двете квилинг техники. При едната лентата първо се къдри с машинка, а другият метод е напряко да се навие с металното шило. Не е мъчно, само че желае самообладание, споделя момичето. Харесва й по какъв начин се получава, когато от детайлите оформи цвете и стане картичка. Но е и откровена, че не би си направила такива предложения, когато порасне и се зажени.

Още от основаването си квилингът е бил одобряван и уважаван в друга степен. Малко от брошките на монахините са непокътнати до през днешния ден, само че техниката била съхранена и публикувана в Западна Европа и Англия. Истинско самопризнание получила чак когато достигнала Изтока. Считан през 15-и век за изтънчено изкуство, хартиеният филигран през 19-и век бил деградиран до дамско развлечение. За стотина години бил съвсем пропуснат, до момента в който в края на предишния век претърпял нов подем. Английската принцеса Елизабет била съществено изкушена от него и нейни квилинг творения могат да се видят и през днешния ден в музея „ Виктория и Елизабет ” в Лондон.

Но изложбите не са единствено там. В „ Столипиново ” също ги редят за всеки празник -Коледа, Трифон Зарезан, Св. Валентин, Баба Марта, 8 март, Великден. За 24 май са дори две. В тях децата демонстрират какво са измайсторили, а творенията им прескачат надалеч оттатък техниките на хартиения филигран - изобразяване с акрил, акварел, темпера, моделиране с пластилин и естествени материали, оригами, фигури от керамика и стиропор.

Във всяко нещо, което вършим, пробвам да науча децата да виждат хубостта и да я претворяват, споделя Елена Дурова. Отваря им очите по какъв начин евтиното може да бъде ефектно. И по какъв начин да втъкват детайли от националното творчество в основаните от тях творения.

Хлапетата елементарно поемат това предизвикателство, само че има една преграда - в махалата не владеят добре български. И в случай че в часа по „ Човекът и природата ” това е сериозна спънка, в извънкласната форма в Образователния център не трябват доста думи -хлапетата напряко подреждат шишарките в зимно пано, а донесените от учителката миди от морето - в лятно. Пръчки от вилата й пък са трансформирали в пролетен букет с цветя, изрязани с перфоратор. Навсякъде е украсено с техните творения - чадърчета и животни от оригами, приложения с 3D резултат, в които крилете на калинките се отварят и затварят, пана с вградени шевици и чанове.

Арт заниманията им се отразяват доста добре, споделя Елена Дурова. Телефоните остават настрани, а около майсторенето хлапетата и се заговарят. Така излиза наяве, че във 2. А Златка ще е бъдещата учителка на децата и внуците на актуалните възпитаници, Атанас и Рабиа ще ги лекуват, Ани ще им оказва помощ в локалното ДКЦ като медсестра. Николай и Генчо ще са бъдещите попълнения в Районното полицейско ръководство и до тогава ще вкарат в пътя Александър, на който му наподобява крепко да е мафиот. Елизар още размишлява за бъдещето и очевидно ще навие доста масури с изкуството квилинг, до момента в който си избере професионално занятие.

Учителката - с Facebook група за плетене и 2500 почитатели

Прави ръкоделия на 1, 2, 5 куки и е майсторка на макраме

Всичко, което към този момент е пробвала с възпитаниците си, напълно не е задоволително за Елена Дурова. Постоянно дири в интернет нови провокации. Така децата се научили по какъв начин се прави акрил със синджирче - листът се маже с един цвят, а синджир - с няколко. После се приплъзва върху повърхността. И ето ти абстракция с резултат, наподобяващ турското ебру.

Друга техника за съвременно изкуство, която хлапетата към този момент владеят, е акриловата заливка - в пластмасова чашка за кафе се сместват 6-7 цвята и разнообразни лепила. Сместа се изсипва върху части талашит, които брачният партньор на преподавателката разкроява и реже на заготовки. Като засъхне, отново стават нереални картини.

Освен в учебно заведение и в Образователния център, Елена Дурова има и доста почитатели в интернет. Жената, която владее плетене с 1, 2, 5 куки и макраме, управлява своя Facebook група „ Обичам да оплитам ”, която е събрала 2500 съидейници.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР