Когато мислите за популярен вкусен и полезен плод с безброй приложения,

...
Когато мислите за популярен вкусен и полезен плод с безброй
приложения,
Коментари Харесай

Гроздето е най-вкусното лекарство

Когато мислите за известен апетитен и потребен плод с безброй приложения, гроздето е добър вид. „ Плодът на лозата “ дава една от най-желаните питиета в света - виното. Сушеното грозде (стафиди) може да бъде прекрасно допълнение към салати, сладкиши и кисело мляко. Прясното грозде може да се използва за подготвяне на фреш. В доста български села и градове гроздето е на сутрешната трапеза дружно с прясното сирене.

Гроздето съдържа витамин К и манган, само че наличието на полифенола ресвератрол го прави незаменимо в профилактиката на рак на дебелото черво и простатата, коронарна болест на сърцето, дегенеративно нервни болести, Алцхаймер и други.

Антоцианитите в аленото грозде работят антиалергично, противовъзпалително и антимикробно. Олигопептидите в някои сортове бяло грозде също изобилстват от потребни свойства за здравето.

Гроздето инхибира „ неприятния “ LDL холестерол и натрупването на плака в артериите. Този плод е с невисок гликемичен показател и съдържа хормона и антиоксиданта мелатонин, както и към 191 mg от електролита калий на 100 грама. Желязото е изключително съсредоточено в стафидите.

Въпреки това консумирайте гроздето умерено, тъй като съдържа фруктоза, която може да е нездравословна за вашето здраве в несъразмерни количества.

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР