Когато мисията на НАСА за отклоняване на астероиди (DART) се

...
Когато мисията на НАСА за отклоняване на астероиди (DART) се
Коментари Харесай

Тест за оцеляването на Земята: НАСА стартира мисия за отклоняване на астероид

Когато задачата на НАСА за отклонение на метеорити (DART) се удари в дребния метеорит Диморфос, това ще бъде първият земен опит да демонстрираме способността си да отклоняваме рискови приближаващи метеорити

В продължение на десетилетия учени от целия свят сканират небето в търсене на евентуално рискови метеорити наоколо до Земята. И защото астрономите откриват от ден на ден близки до Земятаастероиди, в този момент вниманието се насочва към това по какъв начин бихме могли да защитим Земята, в случай че бъде открит метеорит, който е на път да се сблъска с нея. Една от техниките е грубата мощ и с цел да я тества, DART ще се сблъска с необятния 170 м Диморфос в 19:14 ч. (23:14 по Гринуич) на 26 септември, оповестява „ Спейс “, предава БГНЕС.

Диморфос е член на бинарна система с различен метеорит - Дидимос, необятен 780 м, което го прави идеална цел за премерване на опциите ни за отклонение. Така нареченият " кинетичен удар " на DART ще промени орбитата на Диморфос към Дидимос и защото двете скали са гравитационно обвързани, няма късмет ударът да изпрати Диморфос инцидентно в космоса.

Експериментът бележи смяна в темпото на работа на НАСА, която до момента е фокусирала галактическите си апарати върху науката. Според Линдли Джонсън, шеф на Службата за съгласуваност на планетарната отбрана на НАСА, задачата DART обаче не значи смяна в политиката на мислене за рисковите обекти, а по-скоро продължение на свършената до момента работа.

" Нашата работа през цялото време беше освен да откриваме метеорити, само че и да работим върху технологиите и техниките, които могат да се употребяват за отклонение на метеорит от траекторията на конфликт, в случай че в миналото открием подобен ", сподели той пред „ Спейс “. " DART е единствено първият тест в това, което виждаме като непрекъсната стратегия. "

Корените на DART датират отпреди 20 години, когато учени от Европейската галактическа организация обмислят задача с кинетичен удар, наречена " Дон Кихот " (по името на едноименния рицар от известния испански роман). Въпреки че тази съответна задача по този начин и не се реализира, през 2011 година представители на НАСА и ЕКА разискаха евентуална взаимна задача за отклонение, наречена AIM (Asteroid Impact Mission). Това се трансформира в две самостоятелни, само че свързани задачи: DART и задачата " Хера " на Европейската галактическа организация, която ще последва DART и ще посети Дидимос и Диморфос през 2026 година, с цел да види последствията от удара и да организира научно проучване на двойната астероидна система.

Ако DART се окаже сполучлив, планетарните учени считат, че това е единствено началото на напъните ни да научим по какъв начин да защитим Земята от рискови метеорити.

" Със сигурност ще се стремим да вършим проби в бъдеще, без значение дали против различен вид метеорит, или с цел да изпробваме друга техника, като да вземем за пример гравитационен влекач ", сподели Джонсън. Гравитационният влекач включва паркиране на огромен галактически уред до метеорит. Космическият уред, въпреки и дребен спрямо метеорита, ще има задоволително гравитация, с цел да притегли метеорита към себе си. С изстрелването на йонен мотор влекачът теоретично би могъл да издърпа метеорита от курса на конфликт със Земята. Алтернативно, тягата на йонния мотор също би могла да отблъсне дребен метеорит от Земята. Или пък слънчевите рефлектори, ситуирани на повърхността на метеорита, биха могли да употребяват слънчевата светлина, с цел да отхвърлен галактическата канара.

" Има доста хрумвания ", споделя Джонсън.

Въпреки това, до момента в който тези способи за отклонение би трябвало да работят за по-малките метеорити с мащаба на Диморфос, изместването на по-големи метеорити ще изисква по-голям удар. Способността да се отклони метеорит с широчина 1 километър е към момента " фантазия ", съгласно Патрик Мишел, академик от Френския народен център за научни проучвания (CNRS) и основен откривател на задачата " Хера ". Но той се съмнява, че бихме могли да отклоним подобен огромен метеорит единствено благодарение на кинетичен влекач. " Не мисля, че това би се получило, тъй като той е прекомерно огромен ", сподели той.

И по този начин, какво би могло да работи против по-голям метеорит? " Имаме предел в размера, при който би трябвало да споменем " неприятната дума ": „ нуклеарна ", сподели Мишел. " За преместването на метеорит с размери от километър ще е нужна толкоз доста сила, че единствено нуклеарно устройство може да я обезпечи. Хубавото е, че познаваме съвсем всички еднокилометрови обекти и нито един от тях не ни заплашва, най-малко през идващия век. "

Астрономите предвиждат, че има към 25 000 огромни обекта, които пресичат земната орбита. От тези с диаметър по-голям от 1 километър, които биха могли да застрашат цивилизацията, в случай че се сблъскат, са открити към 97%. За по-малките, с диаметър 140 метра или повече, които биха могли да нанесат обилни районни вреди, в случай че се сблъскат със Земята, до момента са открити към 42%. Не е открито нито един от тях да е на път да се сблъска със Земята, най-малко не през идващия век.

И учените не престават да търсят, като за това способстват голям брой наземни и галактически обсерватории. Телескопите Pan-STARRS на Хаваите и Catalina Sky Survey в Аризона са финансирани от НАСА за търсене на близки до Земятаастероиди, а обсерваторията Vera С. Rubin в Чили също ще изиграе своята роля, когато стартира научна активност по-късно това десетилетие. В Космоса задачата NEOWISE на НАСА - ново предопределение на остарелия галактически уред Wide-field Infrared Survey Explorer - е водеща, като открива хиляди метеорити.

Заедно тези проучвания в този момент откриват приблизително към 500 огромни близки до Земята обекти всяка година, съгласно НАСА. Но от 25 000 хипотетични околоземни метеорити, до момента са разпознати единствено към 10 000, което значи, че при настоящия ритъм на разкриване ще са нужни още 30 години, с цел да бъдат открити всички.

В опит да форсира нещата, НАСА възнамерява да започва задачата NEO Surveyor не по-рано от 2026 година Като инфрачервен галактически телескоп, NEO Surveyor ще търси и разказва всички рискови по-големи метеорити и комети, които се намират в радиус от 50 милиона км от Земята.

" NEO Surveyor е планиран да открие останалата популация от метеорити в границите на 10 години ", сподели Джонсън.

И до момента в който DART е първата задача, която се пробва да отклони метеорит, галактическите организации по света посещават метеорити през годините. Мисията NEARShoemaker на НАСА посети и кацна на близкия до Земятаастероид Ерос през 2001 година, а задачите Hayabusa и Hayabusa2 на JAXA за връщане на проби посетиха околните до Земятаастероиди Итокава и Рюгу. В момента задачата OSIRIS-REx на НАСА донася проби от метеорита Бену. Тези задачи характеризират разнообразни типове близки до Земятаастероиди и дефинират техния състав и вътрешна конструкция, като всичко това оказва помощ да се получи информация за това какъв брой добре могат да работят задачите за отклонение.

Засега обаче всички погледи са ориентирани към DART и неговата среща с Дидимос и Диморфос на 26 септември. Ако задачата проработи по проект - а това към момента е огромно " в случай че " - тогава тя ще ни даде убеденост, че хората разполагат с жизнерадостен способ за отбрана на Земята.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР