Когато маскирани руски войници претърсват дома на Нина в Североизточна

...
Когато маскирани руски войници претърсват дома на Нина в Североизточна
Коментари Харесай

Русификацията на образователната система на Украйна в окупираните райони

Когато маскирани съветски бойци претърсват дома на Нина в Североизточна Украйна в 6 сутринта един ден в края на април, те не търсят оръжие. Вместо това търсят украинските й учебници. Войските държи брачна половинка и щерка й под прицел, само че 48-годишната жена знае, че са пристигнали за нея. Като шеф на учебно заведение тя има вяра, че я виждат като зложелател.

" Те претърсваха на всички места, даже каналите и външната тоалетна ", споделя тя пред CNN. " Намериха учебници и уроци за украински език. " Нина не е единствената. Украински чиновници споделят, че преподавателите в новоокупираните от Русия региони на страната оповестяват за възходящи случаи на закани и напън за към проруската изразителност.
 От през днешния ден падат маските в самолетите в Европа 16 май 2022 | Европа разхлабва ограниченията против ковид и във въздушния превоз: от през днешния ден, 16 май, отпада носенето на медицински...
Войната продължава да пронизва Украйна, а образованието стана жертва на спора - и евентуално полесражение в битката за надзор над страната.

Преди нахлуването на съветските войски на 24 февруари, към са били записани в учебни заведения в цялата страна, съгласно данни, събрани от украинския институт за разбор на образованието. Сега милиони деца в учебна възраст са вътрешно разселени или принудени да избягат в чужбина със фамилиите си.

След претършуване на дома на Нина, че бойците - които са я принудили да приказва съветски - са й " дали минута " да се облече и са тръгнали с нея за учебното заведение. Там на Нина й е подредено да съобщи учебниците по история и е разпитана за образователната стратегия на учебното заведение.

" Те пристигнаха с претенции, само че говореха доста учтиво ", спомня си учителката. " Взеха преносим компютър от сейфа - даже не беше мой, беше преносим компютър на начален преподавател - и два учебника по история за осми клас. "

След то нейните похитители поставят черна качулка на главата й, преди да я вкарат в транспортно средство и да я отведат на друго място, където разпитът ще продължи.

" Попитаха за отношението ми към " военната интервенция ", упрекнаха ме, че съм прекомерно патриотична, прекомерно националистична ", сподели тя. " Попитаха за какво употребявам украинския език... за какво вървя в украинската черква. "

Похитителите желаят тя да отвори още веднъж учебното заведение и да подсигурява, че децата ще се върнат в клас, само че тя дава отговор, че това не е безвредно за учениците или учителите.

" Не знам какъв брой време ме държаха, не усещах времето, седях с тази черна качулка, сваляха я единствено по време на разпит ", продължава разказът на Нина, чието фамилно име CNN пази в загадка от съображения за сигурност. В последна сметка тя е освободена – само че преди похитителите й " подчертаха, че знаят за сина ми и ми подсетиха, че имам щерка ". Тя приема това като опасност.

Дни по-късно – страхувайки се, че съветските войски ще се върнат – Нина и фамилията й заобикалят.

Руска интервенция

Опитът на Нина не е изолиран случай. Съобщенията за закани против преподавателите в новоокупираните райони непрестанно нарастват с ескалирането на спора. Друга учителка споделя, че съветските войски са се доближили до директорката на нейното учебно заведение и са й " наредили да съобщи всички учебници по украински език и история ", само че директорката отказала и те си тръгнали с празни ръце.

Някои учители съумяват да възобновят часовете за възпитаници онлайн, употребявайки виртуални класни стаи, сходни на тези, основани по време на пандемията. За други обаче уроците са спрени, защото интернет услугите са нарушени и учебните заведения наоколо до сраженията са принудени да затворят вратите си.

Най-малко 1570 образователни заведения са били унищожени или развалени от обстрел от началото на съветската инвазия, сподели украинският президент Владимир Зеленски във вечерното си послание на 2 май. Украйна упрекна Русия, че е хвърлила бомба върху учебно заведение в Луганска област на 7 май, където 90 души са се приютили.

Омбудсманът по образованието на страната Сергей Хорбачов сподели пред CNN, че държавното управление е получило повече от 100 отчета и апели за помощ от учители, родители и възпитаници в окупираните райони от февруари. " Служителите на просветителните институции, останали в окупацията, рискуват личния си живот и здраве, и са подложени на насила, принуждение и напън ", сподели Хорбачов.

" Има известни случаи на отвличания на ръководители на просветителни органи и шефове на учебни заведения ", добави той. " Учителите са принудени да си сътрудничат и да работят в учебните заведения под дулото на картечниците. "

" Русификация " в окупираните региони

Допълнителни образци за съветски сили, които се пробват да изкоренят украинската еднаквост в новоокупирани региони, са следени в южния район на Херсон, съгласно Сергей Хлан, представител на районния съвет, който неведнъж упреква окупационните войски, че заплашват преподавателите през последните седмици.

Хлан разгласи, че съветските сили атакуват села и стартират интензивни търсения, както и правят броене на останалите поданици. Той също по този начин твърди, че руснаците са показали, че " ще внасят учители от Крим, тъй като нашите учители не са съгласни да работят по съветски стратегии. Тези няколко учители, които са съгласни да работят, ние ги познаваме персонално и те ще носят наказателна отговорност за това. "

Хлан преди този момент предизвести, че шефовете в град Каховка са застрашени в края на април. Последните му забележки пристигнаха, откакто се появи отчет, че окупаторите са сложили нов шеф в учебно заведение в Каховка, откакто предходният шеф е бил похитен на 11 май, съгласно локален публицист.

Усилията да се принуди украинската просветителна система да се съгласува с съветските учебни стратегии отразяват сходни старания за русификация в региони, завладяни от съветските сили и подкрепяните от Русия сепаратисти през предходни години. Руският президент Владимир Путин в личните си обществени изказвания ясно сподели, че не счита Украйна за законна нация.

Олех Охредко е възпитател деец с повече от две десетилетия преподавателски опит и анализатор в Центъра за гражданско обучение " Алменда ", организация, основана в началото в Крим, която следи образованието в окупирани територии. Той съобщи пред CNN, че към този момент е бил очевидец на тази тактика, откакто Русия анексира Крим през 2014 година

" Крим се трансформира в такова пробно поле за Русия. Тук започнаха милитаризацията на образованието като цяло ", изясни той.

Той сподели, че съветската агитация, преосмисляща исторически събития, е била включена в учебната стратегия на Крим - нещо, което съгласно него е оказало извънредно пагубно влияние върху децата там. " Украйна е изцяло изтеглена от учебниците и всичко се трансформира в " история на Русия ", изяснява Охредко и продължава: " Сега враговете са Съединените щати и Украйна. И тази неприязън стартира да излиза измежду децата под формата на експанзия. "

Според него " тези деца, които са учили в учебно заведение преди шест до осем години - когато са били на сред 11 и 13 години - в този момент се бият против Украйна. Гражданите на Украйна, за жалост, се бият против страната си. "

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР