Когато мъжете, управляващи Европейския съюз, подбират тази година неговите нови

...
Когато мъжете, управляващи Европейския съюз, подбират тази година неговите нови
Коментари Харесай

Повече жени в ръководството на ЕС? Не очаквайте прекалено много!

Когато мъжете, ръководещи Европейския съюз, сортират тази година неговите нови водачи те може да назначат повече дами. Но не очаквайте радикална смяна в близко бъдеще.

В Европейски Съюз започнаха диалози за номинирането на хората, които ще управляват неговите основни институции през идващите пет години. Ръководният пост в Европейската централна банка (ЕЦБ) с мандат от осем години също става незает тази година.

Преговарящите в Брюксел и европейските столици ще би трябвало да претеглят ползите на Севера и Юга, на десницата и левицата, на огромните и дребните страни, на по-богатите и по-бедните. Но тази година има и напън, по-силен от нормално, за баланс сред половете.

Нито една от трите най-влиятелни европейски институции - изпълнителната Европейска комисия (ЕК), Европейският съвет (на националните лидери) и ЕЦБ - не е била ръководена в миналото от жена. " Положението е неуместно. Все още има прекомерно малко дами. Това се отнася до всички други управителни постове в Европейски Съюз ", сподели този месец оттеглящият се ръководител на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, който има единствено една жена измежду шестимата си заместници. Но що се отнася до неговия пост, е към момента прекомерно рано. " Не мисля, че в близко бъдеще може да забележим жена отпред на Комисията ", сподели във вторник Юнкер, като означи, че изборът не зависи от него.

Френският президент Еманюел Макрон и оттеглящият се ръководител на Европейския съвет Доналд Туск са измежду хората, които желаят дами да бъдат определени за два от четирите най-важни поста - ръководител на Европейска комисия, ръководител на Европейския съвет, ръководител на Европейския парламент (ЕП) и топдипломат на Европейски Съюз. Засега единствено един от тях, този на шефа по външната политика, заема жена - италианката Федерика Могерини.

МЪЖКИ КЛУБ

Кандидатките за висшите постове в Брюксел включват Маргрете Вестагер от Дания, в този момент еврокомисар по конкуренцията, и.д. президент на Световната банка Кристалина Георгиева от България и испанският министър на стопанската система Надя Калвино. В конкуренцията са също Натали Лоазо, някогашен френски министър по европейските въпроси, еврокомисарят по правораздаването Вера Йоурова от Чехия и оттеглящият се президент на Литва Далия Грибаускайте. Мадрид може да предложи министъра на стопанската система Тереса Ривера.

Обаче управлението на Европейски Съюз е отражение на вътрешната политика в страните от блока, която преобладаващо се господства от мъже. Националните столици в Европейски Съюз предлагат всеки от 28-те комисари, а в оттеглящата се Европейска комисия единствено девет са дами. " В исторически проект дамите не са били приоритет ", споделя Виргиния Лангбак, шеф на Европейския институт за тъждество на половете, който е организация на Европейски Съюз. " Това е съглашение сред мъже, тъй като болшинството от партийните водачи са към момента мъже ", прибавя тя.

Измежду 28-те водачи на страните от Европейски Съюз единствено четири са дами, макар че една от тях - Ангела Меркел - е най-влиятелна измежду всички. Потенциално има и пета жена след изборите предходната седмица в Дания, само че останалите три, в това число английската Тереза Мей, са на път да изоставен постовете си.

Особено крещяща е пропастта в ЕЦБ - в 25-членния директорски съвет на банката заседават единствено две дами. Една от тях - Шарън Донъри, и.д. шеф на ирландската централна банка - би трябвало да се отдръпна на 1 септември и ще бъде сменена от мъж.

Единствената измежду основните институции на Европейски Съюз, която се приближава да паритет на половете, е Европейският парламент, чийто първи ръководител през 1979 година става французойката Симон Вейл. Четиридесет години по-късно към 40 на 100 от депутатите, определени през предишния месец на европейските избори, са дами, повече от 36 % в отиващия си парламент. В страните членки делът на дамите законодатели съставлява над 40 на 100 в парламентите на Белгия, Швеция и Финландия, само че в Унгария и Малта те са единствено малко над 10 %.

Европейските институции освен че са " по-мъжки " от електората, само че те са и " по-бели ". Малцинствата съставляват една десета от популацията на Европейски Съюз, само че те ще имат тъкмо 5-процентно посланичество в Екологичен потенциал, споделя Сара Чандър от групата Европейска мрежа против расизма. " Има известно усъвършенстване ", споделя тя, само че прибавя: " Все още сме надалеч от същинско посланичество на европейското население ".

При толкоз доста други залози в договарянията за запълване на висшите постове, превъзмогването на несъответствието сред половете ще бъде единствено един от факторите. " Със сигурност те ще се опитат да създадат нещо ", споделя почитан представител (мъж) на държавно управление от страна членка, който дава отговор за европейските въпроси. " Това е значимо, само че би трябвало и да бъде изпълнимо. Това няма да бъде въпрос на живот или гибел ", прибавя той. /БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР