Когато лихвен гръм удари, как лихвеното ехо там заглъхва, това

...
Когато лихвен гръм удари, как лихвеното ехо там заглъхва, това
Коментари Харесай

Проф. Балтов: Щом рисков гръм удари, как лихвеното ехо там заглъхва

Когато лихвен гръм удари, по какъв начин лихвеното ехтене там заглъхва, това поетично заглавие, въодушевено от Яворов избра проф. доктор Милен Балтов за своята графа „ Икономистът приказва по Дарик Югоизток “, включвайки в тематиката визуализацията на депозитни карти от така наречен банки тайфуни.

След тематиката при започване на март в „ Икономистът приказва “ за големия насъбран лихвен дълг, в следобеда на 10 март „ банката на силициевата котловина “ или американската Silicon Valley Bank последва изпаднала в неплатежоспособност Signature Bank, която се занимава с крипто валути.

И по този начин остана доста за почистване след сгромолясването на Silicon Valley Bank, която беше поета от регулаторите.

Исторически банков банкрут за Съединени американски щати след типичното всеобщо изтегляне на депозити и неспособност за акционерите да реагират с нов капитал. Тръгнало от наложеното обезценяване на активите. „ Банката е вложила рационално в държавни скъпи бумаги, само че имитирани във времената на безпределно ниски лихви, съвсем нулеви. Естествено цената им пада, тъй като лихвите сега са по-високи. В резултат на обезценяването, което трябваше да докара до минус от 2 милиарда $, само че този минус не съумя да се запълни в границите на десетина часа със пресен капитал. Така единствено един бърз слух стана причина за изтеглянето на депозитите.

И в случай че преди години това се случваше с опашки пред банките, т.е. с задоволително време на банката да реагира, то в този момент с цифровите услуги и онлайн изтегляне за негативно време са били изтеглени 42 милиарда $. В този случай и да беше открит капитала от 2 милиарда $, нямаше да се реализира нищо. Лошото обаче, че информацията за неналичието можеше да бъде разкрита още преди половин година и освен това, можеше да бъде планувана доста преди този момент “, разяснява проф. доктор Милен Балтов.

По думите му, краят на интервала на нулевите лихви беше предупреден.

Според него огромният въпрос е ръководят ли се по транспарантен, явен за обществото и професионален метод тези банки.

„ Доколко е загнилото в американския банков бранш? Парите нямат аромат и те са на всички места, а това провокира тектоническо придвижване в една от знаковите швейцарски банки – Credit Suisse “, сподели още икономистът.

Отговорът на този и други въпроси, свързани с парите, чуйте в звуковия файл от проф. доктор Милен Балтов:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР