Когато кучето, което срещат в парка, е с жълт повод

...
Когато кучето, което срещат в парка, е с жълт повод
Коментари Харесай

Спазвайте дистанция , ако видите куче с жълт повод или каишка . Ето защо

Когато кучето, което срещат в парка, е с жълт мотив или забрадка, хората би трябвало да съблюдават отдалеченост, изясни Габриела Пападопова от съдружие „ На Ти с Природата “. В Борисовата градина в София през днешния ден беше показана самодейност за жълта „ маркировка “ на домашни любимци и правила, които е добре да съблюдават хората с кучета, за безконфликтна разходка, предава Българска телеграфна агенция.  



Кампанията е част от плана „ На ти с кучето 3: Не си самичък в парка ”, който се извършва с финансовата поддръжка на Столична община и Програма „ Европа “ 2023 от съдружие " На Ти с Природата " в партньорство с регион " Средец ". В рамките на плана е направен и устав за придвижване с куче в градска среда. В него е посочено, че законите за ветеринарномедицинската активност и за отбрана на животните подсигуряват правата на стопаните на домашни любимци, а не ги лимитират. 

Когато кучето, което срещате в парка, има яркожълт мотив, панделка или забрадка, това значи, че то има потребност от повече пространство към себе си и е добре да не бъде притеснявано, даже и с най-хубави планове, изясняват уредниците на акцията. Те са създали жълти мотиви и кърпи по плана с надпис " Имам потребност от отдалеченост ", които ще се раздават, до момента в който са налични. 

Ина Хаджиева, експерт по кучешко държание, изясни, че самодейността за цветна „ маркировка “ е известна в доста европейски страни, където са почнали да схващат потребностите на кучето, когато е на разходка, и са станали по-толератни. Тя означи, че законът оказва помощ на стопаните, като ясно споделя, че кучето би трябвало да бъде на мотив. Според Хаджиева 1,50 м е периметърът, в който, в случай че кучето е несъмнено, че няма да бъде преминат, то ще отслаби своята реактивност, само че в градска среда не разполага с това пространство. 

Реактивни са, когато са заболели или когато ги боли крачето и се тормозят, че някой може да ги допре, бутне или че друго куче може да пристигна, да скочи и да желае да играе с тях, уточни експертът. Куче, което се опасява от каквото и да било - от животни, от хора, от шумове, може да покаже реактивно държание, когато се почувства притиснато и няма тези 1,50 м в градска среда, уточни още тя. Куче, което е в образование, също има потребност от тази отдалеченост, добави Хаджиева. 

Тя изясни, че стопаните биха могли да " маркират " своя любим, тъй че да предупредят останалите, че на това куче не му харесва да бъде притеснявано с непосредствен контакт, какъвто и да било – и от кучета, и от хора. Това обаче би било допустимо, в случай че и всички останали хора знаят за този сигнал, разяснява Хаджиева. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР