Когато кракът ви удари земята, той изпраща нагоре по тялото

...
Когато кракът ви удари земята, той изпраща нагоре по тялото
Коментари Харесай

Ето защо ходенето е полезно за мозъка

Когато кракът ви удари земята, той изпраща нагоре по тялото налягане, която усилва притока на кръв към мозъка. Новото изобретение е изненада за учените, защото се приема, че притокът на кръв към мозъка е относително непокътнат от измененията в кръвното налягане. Тичането също провокира протичането на сходни талази през артериите, което спомага за кръвообращението на мозъка.

„ Учудващо е какъв брой време беше нужно, с цел да можем най-сетне да измерим тези явни хидравлични резултати върху мозъчния кръвоток – споделя доктор Ърнест Грийн, първият създател на проучването.

Между разходката и притока на кръв към мозъка има оптимизиращ темп. Честотата на крачките е в диапазона на естествените ни сърдечни честоти (около 120 в минута), когато се движим пламенно.

Учените са употребявали ултразвук за премерване на кръвния поток през каротидната артерия, която придвижва кръвта към главата. Те са пресметнали, че ударите при вървене са доста по-леки, в сравнение с при бягане. Ефектът върху притока на кръв към мозъка обаче е забележителен.
„ Новите данни демонстрират, че мозъчният кръвоток е доста динамичен и зависи директно от цикличното налягане на аортата, което взаимодейства с ретроградното налягане от ударите на краката – пишат създателите на проучването.

„ Има непрестанен хемодинамичен резултат върху кръвния поток на човешкия мозък при колоезденето, ходенето и бягането. Предполага се, че тези действия могат да усъвършенстват перфузията на мозъка, функционалността и цялостното чувство за благоденствие по време на подготовка. “
Със или без научното пояснение обаче, хората инстинктивно са познавали изгодите от ходенето от хиляди години насам. Едва през предишния век станахме общество на пасажерите, които седят отегчени в железни кутии, „ бързайки “ да стигнат мечтаната дестинация.
Ходенето и изкуството на ходенето последователно се губят.

Източник: obekti.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР