Когато избираме къде да прекараме почивката си, често мечтаем за

...
Когато избираме къде да прекараме почивката си, често мечтаем за
Коментари Харесай

Три горещи точки за вашата лятна ваканция

Когато избираме къде да прекараме почивката си, постоянно мечтаем за морския бряг с живописни плажове. Морето облекчава умората и зарежда с сила, само че къде да отидем?

На планетата има толкоз доста морета и плажове, само че не всички са подобаващи за отдих. Днес ще ви разкрием кои са трите най-топли морета, в които е комфортно да се плува когато и да е на годината.

1. Арабско море

Червено море се намира в Индийския океан, а Арабско море е в северната му част. На изток измива полуостров Индостан, а на запад - Арабския полуостров. Това море е доста по-голямо и по-дълбоко от първите две, дълбочината му е към 5,8 км. Попълва се от огромната река Инд. През лятото температурата на водата е +30 °C, през зимата е към +25 °C. На крайбрежията на Арабско море са Джибути, Йемен, Сомалия, Оман, Пакистан, Иран, Индия и Малдивите.



2. Персийски залив

Въпреки името, Персийския залив се смята за море и то най-топлото в света - през лятото водата се затопля до +32 °C, а през зимата температурата не е по-ниска от +18 °C, осведомят от pochivka.blitz.bg. Това се дължи на дребната дълбочина (само 90 м) и обстоятелството, че е заобиколен от земя по целия периметър. А горещите страни наоколо са Ирак, Бахрейн, Иран, Кувейт, Катар, ОАЕ, Саудитска Арабия и Оман. Река Шат ал-Араб, артикул на сливането на Ефрат и Тигър, се влива в Персийския залив, тъй че водата в нея не е толкоз солена, колкото в Червено море.



3. Червено море

Това море е известно със своите коралови рифове и разнороден подводен свят, за което е високо ценено от водолазите. Поради разположението си в тектонски басейн е много надълбоко – към 450 м. През лятото водата в Червено море се затопля до +30 °С, през зимата се охлажда, само че не под +20 °С. В същото време, даже и в най-горещите месеци, то е освежаващо: през лятото температурата на въздуха по крайбрежията му доближава +40 °C. Морето измива крайбрежията на 8 страни: Египет, Йордания, Израел, Джибути, Йемен, Саудитска Арабия, Судан и Еритрея. В него не се влива нито една река, заради което водата в него е чиста и доста солена.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР