Когато искаме да отслабнем, често приемаме с възторг всяка нова

...
Когато искаме да отслабнем, често приемаме с възторг всяка нова
Коментари Харесай

20 заблуди за отслабването

Когато желаеме да отслабнем, постоянно одобряваме с екстаз всяка нова диета и се вслушваме се във всеки съвет, който може да помогне в битката с килограмите. Но експертите по вярното хранене са разграничени в своите разбирания и всеки има собствен личен способ. Напълно безсмислено е да бъдат спазвани сляпо обособените рекомендации. Възможно е освен да не реализираме стремежи резултат, а и да навредим на здравето си.

Сюзана Клаус, професор в Института по хранене и обмяна на веществата в град Постдам, Германия дефинира като най-разпространени следните 20 мита за отслабването:

1. Може да се отслабне като се използват нискокалорични артикули. Обаче с помощта на ниската си калоричност тези артикули не ни засищат задоволително и се постанова да се храним повече. Ефектът е нулев, а също така може да се провокира и уголемение на стомаха.

2. За затлъстяването е отговорна захарта. Даже изцяло да изключим всичко сладко от нашето меню, в доста артикули се съдържат разнообразни субстанции, да вземем за пример нишестето, които организмът преобразува в захар. А и захарта е нужна на организма, тъй като тя е незаместим източник на сила.

3. Трябва да се използват по-малко въглехидрати. Върху това мнение се базират разнообразни диети, някои от които изключват от храненето и мазнините. Тези диети могат да ни оказват помощ, само че след доста дълго приложение. Всички вероятни отрицателни последици за организма към момента не са задоволително изучени.

4. Трябва да се яде постоянно, само че по-малко. Това изказване не е потвърдено от никакви научни данни. Теглото се натрупва в организма въз основа на общото всекидневно количество храна и нейната калоричност. Няма никакво значение дали тя е изядена на два или 10 пъти.

5. Може да се яде всичко, само че да се изяжда единствено половината от нужния дял. Тази доста фешън илюзия може да ви помогне да отслабнете, само че ще навреди на здравето ви – бързо ще усетите дефицит на витамини и други скъпи субстанции.

6. Гладуването може да ни помогне да отслабнем бързо и прочиства организма от нездравословни субстанции. Можем да отслабнем, само че при възобновяване на естествения ни хранителен режим ще напълнеем даже повече.

7. Ананасите оказват помощ да се отслабне, даже в случай че се използва мазна храна . В ананасите фактически се съдържат субстанции, които разграждат мазнините. Но когато попаднат в стомаха, те се дезактивират и не могат да попречват натрупването на мазнини. Съвсем друг би бил случая, в случай че науката успее да изолира тези субстанции от ананаса и сътвори на тяхна основа специфичен медикамент.

8. Редовната приложимост на слабителни чайове избавя от затлъстяването. Това е рисково подвеждане! Да се пие подобен чай се предлага единствено при непрекъснат запек. В противоположен случай може да се аргументи щета на микрофлората на стомаха и червата, което ще докара и до проблеми с имунната система.

9. Причината за затлъстяването е мазната храна. Но мастните киселини са нужни на организма, защото те са незаменимо звено при обмяната на веществата. При дефицит на мазнини пораждат проблеми с жлъчката. В дневната ни доза храна би трябвало да има не по-малко от 20% мазнини.

10. Отказването от вечеря може да ни помогне да отслабнем . Този способ работи не върху всеки организъм. Решаващо значение има количеството храна, а не времето, когато е изядена.

11. За да си запазим фигурата би трябвало два пъти годишно да одобряваме средства за намаляване. Този способ може да аргументи сериозна щета. Ефектът от използването на този способ се реализира или за сметка обезводняването на организма - тогава страдат бъбреците, или от слабителното деяние - страдат стомаха и червата.

12. Редовните занимания със спорт отстраняват нуждата от ограничение в храната. Заниманията със спорт и придвижванията изгарят калориите, само че не толкоз интензивно, колкото ни се коства. Например един час джогинг изгаря единствено толкоз калории, колкото се съдържат в един шоколад.

13. Посещаването на сауни и бани защищава от напълняване. За страдание това не е правилно . Организмът се отървава единствено от течностите, чието количество бързо се възвръща след утоляване на жаждата.

14. Масажът с твърди сухи четки или ръкавици може да ни избави от целулита . Това би било прелестно, само че за жалост сходно механично влияние не е способно да отстрани мастното утайване. Иначе подобен масаж е доста потребен за кожата - тя става гладка и еластична.

15. За затлъстяването са отговорни единствено продуктите с висок гликемичен показател: картофи, самун, макарони и така нататък Това не е потвърдено от науката. Гликемичният показател дефинира относителната дарба на един или различен артикул да се преработва в глюкозата на кръвта - показателят на глюкозата се приема за 100%. Само диабетиците би трябвало да внимават за този индикатор.

16. Употребата на артикули с високо наличие на белтъци ще ни помогне да отслабнем. Да, тези артикули могат да допринесат за нашето намаляване. С този способ обаче не би трябвало да се злоупотребява, с цел да не се повреди работата на бъбреците.

17. Ако преди ястие изпиваме чаша леденостудена вода няма да повишим тежестта си. При използването на студена вода организмът фактически “изгаря” калории, с цел да се стопли, само че доста малко - за 1 литър се изразходват към 30-35 калории, което е равно на калоричността на бучка захар.

18. Обилната закуска “ програмира “ организма за изобилен обяд и вечеря, по тази причина е по-добре да не закусваме . Децата и хората, извършващи тежък физически труд наложително би трябвало да закусват пълноценно. За хората, водещи затънал метод на живот, отказването от закуска също е нездравословно. А другояче - няма потребно преяждане.

19. Можем да ядем колкото ни се желае, само че единствено до 6 часа вечерта . Това не е правилно, защото има значение общото количество и калоричност на храната за денонощие, а не часът на хранене.

20. Разделното хранене оказва помощ в отслабването . Всички способи на разделното хранене, да вземем за пример обособената приложимост на белтъци и въглехидрати, от научна позиция са цялостна нелепост. Но тези способи оказват помощ на индивида да управлява и възнамерява по-добре своето хранене.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР