Когато има субсидии, към тях се привиква като към наркотик.

...
Когато има субсидии, към тях се привиква като към наркотик.
Коментари Харесай

Красен Станчев за фермерите: Към субсидиите се привиква като към наркотик

" Когато има дотации, към тях се привиква като към опиат. Банките те финансират, тъй като чакат дотации. И когато веригата за доставки се скъса или парите свършат, което се случва сега, тогава стартирате да молите за обезщетения ", сподели по отношение на митингите на земеделците икономистът Красен Станчев по Nova News. 

По думите му по регламентите на Европейски Съюз помощите единствено за обособени браншове са неразрешени и би трябвало да са за всички. А, в случай че не са за всички, би трябвало да има нотификация на Европейска комисия и на Дирекция „ Конкуренция ". Те вземат решение дали тези пари да се провиснал. " Премиерът Денков сподели точно това – че първо би трябвало да се договорят и, когато е ясно какво тъкмо ще се прави, да има съответната нотификация ", добави Станчев.

„ Протестите на земеделците не са единствено български. Те са европейско събитие. Според моето персонално мнение – те са обективни ", разяснява също доцент Боюклиев от Института за стопански проучвания при Българска академия на науките. 

Доцентът беше безапелационен, че дотациите са обикновено събитие за земеделието и не са опиат. „ Това е една от най-успешните европейски политики. Ако сме решили да прекрояваме Европейски Съюз, това е различен въпрос. Пазарът е свободен и в това няма спор. Но какво свободно има в това да създавам торове, които са неразрешени в Европейски Съюз и да импортирам сортове пшеница, които са неразрешени и нискокачествени, като тези от Украйна? ", попита той.

Хиляди аграрни производители излязоха на митинг с трактори в 85 точки от България. Във вторник се сплотиха два паралелни безсрочни митинга - единият на Българската земеделска камара и Националната асоциация на зърнопроизводителите, а вторият - на други 25 организации. Всеки има своя причина - от взаимност с митингите, залели цяла Европа, до самостоятелни проблеми като отказани дотации, проблеми със сателитните фотоси, нови наказания за опожарени земи и т.н.

Опростен механизъм за оценка на финансовите резултати на зърнопроизводителите предложи министър председателят Николай Денков във вторник в Министерският съвет. Този механизъм е част от новия меморандум, който е приготвил кабинетът. В него се планува пред Национална агенция за приходите да се показват директни разноски за труд, лихва, семена, тор, препарати и услуги на фермерите, а не да се подава данъчна декларация, включваща и доходи, с цел да се потвърдят загуби.

За да получат дотациите допустимо най-скоро, земеделците би трябвало да се съгласят на разговор и да подпишат новите ограничения. В съглашението се планува и приготовление на нови 7 законопроекта, договаряния с Европейска комисия по отношение на новите екологични условия, ще се запазят и режимите за импорт на слънчоглед.

 

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР