Когато има конкуренция от различни източници за доставка на природен

...
Когато има конкуренция от различни източници за доставка на природен
Коментари Харесай

Петкова представи подробности около газовата връзка България - Гърция

Когато има конкуренция от разнообразни източници за доставка на природен газ, това рефлектира върху цената на тази суровина. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „ Лице в лице “ по bTV.
„ Преди броени дни завърши археологията на обекта за междусистемната газова връзка Гърция – България. Това наложи известно закъснение в процеса. Към момента се правят строителни действия на площадката – на сектора на 84-ти км при село Орлово в област Хасково. В рамките на 4 км е отхвърлен горният хумусен пласт, маркирано е трасето, по което би трябвало да се реализира тръбопроводът, осъществени са изкопни работи и са доставени тръбите за първия километър. Това е план, който дава опция за действителна диверсификация за доставка на природен газ на целия район и е един от топ целите на Европейски Съюз “, уточни Петкова
По думите ѝ България има подписан контракт за доставка на природен газ от Азербайджан в размер на 1 милиарда куб. м годишно, а нашето ползване е близо 3 милиарда куб. м годишно и единствено с този контракт една трета от потреблението в страната е диверсифицирано. „ До октомври 2020 година планът би трябвало да бъде подготвен и да бъде въведен в употреба. На процедура можем да забележим и почувстваме действителните резултати от диверсификацията на доставките на природен газ. Надявам се, в бъдеще „ Булгаргаз “ все по-често ще желае понижаване на цената на природния газ, тъй като политиката на държавното управление и на премиера Бойко Борисов е ориентирана към това да се диверсифицират източниците на доставка на газ и двете съществени преимущества на това са сигурност на доставките и конкурентни цени. Когато има конкуренция от разнообразни източници, това рефлектира върху цената на тази суровина “, сподели още министърът, представена от организация " Фокус ".
„ С тези 11 км, които към този момент са подготвени като инфраструктура за доставка на природен газ, ние сме подготвени да се оправим с всяка една обстановка. При „ Балкански поток “ първите 11 км към този момент са факт. В момента се работи по трасето от 474 км. Първите 308 км би трябвало да бъдат осъществени доникъде на 2020 година, с цел да можем да се възползваме оптимално от тази инфраструктура “, добави Петкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР