Когато хората с метастатичен рак на гърдата затворят очи през

...
Когато хората с метастатичен рак на гърдата затворят очи през
Коментари Харесай

Ракът на гърдата се разпространява по-агресивно през нощта, сочи ново изследване

Когато хората с метастатичен рак на гърдата затворят очи през нощта, заболяването безусловно се разсънва и стартира да се популяризира. Поне това сочи ново проучване, оповестено тази седмица в научното издание Nature . То опровергава догатката, че метастазата на рака на гърдата се развива по един и същи метод през цялото денонощие.

За в бъдеще откритието би могло да промени евентуално метода, по който лекарите взимат кръвни проби от хората с рак, настояват откривателите.

„ Според нас тези открития демонстрират, че медицинските лица евентуално ще би трябвало систематично да записват кога на деня правят биопсиите “, споделя Никола Ачето, старши създател на проучването и професор по молекулярна онкология в Швейцарския федерален софтуерен институт в Цюрих.

„ Това би могло да направи данните в действителност съпоставими. “

За първи път откривателите обръщат внимание на този въпрос, когато виждат необяснима разлика в броя на циркулиращите туморни кафези в проби, оценени в разнообразни интервали от деня.

„ Някои от моите сътрудници работят доста рано сутринта или късно вечерта; от време на време те проучват кръвта в необикновени часове “, споделя Ачето.

Освен това мишките, които имат доста по-голям брой циркулиращи ракови кафези, в сравнение с хората, спят денем – т.е. когато кръвните проби се взимат най-често.

За да проучат въпроса по-подробно, швейцарските откриватели учат 30 дами с рак на гърдата (21 пациентки, чието заболяване е начален стадий – т.е. ракът не е метастазирал - и 9 в 4-та фаза на метастаза).

Те откриват „ изумителен и непонятен модел “: по-голямата част от циркулиращите туморни кафези (78,3 %) са открити в кръвни проби, взети през нощта, до момента в който надалеч по-малки количества в тези, взети денем.

Когато откривателите инжектират мишките с ракови кафези на гърдата и взимат кръвни проби денем, те се натъкват на същите резултати. Циркулиращите туморни кафези са доста по-високи, когато мишките си почиват.

Интересното е, че раковите кафези, събрани в интервал на покой, са „ извънредно предразположени към метастаза, до момента в който тези, генерирани в дейна фаза са лишени “ от тази своя дарба, споделят откривателите.

Генетичен разбор разкрива, че туморните кафези, взети от мишките и хората в миг на покой, се отличават с нерегулирана експресия на своите миотични гени. Това усилва способността им да метастазират, защото миотичните гени управляват клетъчното разделяне.

Изследователите решат да проведат няколко опита, в който основават чувство за джетлаг у мишките, като трансформират техните рутини и нарушават циркадния им темп. В резултат на това концентрацията на циркулиращите туморни кафези понижава фрапантно.

При различен опит откривателите ревизират какво ще стане, в случай че инжектират мишките с хормони, които са сходни с тези, които се намират в тялото им, до момента в който са будни – и по-специално, дали това ще се отрази на броя на циркулиращите турморни кафези в моментите, в които спят.

Те инжектират мишките с тестостерон, инсулин (хормон, който спомага за преобразуването на захари в енергия) и дексаметазон (синтетичен химикал, който действа съвсем като кортизола, хормона на стреса).

Изследователите откриват „ видим спад “ в броя на циркулиращите туморни кафези в кръвните проби, взети в моменти на покой (когато туморът би следвало да бъде по-агресивен).

Изследването е оповестено в Nature.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР