Когато говорим за психологичното въздействие на коронавируса трябва да имаме

...
Когато говорим за психологичното въздействие на коронавируса трябва да имаме
Коментари Харесай

Доц. Стефан Попов: Въздействието на Covid върху психиката на медиците остава извън фокус

Когато приказваме за психичното влияние на ковид би трябвало да имаме поради два съществени аспекта: първият е въздействието на ковид върху пациентите, а вторият е по какъв начин той се отразява на медицинските експерти, на личния състав. Като че ли вторият въпрос убягва от полезрението на обществеността, не се дискутира “. Това разяснява началникът на Клиниката по психиатрия и здравна логика на психиката на университетската болница " Свети Георги “-Пловдив доцент доктор Стефан Попов.

Огромна част от пациентите с Covid-19 имат психиатрични или неврологични признаци или комбинация от двете , посочи той. Като по-често сходни признаци се следят и при тези, които са прекарали Covid-19 по-леко или приблизително тежко. Случва се хора, които са били интубирани и безусловно върнати към живота, по-късно да продължат решително живота си без описаните проблеми.

Първите проучвания във връзка с психологичните признаци, свързани с Covid-19, са направени в Китай. Китайски учени, изследвали огромна група пациенти с Covid-19 благодарение на въпросник за личностен дистрес, рапортуват, че са разкрили доста психиатрични признаци при пациентите: най-много високи равнища на тревога и " соматизация “ (превръщането на психологичните признаци в телесни ).

" Наблюдаваме същото и с наши пациенти, които постоянно споделят по време на и след преболедуване от Covid-19: " Не ми стига въздухът “. А това доста постоянно е соматизационен признак, а не признак на Covid-19. Хората са прочели, че при Covid-19 има дефицит на въздух и по тази причина одобряват, че и те имат този признак ", разяснява доцент Попов.

Много изследвания след хоспитализация на пациенти с Covid-19 демонстрират изявени психиатрични симтоми, които включват тревожни разстройства, депресивни разстройства и посттравматично стресово разстройство. Изследванията показват и резултатите върху пациенти, които към този момент имат някакви психиатрични диагнози – следи се от 20 до 25-процентно утежняване на тяхното действие в чисто обществен и психичен проект.

Големият въпрос след определяне на този факт е: " При неналичието на благоприятни условия за пряк персонален контакт какво ще вършим с тези хора? Има рекомендации на изявени специалисти да се работи допустимо в най-голяма степен с телемедицина, т.е. тези съвещания да стават онлайн, когато е невероятно психиатър да посети пациента. Такива съвещания имат доста положително влияние по повод да вземем за пример на въпроса за карантината, тъй като доста хора се смущават от това, че би трябвало да прекарат в изолираност 2 седмици. И неслучайно доста от откривателите показват, че карантината, надълбоко в себе си е алтруистичен акт – ти предпазваш другите “, акцентира доцент Попов.

Обобщените данни от 215 огромни изследвания в 30 страни, обхванали повече от 105 хиляди пациенти с остри признаци на Covid-19 демонстрират, че психиатричните и неврологични признаци са доста по-чести спрямо други болести . Така се стига до един доста тежък извод: засягането на психологичното здраве от Covid-19 ще се окаже предписание, а не изключение, разяснява още той.

В тези огромни изследвания най-честите психиатрични признаци са меланхолия, главоболие, меланхолия, бодърствуване, паник офанзиви, разнообразни типове уплахи и тревога. Силно повишен е рискът от суицид (самоубийство), изключително при пациенти с меланхолия, при които спусковият фактор може да се окаже Covid-19, счита доцент Попов.

Той показа и случай от края на м. октомври 2021 година в Детската болница UCSF Benioff в Сан Франциско. Там откриват психотични признаци при трима младежи, които боледуват от Covid-19. Тези младежи имат суицидни мисли, параноидни хрумвания и така наречен foggy brain ( от англ. замъгленост на съзнанието) . И още по-интересното е, че тези проявления се дължат на антитела, с които самият организъм нападна мозъчните си тъкани , т.е. това е една автоимунна хиперреакция, само че на повърхността се вижда картината на неуравновесеност. " И тук поражда огромният въпрос: " Доколко коронавирусът може да бъде trigger factor – спусъкът, който да отключи сходна на следената симтоматика? “ Оказва се, че тези случаи нямат огромна изгода от антипсихотичната терапия – с антипсихотици, която ние психиатрите стандартно използваме. Тийнейджърите са били извадени от това положение с терапия с антитела . Следователно имунотерапията има доста положително влияние при пациенти с изключително тежки психологични признаци “, изясни доцент Попов.

В Обединеното кралство има данни за 2020 година и 2021 година, съгласно които почти 250 хиляди пациенти на възраст над 10 години, най-вече хора в млада възраст, са имали неврологични или психиатрични симтоми и те са траяли дълги месеци след привършване на болестта.

Не би трябвало да се не помнят медицинските експерти, които работят с пациенти с ковид, без значение дали са в болничната или доболничната помощ. До 20% от лекарите изпитват тревога, 25% – меланхолия, 8% – бодърствуване, а до 49% – дистрес , т. е. струпване на отрицателен стрес.

" Тези хора всекидневно се сблъскват с тежки случаи на пациенти с Covid-19, изтощени са физически, само че също по този начин и душевен, тъй като са очевидци на гибелта на доста пациенти. Срещата със гибелта не може да се превъзмогне, даже и човек да работи години наред в интензивно звено. Тези сътрудници медици сигурно имат потребност от психична помощ и поддръжка, не е задоволително единствено финансовото стимулиране на труда им ", безапелационен е доктор Попов.

Голям проблем в обществото ни е неинформираността на жителите за Covid-19 и имунизациите за предварителна защита от вируса. Българският народ е едва осведомен. Той чете интернет уеб сайтове, огромна част от които не дават публично доказана и точна информация за ковид и имунизациите. Много хора черпят от тези уеб сайтове " познания “ за Covid-19, от които ще зависи тяхното здраве и здравето на другите. На почвата на незнанието и лесната хипноза не е мъчно да поникнат тайните теории , счита доцент Попов и добавя, че към момента в обществото съществува една група нихилисти, които споделят: " такава болест не съществува “. Друга огромна група признава съществуването, само че е склонна да го минимализира като резултат и затова оттова извежда неналичието на нужда от имунизация.

Според доцент Попов предварителната защита би трябвало да започва от медиите у нас . Към момента те дават една справедлива картина на заболеваемостта – какъв брой са пациентите с Covid-19, какъв брой от тях са в интензивни отделения, какъв брой са умряли. Но от тези цифри огромна част от хората чуват и възприемат единствено неприятните вести. Някои от тях развиват меланхолия и непрестанно се изследват за Covid-19 , за антитела или се обезопасяват от глава до пети със особено облекло, съвсем като медиците в Covid-структурите. В същото време, с изключение може би на последния месец-два, не се води никаква разяснителна акция във връзка с имунизацията. Хората да вземем за пример не знаят, че няма основна разлика сред ваксина за грип и една векторна ваксина за предварителна защита на Covid.

" Имаме случаи с наши пациенти – изявени антиваксъри, на които по време на визитации съм разяснявал по какъв начин защищават имунизациите. След моите уточнения те се имунизираха още по време на болничния си престой. Надявам се, че техният образец ще " болести “ други хора от обкръжението им “, показа доцент Попов.

Той изясни, че в ръководената от него клиника има 35 болнични кревати и 35 места в дневния стационар. Приемат се и се лекуват пациенти от цяла Южна България сред които има и такива с Covid. Клиничното звено има подготвеност и за пациенти с Covid-19 – 5 кревати в изолирани болнични стаи .

Благодарение на управленията на УМБАЛ „ Свети Георги “ и Медицински университет – Пловдив, постройката на клиниката и теренът към нея са актуализирани. След извоюван през м. август т.г. план на EVN пространството пред клиниката е облагородено с места за отдих и цветя. В Клиниката под управлението на медицински психолог работи и бранш за здравна арт терапия, доста потребна за пациентите от денонощния стационар. За тях ще бъдат обособени и две нови зали на ремонтирания втори етаж на клиниката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР