Когато говорим за Оперативна програма Околна среда 2014 - 2020

...
Когато говорим за Оперативна програма Околна среда 2014 - 2020
Коментари Харесай

Голямата цел: по-добри условия за живот за хората в България и по-чиста природа

Когато приказваме за Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 - 2020 година “, която в резюме назоваваме ОПОС, в действителност приказваме за организацията, която се грижи за по-чиста природа и концентрира старания върху възстановяване качеството на живот на хората в България.

Програмата работи в няколко съществени посоки - Води, Отпадъци, Превенция и ръководство на риска от наводнения и свлачища, Натура 2000 и Биоразнообразие, и Подобряване качеството на атмосферния въздух.

„ Най-същественото е невидимо за очите “ - Антоан дьо Сент-Екзюпери

Грижата за по-чист въздух е един от най-важните задължения на ОПОС. Знаем, че измежду главните източници на замърсяване на въздуха в градската среда е превозът. Основното предизвикателство е да насърчим хората да слязат от своите коли и да употребяват оптимално градския превоз, който обаче на доста места в страната не постоянно е най-удобната опция за напредване. Едно от решенията е модернизиране на публичния превоз посредством замяна на остарелия преносим състав с екологични транспортни средства от висок клас. През последните няколко години ОПОС съумя да обезпечи 385 електрически рейсове, тролейбуси и трамваи респективно за 10 общини – Столична община, Враца, Стара Загора, Бургас, Плевен, Варна, Хасково, Перник, Сливен и Русе. Това е единствено част от огромната промяна на превоза в българските градове, която води до възстановяване качеството на атмосферния въздух, и обезпечаване на досегаемост и комфорт на пасажерите. В допълнение, ОПОС инициира няколко национални осведомителни акции, с които да опише за вредата от фините прахови частици във въздуха и да насърчи използването на екологични транспортни средства, в това число и споделено пътешестване, велосипед и осъвременения градски превоз. Праховите частици са по едно и също време невидими за очите и рискови за човешкото здраве. С вложенията по Оперативна стратегия „ Околна среда “ се прави още една стъпка към огромната цел – да дишаме и живеем по-добре.

Невидими са и всички пътища на водата – ОПОС съумя да подкрепи построяването на над 500 км водопроводи и над 1300 км канализационна мрежа. Изградени и осъвременени са 17 пречиствателни станции за отпадни води. Всичко това е част от екологичната инфраструктура в страната, която допреди няколко години изглеждаше мъчно постижима. Със средства по програмата е построена система за наблюдаване на химичното положение на 173 водни тела, които са значима част от цялата екосистема.

Освен за решение на към този момент съществуващи проблеми, ОПОС слага акцент и върху предварителната защита – в страната са построени 6 центъра за повишение готовността на популацията за съответна реакция при наводнения – в Бургас, Враца, Габрово, Пазарджик, София и Шумен. Екипите в тези центрове работят и с деца и подрастващи, като им демонстрират образно по какъв начин се реагира при естествено злополучие и им дават скъпи препоръки за бързия дейности и сигурност. Паралелно с това се уголемява Националната система за ранно предизвестие и обявяване. Над 650 000 души в 96 общини в България ще бъдат с нараснало равнище на отбрана заради навременно обявяване и основаване на опция за съответна реакция при случаи на наводнения, свлачища, пожари и други бедствия.Към момента националната система известява 39 % от популацията на България. С разширението й оповестеното население общо за страната ще стане 51 %.

Повече информация за Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 -2020 “ е оповестена на уеб страницата:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР