Когато говорим за избори, става дума за демокрация. Укрепването на

...
Когато говорим за избори, става дума за демокрация. Укрепването на
Коментари Харесай

Карадайъ показа протоколи на ЦИК от машинното гласуване и разминаването им с контролните разписки

Когато приказваме за избори, става дума за народна власт. Укрепването на демокрацията минава през свободни и почтени избори, такива избори, които основават доверие. Това съобщи ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ по време на дебатите по второто четене на Изборния кодекс, оповестиха от пресцентъра на Движението.

Доверие в изборите, доверие в органите, които избираме. Няма ли доверие в процеса не може да има доверие и в органите, сподели Карадайъ. И акцентира, че в последните години има голям недостиг на доверието. Този Изборен кодекс, който работи сега, има потребност от смяна поради доверието, безапелационен бе водачът на Движение за права и свободи.

 

Пет от парламентарни групи се пробват да работят. " Продължаваме промяната " се пробват да саботират съвещанието, посочи Карадайъ след зародилото напрежение в парламентарна зала, в резултат на което от съвещанието бе отхвърлен Настимир Ананиев от Политическа партия.

Според Карадайъ неоспорим факт е, че една част от българските жители не отидоха да гласоподават от терзание дали ще се оправят с машините. Вместо да ограничаваме българските жители да упражнят правото си на глас да могат да гласоподават, ние народните представители би трябвало да изградим такива правила, че да улесним всички български жители да могат да гласоподават, да упражнят конституционното си право на глас, сподели Мустафа Карадайъ. И добави: " Но, паралелно с това ние би трябвало да поставим и оптимални старания, с цел да понижим субективния фактор при броенето на гласовете и при попълването на секционните протоколи. Това бе главната рецензия, когато се разглеждаха измененията предходния път – огромния брой недействителни гласове и огромния брой ремонти и сбъркани протоколи на секционните изборни комисии. ".

Ние от Движението за права и свободи кардинално направихме на второ четене и в този закон предложение, което вършим от 2014-та година, а през 2016-та година по време на президентските избори имаше и тестване на тази система в България, а точно – използването на скенери при гласуването, по този начин както се употребяват в Съединени американски щати, в по-голямата част от щатите, и във Англия, съобщи още Мустафа Карадайъ. И в детайли изясни по какъв начин става вотът със сканиращите устройства.

Гласуването се прави с бюлетини, скенерите ги одобряват, когато гласът е автентичен. Когато бюлетината е неверно попълнена, я връщат за корекция. Така броят на недействителните бюлетини е нула.

Скенерите отпечатват и секционен протокол, а самите бюлетини са налични, с цел да бъдат преброени и да има надзор над целия развой, с цел да има доверие от жителите.

Повтарям, доверие от жителите към крайния избирателен резултат. Още един мотив, който ни накара в действителност ние да подходим и още веднъж да създадем това предложение, което го вършим години наред, сподели още Мустафа Карадайъ.

Той даде два образеца от уеб страницата на Централната изборна комисия. Първият: Секция от община Трявна. Брой контролни разписки, разпечатани от машината - 229, брой положени подписи в изборните описи - 229. Броят разписки и броят подписи на физическите носители съответствува. Но броят доказани гласове от машинното гласоподаване е 227, нещо, което няма физически по какъв начин да бъде следено. Физическите носители съответстват, а електронните гласове се разграничават и това е една секция, уточни Карадайъ.

Мога да кажа и за кои партии са гласовете, вие може да ги ревизирате. Това са разпечатки от уеб страницата на Централната изборна комисия, уточни още той.

Още един образец в другата посока даде водачът на Движение за права и свободи. Контролни разписки – 349, положени подписи в изборните описи – 349, брой доказани гласове от машинното гласоподаване – 350.

Затова, когато приказваме, че има подозрение, има обстоятелства. От една страна част от българските жители от терзание не отиват да гласоподават, въпреки това има доказателства за разминаването на гласовете, уточни ръководителят на Движение за права и свободи.

Вече няма по какъв начин да има доверие в окончателния резултат и наша е задачата да намерим онази формула за гласоподаване, с която ще възстановим доверието на жителите в окончателния избирателен резултат и всички български жители, които желаят да гласоподават ще могат да го създадат, заключи Карадайъ, акцентирайки, че съгласно Изборния кодекс гласуването е наложително.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР