Когато говорим за чайове, всеки си мисли, че темата е

...
Когато говорим за чайове, всеки си мисли, че темата е
Коментари Харесай

Руски билкови чайове

Когато приказваме за чайове, всеки си мисли, че тематиката е обвързвана с китайската или японската чаена традиция или пък с т. нар британско време за чай.

Истината е обаче, че в случай че става въпрос за билковите чайове, няма по какъв начин да не ги свържем с Русия и останалите рускоговорящи страни. Заради присъщите климатични особености, а точно големите елементи на Русия, където постоянно е прекомерно студено, тези топли питиета се одобряват като същинска благословия от локалните поданици.

Интересно е да се спомене, че чаят прониква в Русия едвам през 17 век, като преди този момент най-популярната топла напитка била сбитенът, приготвян от най-разнообразни съставки, само че постоянно с мед.

Според преданието през първата половина на 17 в. монголският хан, подбирайки блага за съветския цар, поставил сред скъпи кожи и платове и няколко вързопчета с чай, което в началото било признато като засегнатост от съветския делегат, който решил, че това е най-обикновена трева. Царят в началото в действителност не харесал чаят, само че откакто съветската аристокрация се научила по какъв начин да си подслажда тази напитка, чаят почнал последователно да се постанова като неизменима част от съветската кухня.

 съветски билков чай

Характерното при приготвянето на съветския чай е, че напълно до неотдавна той се е правел благодарение на самовар. Дори и през днешния ден някои домакиства, изключително тези, в по-затънтените селца, разполагат със самовар и употребяват точно него, когато желаят да стартират деня си с чаша парещ чай.

Ето по какъв начин можете сами да си приготвите традицинен съветски билков чай, който по персонална преценка да консумирате топъл или леден, чист или подсладен.

Чай от черен касис и шипки

От изсушени и раздробени плодове от шипка се прави запарка, която се вари дружно с вода за към 5 мин. С нея се заливат изсушените листа от касис и чаят се оставя да престои 15 мин. Важно е да се знае, че съотношението шипки и касис е 5:1.

Чай от малина, черен касис и риган

Изсушените плодове от малината, листата от касиса и риганът се заливат с вряла вода и се оставят да престоят към 15 минути, след което по този начин приготвеният чай е подготвен за консумация.

Чай от къпини, горски ягоди, върбовка, черен касис, шипка и чубрица

Всички плодове се заливат със студена вода и се варят за 5 мин. Течността се изсипва в порцеланов съд, прибавя се чубрицата и се оставя да се запари за 20 мин.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР