Когато френският президент Еманюел Макрон каза, че западни войски могат

...
Когато френският президент Еманюел Макрон каза, че западни войски могат
Коментари Харесай

Страхът от война с Русия накара Запада да опозори Макрон

Когато френският президент Еманюел Макрон сподели, че западни войски могат да бъдат изпратени в Украйна, той се опозори пред целия свят. Сега Франция се пробва да разбере по какъв начин се е случило по този начин, че единствено нейният президент е подготвен да изпрати войски във война с нуклеарна мощ, макар че е „ боен водач без войска “.

“Наистина не разбирам за какво сподели това ”. Тази фраза на социолога Бруно Жанбар от изявление за “Политико ” е най-лоялният коментар към френския президент, на който той към този момент може да разчита. Еманюел Макрон направи най-големия имиджов гаф в кариерата си, до момента в който се опитваше да накара всички да го обичат. Всичко с изключение на Русия, несъмнено.

Сега целият свят знае, че откакто свика среща на съдружниците по спора в Украйна, френският президент позволи директното присъединяване на военни от страните от Европейски Съюз и НАТО в нея. Той говореше много неразбираемо, само че по метод, който звучеше заплашително: нямаше консенсус, само че нищо не можеше да се изключи, тъй като „ не може да се разреши на Русия да завоюва “, тъй като „ ориста на Европа е заложена на карта “.

От това сякаш следва, че някои страни от Европейски Съюз и НАТО желаят да вземат директно присъединяване във война с нуклеарна мощ, до момента в който други не желаят. Естествено, публицистите се заинтересуваха от цялостния лист на самоубийците, само че бързо стана ясно, че в него е единствено Макрон. Не като най-смел, а като най-глупав.

Първите, които предадоха френския съдружник, бяха представителите на тези държавни управления, които беше най-лесно да се заподозре, че желаят да водят война с Русия - Полша, Чехия и Швеция. Остава въпросът: даже в случай че те даже не мислят за изпращане на войски в Украйна, тогава кой мисли?

Германците изясниха въпроса. Канцлерът Олаф Шолц незабавно разгласи от свое име и от това нацяло НАТО НАТО - никой не обмисля този вид за себе си. А министърът на защитата Борис Писториус, който също участва на срещата, сподели, че изпращането на боен личен състав в Украйна е лично предложение на Макрон, което не е подкрепено от никого.

Строго видяно, това даже не може да се назова предложение от Франция, чиято политическа класа безусловно скочи до тавана. Коментари от рода на „ първо мисли, приказва след това “ показаха десните в лицето на Марин льо Пен, левите в лицето на Жан-Люк Меланшон и центристите от социалистическия и републиканския лагер. Само назначените от самия президент или пееха дружно с него, или се преструваха, че нищо не се е случило.. Балтите, които по принцип нервничат повече от другите, забавно, този път резервираха безмълвие.

Тази обстановка стана изключително токсична за Макрон, тъй като Франция към този момент няма самостоятелна и боеспособна войска. Този проблем е прочут на французите и се разисква горещо: поддръжката за ВСУ подкопа това, което беше останало след промените на Макрон. Скоро след преместването си в Елисейския замък той понижи финансирането на въоръжените сили, които така и така към този момент бяха „ недохранени “.

Единственият френски президент, който нито ден не е служил в армията, стана най-презреният от военния хайлайф. И в този момент, както “Льо Фигаро ” се изрази, Макрон „ облече мантията на пълководец, противопоставящ се на Путин, само че го направи без войски или муниции “. Никой обаче не знае какъв брой французи ще са нужни за отбраната на Париж. Никога не са се опитвали да защитят Париж.

След като прочетоха утринната преса и оцениха загубата на репутацията си, френските управляващи започнаха да отстъпват. Външният министър Стефан Сежурне сподели, че хипотетичното наличие на западен боен личен състав в Украйна няма да значи съучастничество в спора. Според тях има области за деяние, които не минават тази граница, да вземем за пример интервенции по разминиране, взаимно произвеждане на оръжия и отбрана против киберзаплахи.

Дали ще преминат или не - това ще го решат съветските въоръжени сили, само че надали западните съветници ще могат да разчитат на радикално друго отношение към себе си от украинските военни. Ако обаче приказваме единствено за съветници и консултанти, то в изказванията на Макрон няма сензация. Тях към този момент ги има в Украйна, просто най-често това се оформя не като командировка, а като наемническа активност.

Така планината роди мишка, с което се опозори пред целия свят. Макрон се оказа в положение на човек, чието предложение бе посрещнато с гробно безмълвие от едни и въртене на пръст на слепоочието на други. Можеше да бъде по-лошо, в случай че в отговор на Макрон бяха разказали някакъв анекдот, роден от историята на френската военна популярност. Например този: ” - Какво са хиляда длани, вдигнати нагоре? - 500 френски бойци. ”

Причината за този позор е болното его на Макрон, травматизирано от проукраинската преса. Френският президент постоянно е подложен на критика там, като споделят, че приказва повече, в сравнение с прави - и е мъчно да се спори с това.

Например, през последните пет години Макрон се опита да управлява коалиция от страни от Европейски Съюз, които се застъпват за съдействие с Русия, след началото на СВО, коалиция от тези страни, които са внимателни във връзка с спора с Москва, и за от известно време, блок от ястребови страни, изискващи единствено победа от Киев. Само да има какво да се прави, единствено да е главен в групата.

Френските медии постоянно упрекват Макрон, че макар желанието му да бъде на всяка гозба мерудия, активността му носи малко практическа изгода. Така да вземем за пример във връзка с размера на помощта за Киев, било то оръжия, муниции или пари, Франция, която желае да води и въодушевява, изостава доста освен от Германия и Англия (да не приказваме за САЩ), само че и от Полша.

През първата година на СВО последователите на нападателна война в Европа сложиха Шолц на място, само че той „ се поправи “ и се изплати: изпрати всички арсенали, които можеше, на ВСУ, като се изключи далекобойни ракети “Таурус ” с обхват, прикрепвайки към тях най-щедрия чек на континента. Сега „ изостанал “ е Макрон, който несъмнено че би трябвало да бъде първи във всичко.

Затова френският президент събра съдружниците си и реши да ги въодушеви с няколко смели оферти. От една страна, той като че ли ритна Шолц, който стиска “Тауруса ”, като предложи да се сътвори коалиция, която да достави Украйна с ракети с огромен обхват. Тънкостта е, че балтийските страни няма да оказват помощ на Макрон по този въпрос, а тези, които са подготвени да доставят такива ракети (например Съединени американски щати и Великобритания), към този момент го вършат, без да питат Макрон.

От друга страна, той изобрази нещо като самопризнание за минали неточности, с цел да придобие повече убеденост в себе си. Макрон знае по какъв начин да работи за обществото - и към този момент го е правил преди, да вземем за пример той се извини на източноевропейците за незадоволителната си русофобия в предишното, а този път поддържа концепцията за план за закупуване на снаряди за ВСУ по целия свят. Доскоро същият този човек се преструваше на ревнив протекционист и твърдеше, че би трябвало да купуват единствено снаряди, създадени в Европа.

Сега неговият приоритет е успеха над Русия, тъй че е подготвен да купи снаряди от друго място, единствено и единствено да е на инат на Москва. Той даже е подготвен да изпрати френски войски в Украйна. Или просто споделя, че е подготвен. Или в действителност е подготвен, само че няма да направи нищо, тъй като последното нещо, от което французите се нуждаят, е това, а смелата самодейност на Емануел Бонапартович провокира у тях в най-хубавия случай неразбиране, само че най-често - вик.

Макрон е извънреден образец за ярка опаковка с безусловно празно наличие. Той е обаятелен, ефикасен, предприемчив, кипящ от хрумвания и се пробва да наподобява самоуверен, само че всичките му външнополитически начинания водят до крушение. За президента на Франция, който съумя да бъде избран отново за втори мандат (а това е нещо, което французите разрешават на малцина), не може да се каже, че е цялостен несретник, само че във всички останали връзки той е това, което е: за смях.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед14940Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед20272Проф. Нако Стефанов: Наши и непознати сили желаят да трансфорат България в бойно полеАлтернативен Поглед83242Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед125294Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед13066Иван Таков: На Позитано-20 желаят да потопят положителните резултати от изборите в блатотоАлтернативен Поглед376788Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед125294Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед116215Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед101011Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Алтернативен Поглед94242Проф. Николай Витанов: Аз не виждам заплаха от пряк конфликт сред НАТО и РусияАвторски:ПоследниНай-четени  Христо Георгиев </div
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР