Когато Ford Motor празнуваше 100-годишнината на индустриалния си комплекс Rouge

...
Когато Ford Motor празнуваше 100-годишнината на индустриалния си комплекс Rouge
Коментари Харесай

Запътва ли се към криза Ford?

Когато Ford Motor празнуваше 100-годишнината на индустриалния си комплекс Rouge предходната седмица, ръководителят ѝ Уилям Форд-младши разказа оптимистично бъдеще пред компанията в идващите години. Компанията към момента печели добре, сподели той, и макар че губи пари в чужбина, работи по решение. Нещо повече, той изрази удивление от опциите на основния изпълнителен шеф Джим Хакет, който, по думите му, " прави прелестна работа ".

" Не мисля, че сме даже покрай рецесия ", сподели Форд-младши.

Но не всеки споделя увереността му, написа The New York Times.

Печалбата на автомобилния производител понижава макар рекордните продажби на пикапи и SUV модели. През август кредитният рейтинг бе понижен до едно равнище над " отпадък ". А цената на акциите са на най-ниското си равнище от 2009 година насам, когато стопанската система на Съединените американски щати бе в дълбока криза.

" Основата на Ford - пикапите - към момента е здрава, само че има терзания дали Ford е подготвен за на следващия ден и за бъдещето ", споделя Карл Брауер, изпълнителен издател на доставчиците на информация за бранша Autotrader и Kelley Blue Book. " Ford не е задоволително ефикасен в убеждаването на вложителите в това ".

В последния ход, целящ понижаване на разноските, Ford реорганизира работната ръка по света, която наброява 70 000 души, с задачата към второто тримесечие на 2019 година да има по-малко чиновници. Очаква се да бъдат отстранени няколко хиляди работни места, споделя представител.

Компанията твърди, че няма съответна цел за понижаване на личния състав, а цели забързване на взимането на решения и времето за разработка на нови коли. Това значи, че може да се чака Ford също да поеме по пътя на унищожаване на междинния мениджмънт, както направиха редица други американски компании.

Откакто пое поста през май 2017 година Джим Хакет разказа задачите си за понижаване на разноските, само че по този начин и уточни по какъв начин счита да ги извърши и към този момент има малко информация.

Освен понижаване на чиновниците, част от проекта е и сформирането на нови партньорства.

Ford към този момент подписа съглашение за стратегически алианс с Volkswagen, за който се надява да ѝ помогне с намаляващите продажби в Европа и Южна Америка. Освен това компанията води договаряния и с индийската Mahindra. Индия е още един пазар, на който Ford не може да се оправи.

Форд-младши, пра-правнук на създателя Хенри Форд, уточни, че компанията " не разчита на сътрудници да поправят нещата вместо нас ".

Анализатори споделят, че партньорство с Volkswagen ще помогне и на двете компании. Ford съумява да печели от ванове за доставка и други сходни коли - област, в която немският бранд натрупа неуспехи. Сътрудничеството може да включва решение VW да създава модели като Ford Ranger, както и двете компании да си поделят разноските за разработка на електрически автомобили.

Преди век Ford сътвори гражданска война в производството на коли с комплекса Rouge, а отвесната интеграция оказа помощ на компанията да понижи разноските. Днес тя би трябвало да направи същото.

Планът за реструктуриране на Хакет включва разноски от към $11 милиарда през идващите три до пет години. Същевременно облагата понижа съвсем двойно до $1,1 милиарда през второто тримесечие.

Наскоро Хакет уточни, че Ford ще би трябвало да похарчи с $1 милиард повече през 2018 и 2019 година поради митата върху вноса на стомана и алуминий, въведени от администрацията на президента Доналд Тръмп.

Моделите на компанията също ще претърпят смяна, като седаните ще изчезнат от американския пазар, сменени от SUV, които носят повече облага./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР