Когато екзоплаетата Проксима Кентавър Б (Proxima Centauri b) беше открита,

...
Когато екзоплаетата Проксима Кентавър Б (Proxima Centauri b) беше открита,
Коментари Харесай

Нова надежда за наличие на живот на Проксима Кентъвър Б

Когато екзоплаетата Проксима Кентавър Б (Proxima Centauri b) беше открита, упованията за опцията за съществуване на живот там бяха огромни. Някои даже се надяваха, че това е втората Земя. Планетата е в орбита към прилежащата (ни) звезда Проксима Кентавър и е по-близко до нас от всяка друга екзполанета, откривана до момента.

Като екзопланети се дефинират планети в орбита към други звезди, сходно на планетите към нашето слънце. Проксима Кентавър Б се намира на почти 4,2 светлинни години от Земята. С техниката, с която разполага човечеството в този момент биха били нужни към 6300 години, с цел да доближи галактически транспортен съд до нея.

Така че към този момент това е единствено игра на мисълта, само че учените спекулират с концепцията каква е опцията на Проксима Кентавър Б да има живот. Най-новото проучване по тематиката е направено с компютърна симулация на разнообразни климатични модели, отнасящи се до екзопланетата. В резултат на това учените стигат до извода, че Проксима Кентавър Б предлага значими предпоставки за съществуване на живот. Изследването е оповестено в профилираното издание Astrobiology.

Веднага след откриването на екзопланетата през 2016 учените спекулираха, че там може да има великански океан. Междувременно се появиха и подозрения, най-много заради свойствата на звездата, към която Проксима Кентавър Б кръжи.

Проксима Кентавър е от вида алено джудже. Звездата е относително дребна и сензитивно по – хладна от нашето слънце. Т.нар. Обитаема зона към звездата, в която зона не е нито прекомерно горещо, нито прекомерно студено за живот, се намира относително покрай нея. Проксима Кентавър Б се намира тъкмо в тази зона като се нуждае от едвам 11 дни за цялостна обиколка. Близостта до звездата обаче има и дефекти.

Червените джуджета са доста дейни. По тази причина Проксима Кентавър Б е изложена на доста мощен безоблачен вятър и рисково рентгеново и ултравиолетово излъчване. Силното излъчване може и да е пресушило в миналото наличната вода.

Въпреки това учените не изключват съществуването на вода на планетата към сегашния миг. Според тях, Проксима Кентавър Б може да се е родила на по-голямо разстояние от звездата и с течение на времето да се е придвижила в по-близка орбита. Така че планетата може да е избегнала най-малко по-ранните пресушаващи водата стихии.

В своето проучване учените стигат до извода, че е допустимо на Проксима Кентавър Б изначално да е имало 10 пъти повече вода, в сравнение с Земята. Дори солидното излъчване да е пресушило 90% от нея, в наши дни може да е останало задоволително вода за съществуването на голям океан, който се простира на голяма територия върху планетата.

Има обаче и втори проблем, който би могъл да затрудни живота на планетата: Проксима Кентавър Б се върти по този начин към звездата, че постоянно към нея е обърната единствено едната страна на планетата. По тази причина специалистите се притесняват, че едната страна на планетата може да е скована във безконечен студ, а другата да е вряща. Между двете страни обаче може да има тясна линия, зона, която предлага умерена температура на водата.

Изхождайки от това, учените моделират даденостите на екзпопланетата, съгласно разнообразни предпоставки: с сходна на земната атмосфера, състояща се най-вече от азот и с атмосфера, която съдържа чист въглероден двуокис (CO2). Към това прибавят разновидности с по-дебела и с по-тънка атмосфера от земната, а също и с друга соленост, величина и дълбочина на евентуално наличния на Проксима Кентавър Б океан.

„ Основното в нашия модел е така наречен Динамичен океан “, споделя Антъни Дел Генио от НАСА пред „ Universe Today “. В него поради другите течения непрекъснато се смесват студена и гореща вода от двете страни на планетата.

С такава причина, в симулациите има няколко сюжета, при които на Проксима Кентавър Б може да има живот.

„ Ако екзопланетата има атмосфера и океан, тогава океанът има регулиращо въздействие върху климата – дневната страна би била по-студена в сравнение с се смяташе до момента, а нощната страна – по-топла, “ изяснява Дел Генио.

Дори това допускане обаче не може да се одобри за несъмнено от учените. Засега не е изрично потвърдено съществуването нито на атмосфера, нито на океан. Експертите се надяват в околните години да научат повече за планетата благодарение на новите галактически телескопи.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР