Когато е 24 май, как да не си сложиш празничната

...
Когато е 24 май, как да не си сложиш празничната
Коментари Харесай

На 24 май: С шапка с цвете и мечта за една добра госпожа СНИ...

Когато е 24 май, по какъв начин да не си сложиш празничната рокля с тюл, сламена шапка с цвете и кръстчето, подарък от кръщенето!?

Така 5-годишната Рали се причисли съм честванията на празника на Светите братя Кирил и Методий в Пловдив. А там получи от госпожите и знаме с ликовете им.

Още е в предпоследната група на ДГ „ Майчина грижа “, а към този момент знае буквите. Почти може да чете, освен това освен обичаната си история за Ариел, а и ноти. Рали свири на арфа и цигулка. Мечтата й е да стане на 11 години. Изглежда, че съвсем наближава да я реализира, тъй като през юли ще е към този момент на 6. Затова е намислила и идната – да бъде известна цигуларка и да свири в оркестър.

Всеки би трябвало да знае да чете, тъй като е значимо, само че свиренето обичам повече, тъй като основава мелодия, изясни Рали. С приятелките й Бела, Люси и Йоана оповестиха А за кралицата на буквите. А самите те се трансфораха в талисмани на тазгодишното шествие за 24 май.





За първи път, поради противоепидемичните ограничения, то се организира без възпитаници в представителни блокове на образователните заведения. Инструкцията бе да вземат участие единствено шефове. Заедно с тях обаче пристигнаха и учители, и родители с деца. Издигнаха се транспаранти на учебни заведения и даже на НБ „ Иван Вазов “.







На 6-годишния Преслав, който наесен ще е възпитаник, това му е първата манифестация за 24 май. Момчето развя хартиен трибагреник и остави цвете пред паметника на Кирил и Методий. Вуйна му го докара, да усети празника. „ Очаквам от учебното заведение освен познания, а и да възпитава полезности “, изясни Ася Димова. Иска й се българчетата да застанат на първите места в класациите, освен да чете какъв брой са зле с функционалната просветеност. В учебно заведение би трябвало също да има повече спорт и извънкласни действия, заръча дамата. А племенникът й желае да е в един клас с приятелите си от детската градина. А, да, и да имат една добра госпожа.



Шествието за 24 май потегли с 14 усмивки на мажоретките от СУ „ Св. св. Кирил и Методий “.





Зад тях духов оркестър поде „ Върви, народе възродени “.



Представители на църковния клир понесоха иконата на Светите братя.



В редицата на формалните лица, този път като зам.-министър на образованието, застана дългогодишната директорка на ОУ „ Райна Княгиня “ Мария Гайдарова. Заедно с нея множеството поведоха Знеполски свещеник Арсений, ген. Явор Матеев, ръководителят на Общинския съвет Александър Държиков, зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов, началникът на Регионалното ръководство на образованието Иванка Киркова.



Тържествата започнаха рано сутринта с литургия в храма „ Св. св. Кирил и Методий “. Точно в 10 часа вратите на църквата се отвориха към пл. „ 11 май “. Там с венец за паметника към този момент чакаха единайсетокласниците от Хуманитарната гимназия Венелина Чобанова и Георги Кочов. И двамата са отличници, а Венелина доста желала да бъде измежду определените да сервира цветята от името на учебното заведение.



На осмокласника от Духовната семинария Иван пък се падна достойнството да държи иконата на Светите братя, до момента в който формалните посетители насочат приветствия.



Честването стартира с думи на писателя Георги Господинов – че езикът е това невидимо лепило което ни поддържа дружно. И с посланието, че човешкият дух има криле да стига надалеч, само че и корени – да знае от кое място е тръгнал.



„ Предавайте традициите, полезностите и вярата на нашите деца – обърна се към гилдията зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова. – Така ще им покажем, че една страна, нашата България, може да се развива посредством словесност и просвета – това е единственият ярък път! “.



„ На днешния ден най-вече отива да гледаме в бъдещето, да даваме кураж на българския преподавател, на духовенството и на днешните възрожденци – сподели зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. – Да ги подкрепим в предизвикването на 21. век, когато класната стая има потребност от рационализация, поддръжка и промяна. Когато нашата просветителна система се състезава с най-хубавите в света, в това число и за нашите деца, на помощ са ни технологиите и нововъведенията. Те са инструментите, които ще създадат децата ни по-конкурентни, свободни и самостоятелни “. Към учителите Стефан Стоянов се обърна с сумите: „ Кураж и храброст на всички вас! Заедно да поддържаме децата, тъй като всички вас ви гледат! “.



Този празник се усеща със сърцето, показа началникът на Регионалното ръководство на образованието Иванка Киркова. След дългите и тежки дни на тествания през днешния ден е ден на вярата, празненство на насладата и горделивост от положения труд, сподели тя. Припомни по какъв начин предходната пролет учителите трябваше да преминат в напълно нов формат на образователен развой, без никой да е знаел, че най-трудното престои чак по-късно. „ Някои изгубиха живота и околните си. Но се раздадохме. Поклон! “, благодари им Иванка Киркова. Не спести и новите провокации – националните външни оценения и компенсиране на насъбрани пропуски при някои възпитаници вследствие на образованието от разстояние в електронна среда.



„ Два дни след матурите силите са на привършване – призна Киркова. – Трябва ни нова сила и мотивация. Вярвам, че нашите правилни сътрудници, родителите, ще ни поддържат. В името на нашите дребни герои – нашите възпитаници, който не можаха този път да са с нас, с цел да създадат празника по-цветен “. Киркова пожела здраве, мощ и религия за това, което следва.



А празникът въпреки всичко стана пъстър – с китката от осъществявания на обединенията от Центъра за поддръжка на личностното развитие- ОДК-Пловдив и гениите на „ Арт войс център “. 150 деца, измежду които реализатори от Хор „ Детска китка “, Европейски Съюз „ Прима “, ФА „ Куклици “, ВГ „ Бамбини “ и Хора на пловдивските момчета изпяха дружно „ Върви, народе възродени “ – тъкмо когато празничното шествие мина пред стълбите на „ Каменица “.





Над 500 участници в процесията там се сляха с още най-малко толкоз, които бяха пристигнали за концерта. И макар старанието със сгънат формат на шествието да се избегне скупчване на хора, то въпреки всичко се случи – без разстояние и маски, с високо вдигнати ръце с мобилни телефони в режим запис.





Младеж даже се качи на кошче за отпадък, търсейки по-добра позиция за снимане.



Шествието на учителската колегия, духовенството и първенците на града бе пропуснато към пл. „ Стефан Стамболов “, а концертът на гениите на Пловдив продължи. Жена пристигна готова с двуметров народен байрак и го развя като привет за дребните реализатори.



Снимки: Наташа Манева

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР