Когато Доналд Тръмп загуби Белия дом през 2020 г., европейските

...
Когато Доналд Тръмп загуби Белия дом през 2020 г., европейските
Коментари Харесай

Мини-Тръмповете на Европа се надяват на нова вълна от евроскептицизъм

Когато Доналд Тръмп загуби Белия дом през 2020 година, европейските популисти и политици, отричащи изменението на климата изгубиха мощен съдружник и бранител. И въпреки всичко множеството от европейските мини-Тръмп оцеляха след рухването му, отричането на провалянето в изборите и щурмуването на Конгреса от поддръжниците му. Сега към този момент се надяват, че завръщането на републиканския водач на президентските избори в Съединени американски щати следващата година ще даде пресен вятър в личните им платна.

 

През четирите си години на поста Тръмп дефинира Европейския съюз като " зложелател ", а НАТО - като „ стар “ съюз. Преди това той намерено приветстваше гласуването на Обединеното кралство за Брекзит и насърчаваше други страни да последват образеца. Тръмп изтегли Съединените щати от световните съглашения за битка с изменението на климата, скапе договорите за надзор на въоръженията, наложи мита на съдружниците си и се скара с Германия във връзка с търговията и разноските за защита. Той постла червен килим за популистките водачи на Полша и Унгария тъкмо когато те не се подчиняваха на порицанието на Европейски Съюз за дейности, ориентирани към ограничение на независимостта на правосъдната система, гражданските права и медийния плурализъм.

 

Нищо чудно, че висши чиновници в главните държавни управления на Европейски Съюз треперят от вероятността, че Тръмп може да завоюва през 2024 година, макар че е изправен пред няколко идни правосъдни процеса поради напъните му да анулира резултатите от изборите, които загуби от Джо Байдън. При състояние че Тръмп държи безапелационна преднина при започване на конкуренцията за републиканската номинация, европейските страхове се ускоряват от отхвърли му да поддържа Украйна против съветската експанзия и от обещанието му да наложи мита върху вноса от Европейски Съюз.

 

Европейските продължители на политиката на Тръмп като унгарския министър-председател Виктор Орбан и полския де факто водач Ярослав Качински към момента са на власт и не престават да се борят с Брюксел по въпросите на върховенството на закона, миграцията и правата на ЛГБТ+ общността.

 

Всъщност те могат да се снабдят с нов нелиберален съдружник, в случай че някогашният министър-председател на Словакия Роберт Фицо, който употребява тактичност, напряко извадена от наръчника на Тръмп, се завърне на общите избори на 30 септември. Фицо твърди, че настоящето демократично държавно управление се пробва да открадне изборите, защото някои от неговите сътрудници, в това число някогашен полицейски шеф, са били задържани в следствия за корупция.

 

Фицо упреква Запада за войната на Русия в Украйна и декларира, че в случай че завоюва, ще спре всички помощи за Киев. Словашките анализатори се притесняват, че той ще ликвидира независимостта на правосъдната система в страната и ще прочисти борците с корупцията, както направиха Орбан и Качински, и че ще се причисли към тях в битката против пакта на Европейски Съюз за миграцията, който изисква от страните членки или да поемат част от търсещите леговище, или да способстват финансово за приемането им в други страни.

 

След Братислава, огромното тестване за европейските тръмписти ще бъде във Варшава, където консервативната националистическа партия „ Право и правдивост “ (PiS) на Качински ще се бори за невиждан трети мандат на 15 октомври, като непрекъснато демонизира демократичния дясноцентристки опозиционен водач Доналд Туск и се нахвърля върху Русия, Германия, Брюксел, а в този момент даже и върху Украйна, упрекната, че унищожава полските фермери с импорт на зърно.

 

Унгарският Орбан, който предходната година беше хазаин на американската Конференция за консервативно политическо деяние (ККПД) в Будапеща и е другар на някогашния водещ на телевизия FOX Тъкър Карлсън, употребява въздействието си върху медиите, обществените мрежи и държавния уред, с цел да отхвърли предизвикването на обединената съпротива предходната година. Той набеди кандидатите си за марионетки на Европейски Съюз, за който твърди, че се пробва да пробута на унгарските възпитаници гей и транссексуални агитация.

 

PiS се пробва да направи сходен трик в Полша, като провежда референдум в същия ден, в който се организират изборите, с четири въпроса, в това число: „ Подкрепяте ли приемането на хиляди незаконни имигранти от Близкия изток и Африка в сходство с механизма за наложително пренасяне, натрапен от европейската администрация? “.

 

Бившият словенски министър-председател Янез Янша, който избърза и поздрави в Twitter „ успеха “ на Тръмп през 2020 година, до момента в който към момента се броеха гласовете, беше надвит от демократичните си съперници през 2022 година Но ветеранът популист към момента оглавява най-голямата опозиционна партия и може би въпреки всичко ще възкръсне от политическото гробище.

 

Тактиката на Тръмп да нападна и заобикаля главните медии, като в същото време избира новинарски издания, които популяризират „ различни обстоятелства “, се наложи в Европа. Качински и Орбан сложиха под собствен надзор публичните радио и телевизионни оператори. Появата на малките екрани в жанр Fox News в някои страни, като CNews във Франция, даде на политиците от радикалната десница платформа, на която да проповядват своите разкази, без да се сблъскват с контрола на самостоятелните публицисти. Другаде популистите се обръщат непосредствено към своите почитатели в обществените медии.

 

Усилията на Стив Банън, някогашен пълководец на Тръмп, да сътвори обединен европейски крайнодесен фронт, който да има въздействие в Европейския парламент и да подкопае Европейски Съюз от вътрешната страна обаче не реализираха огромен триумф. Опитът на Банън да основе академия за млади десни „ гладиатори “ в италиански манастир приключи със правосъдна евикция. Европейските мини-Тръмп остават разграничени между тях, изключително по въпроса дали и какъв брой мощно да поддържат Украйна.

 

Някои досегашни симпатизанти на Путин, като френския Национален съюз на Марин льо Пен и италианската Лига на вицепремиера Матео Салвини, заседават в твърдодясната група „ Идентичност и народна власт “ (ИД) в законодателния орган на Европейски Съюз. Други, които поддържаха Украйна, са в групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), в това число PiS на Качински и „ Италиански братя “ на италианския министър председател Джорджа Мелони. Други, като проруската партия „ Фидес “ на Орбан, не са свързани с нито едно политическо семейство. Това до момента е маргинализирало въздействието им в европейските каузи.

 

Очевидните вреди, които Брекзит нанесе на стопанската система на Обединеното кралство, накараха европейската радикална десница да се откаже от манифестните обещания за овакантяване на Европейски Съюз или на еврото и вместо това да обещае да работи за „ Европа на националните страни “, в която националното право ще има преимущество пред разпоредбите на Европейски Съюз, което ще докара до раздробяване на европейския юридически ред.

 

Дали завръщането на Тръмп в Белия дом ще активизира европейските му другари и фенове да изградят единно евроскептично придвижване, надалеч не е несъмнено. Но то би основало голям брой политически, дипломатически и евентуално военни главоболия, за които европейските държавни управления не са добре готови.

 

 

Публикация на Пол Тейлър в английския " The Guardian ". Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР