Когато докторантът Ванг Йе влезе сутрин в АМТИИ „Проф. Асен

...
Когато докторантът Ванг Йе влезе сутрин в АМТИИ „Проф. Асен
Коментари Харесай

На репетиция в АМТИИ: Без партитура, но с COVID сертификат

Когато докторантът Ванг Йе влезе заран в АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “, не си вади партитурите. Даже да не ги е взел, не е проблем – знае наизуст доста от творбите на обичаните си Пучини, Верди и Чайковски.

Вместо нотните листове, във вътрешния джоб на класическото тъмносиньо палто на баритона от Китай е сгъната разпечатка на Зеления документ за сложена ваксина против коронавирус. Тя е „ пропускът “ на младия артист за всяка среща с научния му началник и ректор на артакадемията проф. Тони Шекерджиева-Новак.

Така е от четвъртък, когато влязоха в действие новите ограничаващи ограничения в страната и съгласно тях присъствено в университетите може да имат занятия единствено имунизираните, преболедувалите и тези, които имат документ за негативен тест за ковид.

Откакто този ред е натрапен в АМТИИ със заповед на ректора, по коридорите не се чува нормалната „ китка “ – класическо пиано от едната зала, национален инструмент от идната и гласове, които се гонят нагоре-надолу по петолинието. В петък сутринта тишината на втория етаж смущават единствено стъпките на Ванг. Той е след малцината имунизирани в артакадемията, които в актуалната обстановка не престават образованието си на място. Всички други са пред устройствата вкъщи. Освен още петима чужденци. На последния етаж сънародниците на китайския докторант - Шуан, Уанг, Шу, Ли, Чу, и колежката им Езги от Турция имат урок по български език. Шестимата са имунизирани, както и преподавателката им Златка Танева. Затова умерено са отворили учебника на урок 4 и повтарят на български: бяло, зелено, алено, постройка, читалня, университет... Знаят към този момент задоволително думи на сложния език в страната, в която са решили да следват, с цел да обяснят на български, че и шестимата живеят чартърен в един апартамент. Името на улицата е малко комплицирано, а тя самата – на хиляди километри от китайския град Харвин, откъдето идват.



Щом въведохме рестриктивните мерки съгласно заповедта на здравния министър, се оказа, че главно задграничните студенти имат Зелен документ, изяснява ректорът проф. Тони Шекерджиева-Новак, до момента в който отваря на екрана на телефона си електронния вид на своя документ за сложена ваксина. Ванг в същото време разгъва своята разпечатка, въпреки от дълго време да е тествана.

Пандемията у нас заварила китаеца към този момент под тепетата. От него, Гунг и Ли научихме доста за ковид, тъй като в Китай към този момент имаха опит, когато ние се сблъскахме с заболяването, споделя ректорът на АМТИИ. Именно Ванг снабдил проф. Шекерджиева с първите маски, когато започнаха да се носят на публични места, а още ги нямаше по аптеките.



Самият Ванг решил да прави докторантура у нас, откакто разкрил проф. Шекерджиева-Новак по интернет. С сътрудниците му изписали купчини прошения до всевъзможни институции, до момента в който им разрешат да дойдат в България. Докторантът назовава ректора „ моята маестра “. Избрал я, тъй като е отлична певица и учител. Където и да го води пътят след Пловдив, ще помни нейната формула. „ Трябва да имаш прекрасен глас, добър слух, да ползваш мозъка си, само че най-важното е да влагаш сърце “, постоянно го поучава проф. Шекерджиева-Новак.

В момента Ванг написа дисертация на български език и постоянно се постанова да прави корекции по бележките, които получава от научния си началник. Твърди обаче, че няма мъчно в България.



Харесва му академията – с нейния дух, с приятелите, с Академичния оперен спектакъл. Би добавил към чудесните неща и тукашната храна, изключително баницата. Даже ще е идеално да стане пловдивски шурей, само че дългът към фамилията го тегли назад към Китай. Едничък наследник на родителите си, се усеща виновен на собствен ред да се грижи за тях, откакто те му дали опция да учи, да продължи образованието си в Италия, а в този момент и у нас.

Преподавателката му е сигурна, че ще си тръгне от Пловдив с отлична препоръка – многото призови места от състезания в България и по света. Ще бъде дипломат на българската музикална школа, уверена е проф. Шекерджиева-Новак. Той самият не мечтае за музикална кариера, а да бъде учител. Вече е помощник в АМТИИ и води занятия на китайски студенти, които идват от Харвин по контракт за продан на тукашната арт академия.



На български Ванг може да пее „ Вино пия “. Но в действителност пийва ракия. По малко.

А в случай че някой го попита може ли в Китай да се живее, без да спазваш разпоредбите, и за какво съгласно него тук хората толкоз се противят против тях, въобще не може да разбере въпроса. Не че не му доближава запасът от български думи. Просто в родината му никому въобще не хрумва, че основан ред в страната може да се нарушава. При все това Ванг не кори нрава на тукашните си другари – всеки е свободен да демонстрира своя темперамент и да прави персонален избор. Но щеше да е хубаво да е по-пълна академията в дните на ограничавания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР