Когато чуете думата пирамиди, вероятно се сещате за емблематичните структури

...
Когато чуете думата пирамиди, вероятно се сещате за емблематичните структури
Коментари Харесай

Древните гърци срещу египтяните: Коя нация първа започна да строи пирамидите?

Когато чуете думата пирамиди, евентуално се сещате за емблематичните структури на Египет, само че знаете ли, че пирамидите съществуват по целия свят? Те не се лимитират единствено до Египет, могат да бъдат открити и отвън него. Още по-удивителното е, че античните гърци са строили пирамиди по същото време като египтяните или даже преди тях, пише Ancient Origins.

Известни като „ Пирамидите на Арголида “, тези антични структури се намират в равнините на Арголида в Гърция и датират от преди 5000 години. Една от най-известните измежду тях е пирамидата Хелиникон.

Пирамида Хелиникон

Пирамидата Hellinikon се загатва от древногръцкия странник и географ Павзаний в неговото " Описание на Гърция ". Павзаний разказва две пирамидални структури, едната от които служи като гробница на воини, починали в борбата за аргийския престол, а другата се счита за гробница на аргивци, починали в борба към 669 година пр.н.е. Той написа следното:

„ По пътя от Аргос към Епидавър има постройка отдясно, доста сходна на пирамида, с щитове от аргивската форма, издълбани в релеф върху нея. Тук се организира битка за трона сред Прот и Акризий; Казва се, че е приключила наедно и по-късно се е състояло помиряване, защото те не са съумели да завоюват решителна победа. Говори се, че те и техните домакини са били въоръжени с щитове, употребявани за първи път в тази борба. Тук е издигната обща гробница за падналите и от двете страни, защото са били съграждани и родственици “.

В исторически проект възрастта на пирамидата е била предмет на спор. През 1938 година американска археологическа експедиция прави оценка изграждането й почти през 300-400 година пр.н.е. Но през 1991 година теоретичен екип, управителен от професор Лиритсис, употребява нов способ за пресмятане на възрастта на пирамидата, определяйки я на към 3000 година пр.н.е. По-късно проучване на Атинската академия и Единбургския университет ревизираха тази дата на 2720 година пр.н.е.



Ако тези констатации са точни, това би означавало, че пирамидата е по-стара от известната пирамида на Джосер в Египет, която се счита за една от най-старите египетски пирамиди, макар че точната възраст на сходни структури остава противоречива.

Важно е да се означи, че пирамидата Hellenicone даже не се приближава по мярка до египетските си сътрудници. Размерите й са единствено 7 х 9 метра. И въпреки всичко тази постройка е от огромно значение за разбирането на началото на гръцката цивилизация. За страдание, разкопките на този монумент са учудващо занемарени.

През 2017 година гръцкото министерство на културата даже се усъмнява дали постройката в действителност е пирамида. В публично изказване, засягащо разногласието, те допускат, че това може да е цитадела или монумент, а не праисторическа пирамида, което допуска, че по-ранните разкопки са били подценени.



Снимка: Wikipedia

Пирамидата на Лигурио

Друга забележителна гръцка пирамида се намира северозападно от град Лигурио, в подножието на планината Арахнаион. Построена през 4 век пр.н.е. д. от варовикови блокове, тази пирамида е по-голяма от пирамидата Hellinikon и има размери 14 x 12 метра.

Вътрешността на пирамидата е разграничена на четири зони, разграничени от стени, направени от по-малки, неправилни камъни. Някога на външната стена е имало каменна скамейка, заобикаляща я от всички страни. Днес от пирамидата е останала единствено основата.

Изследователите считат, че тази пирамида в началото е издигната като боен форт заради близостта си до античния път Аргос-Епидавър, където са издигнати няколко замъци по маршрута. През 1937 година по време на археологически разкопки са открити керамични части, датиращи от 5-4 век пр.н.е. д., както и монета от Епидавър, датирана от 323-300 година пр.н.е. Пожар поврежда пирамидата през 1-ви век прочие н. е. и окончателното й заличаване евентуално е настъпило през 4-ти или 5-ти век сл. н. е.



Останки от пирамидата на Лигурио, Гърция / Снимка: Schuppi/CC BY-SA 4.0

Египетска връзка

Някои историци се пробват да създадат паралели сред античните египетски пирамиди и гръцките. Те даже допускат, че гръцките пирамиди може да са служили като хранилища за египетски наемници или че традицията да се строят пирамиди за погребални цели е пристигнала в Гърция от Египет. Въпреки това, няма съществени доказателства в поддръжка на тези теории.

По-консервативните теории допускат, че гръцките пирамиди просто са били употребявани като места за предпазване на селскостопански артикули или като скривалища за хора по време на спорове. Трябва да се означи, че вътре в пирамидите не са открити човешки остатъци, макар обстоятелството, че Павзаний ги разказва като гробници.

В умозаключение, гръцките пирамиди, въпреки и не толкоз грандиозни като египетските, са забележителни исторически артефакти, които провокират нашето схващане за античните цивилизации. Въпреки че доста въпроси остават отворени, те оферират неповторима позиция към богатата история на Гърция и мистериите от нейното минало.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР