Когато чуем думите чиновник и данъчен, асоциацията е за ревизия,

...
Когато чуем думите чиновник и данъчен, асоциацията е за ревизия,
Коментари Харесай

В НАП-Пловдив ще ти вземат парите с усмивка

Когато чуем думите " служител " и " данъчен ", асоциацията е за проверка, санкция, начет и дори запор. Българинът не е привикнал да ги свързва с ред, а по-скоро с опашки и вървене по тъгите. Екип на " Марица " реши да ревизира по какъв начин работи териториалното отделение на Националната организация по приходите в Пловдив по време на дейната данъчна акция, която ще завърши тази седмица в последния ден на месец. Мит ли са легендите за мудните служители?

Оказва се, че в действителност чиновниците на Национална агенция за приходите работят доста бързо и дейно. Но да стартираме по реда. Пловдивчанин, който желае да си извади персонален идентификационен код (ПИК), би трябвало да отиде на място в организацията на ул. „ Скопие “ 106. До този адрес в " Кючук Париж " пътуват рейсове от градския превоз единствено с три номера - 11, 36 и 37. Първата линия минава през " Кършияка " и " Център ". Втората - през " Изгрев ", а третата - през " Смирненски " и " Център ". Клиентите на Национална агенция за приходите от регион " Тракия " нямат комфортна линия.

При визитата на нашия екип се оказа, че тъкмо в този ден има механически проблем с информационните системи на организацията. Той бе отхвърлен преди обяд и приемът на жители започва още веднъж. 

В самата постройка има система за надзор над опашките - посредством тъч скрийн устройства се избира мечтаната услуга. На билетчето се демонстрира на кой етаж са гишетата, на които клиентът може да бъде извикан, както и какъв брой е броят на чакащите. Едно от устройствата за билети на първия етаж не работи. За всички останали е нужно по-продължително натискане върху иконката за услугата. Това малко обърква по-младите клиенти, привикнали да работят с едно бързо допиране на всички типове смарт екрани.  И на двата етажа има обозначителни табели, а на гишето за информация на първия в преддверието усмихнато посрещат всички въпроси. 

Гишетата за издаване на ПИК са на втория етаж и съгласно билета с номерчето има 46 чакащи. След малко нанагорнище с асансьор излиза наяве, че чакащите не са никога 46 - или безсъвестен жител си е вадил билети на пакост, или системата се е бъгнала краткотрайно. Номерът на листчето е 306. На светещи табла се изписват кое гише приема дадения клиент. Към това означение се прибавя и звуково уведомяване. Само че приятният женски глас просто не стопира да вика номера, които не са изтеглени от нито един от петимата чакащи жители. Появяват се и номер 305, както и 315 - те обаче са изпратени на гишета с огромни числа - над 50. Такива няма съгласно картата на етажа и табелите на двата салона. Случайно преминаващ чиновник поучава да се вземе нов билет. През това време една от дамите зад витрините излиза да повика " който е наред за уверение или ПИК ". 
Въпреки лекото комплициране цялото очакване не е повече от 10 минути. Извикват клиентите устно. Чиновничката на гишето дава цялостна информация за това какво съставлява ПИК, каква е процедурата и акцентира, че е безвъзмездна. Самата услуга се прави за към 2-3 минути против персонална карта и автограф на декларация. Докато клиентът чете нейното наличие, преди да подпише, дамата към този момент е извадила нужния му персонален идентификационен код. Макар и леко изнервена от объркването със системата за надзор на опашките, чиновничката усмихнато " пожелава прелестен ден ".

 И системите са правени от хора и могат да откажат за малко, само че пък данъчните чиновници в териториалното отделение на Национална агенция за приходите - Пловдив, работят бързо и са вежливи. Истина е!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР